Western

Fra hverdag til ekstremhelg

Extreme Cowboy Race Championship står for tur. Nå får Daniel Harris se om den utfordrende treningen de siste månedene holder mål.
Med de to palominohingstene Hank Styled This og Maximus Dream skal 23 år gamle Daniel Harris være med å kjempe om pokalen i historiens første Extreme Cowboy Race Championship. Veien til finalen og Kansas City har vært lang. Det tar tid å trene opp to hester til å være med i en av de mest utfordrende westernkonkurransene i verden.
Daniel Harris gjør enkle øvelser på Hank Styled This. Han håper Hank er forberedt godt nok på den tøffe utfordringen som venter.

Må fungere hjemme først

I en stor hestetrailer parkert på gresset utenfor stallområdet på Saddle og Sirloin Club i Kansas City, Missouri, har Daniel Harris bodd siden mandag. Det er torsdag, siste dag før startskuddet går for Extreme Cowboy Race Championship 2007. Harris har salt opp Hank for en enkel treningsøkt. - Det er ikke så mye jeg får gjort nå. Enten så er de klare, eller så er de ikke det. Jeg ser på alle som forsøker å lære hesten sin nye triks eller å venne den til skumle situasjoner de tror vil være med i konkurransen. Men hvis det ikke fungerer hjemme, er det for sent å fikse det dagen før en konkurranse som dette.
Kondisjonstrening har vært viktig i månedene før konkurransen.

Selvtillit viktig

Harris har hatt de to hestene i trening i åtte uker hjemme på gården i Whitewater, Colorado, hvor han jobber som hestetrener sammen med sin far, Mitch Harris. Til vanlig står hingstene på Salt Creek Ranch i Eagle, Colorado, hvor de brukes i til avl. - Det første jeg begynte med var å bygge opp kondisjonen deres. Selv om de ikke var i dårlig form, er dette et løp som krever både kondisjon og styrke. Det var også viktig å passe på at de beholdt gløden og lysten til å trene. Den viktigste faktoren var å hele tiden beholde selvtillitten deres til meg som rytter og til dem selv.
Daniel Harris på Hank Styled This. I bakgrunnen trener deltaker Marcus Wadley på sin baklengsridning.

Triks på lager?

Hank er rolig og avslappet når Harris rir. Rundt han galopperer hopper, vallaker, andre hingster og et muldyr. En ung cowboy galopperer langs gjerdet og trener på et av triksene sine foran konkurransen - han rir baklengs. Har Harris noen triks på lager? - Alle har sett triksene mine nå, smiler han og referer til løpet i Eagle, Colorado. Harris red deler av løypa barbak med perfekt balanse og viste frem kunstene sine som "whip cracker," uten at hestene lot seg affisere av de kraftige smellene. Den gang endte han på førsteplass med Hank. Men han vil ikke si noe om han har andre kunster på lager denne gang. - Kanskje. Det får vi se på, smiler han.
Ranch-manager Bill Hull.

Utfordrende løype

Ettermiddagen går over til kveld og hestebiler begynner å rulle inn på den store gården i utkanten av Kansas City. Ranch-manager på Saddle and Sirloin Club, Bill Hull, er spent. - Dette er et av de største arrangementene vi har hatt her noensinne. Det er mye som skal ordnes og organiseres, men foreløpig ser alt ut til å gå ganske smertefritt, forteller han. Han gleder seg til å se deltakerne i aksjon og sier de har jobbet lenge med å lage den utfordrende feltrittbanen. - Ja, det blir utfordringer for enhver smak, smiler han lurt. Mer vil han ikke si om banen. Alle deltakerne har fått streng beskjed om å ikke nærme seg området hvor konkurransen skal foregå før de skal gå banen med Craig Cameron like før lyden av morgendagens startsignal.
Den syv år gamle palominohingsten Hank Styled This er selsikker og tøff.

Ulike personligheter

Harris forteller at det har vært utfordrende å forberede to hester til et slikt løp. De to hingstene er svært forskjellige både når det gjelder lynne og eksteriør. - De har begge sine styrker og svakheter. Ikke nødvendigvis psykisk, men særlig fysisk. Hank er en mindre, kompakt og muskulløs hest med en avslappet, selvsikker holdning, mens Max er en lang og slank type som er mer vár for omgivelsene. Begge hestene er heldigvis veldig villige og tillitsfulle til meg som rytter, forteller Harris.

Spente eiere

Eierne av de to palominohingstene som Harris skal ri, Mitch og Peggy Brasington, er også på plass for å følge Harris og hingstene i det utfordrende rittet. - Vi har tilogmed invitert en hel heiagjeng, forteller Peggy Brasington smilende. De har full tiltro til den unge gutten, som har ridd inn og trent hester for dem siden han var 15 år gammel. De har som regel alltid mellom én og tre hester i trening hos Harris-familien i Whitewater. - Jeg tror Daniel har mulighet til å vinne med én av hingstene. Han vant overlegent i Eagle og her konkurrerer han mot mange av de samme deltakerne. Dessuten har han et så fantastisk håndlag med begge hingstene at jeg ikke tror dommerne kan unngå å legge merke til det, forteller Brasington.

Ydmyk rytter

Harris selv er langt mer ydmyk. Han vet at han konkurrerer mot noen av landets beste arbeidene cowboyer og deres aller mest solide hester. Dette er konkurransen som vil dømme deres horsemanship og hvor stor tillit hesten har til rytteren. Samtidig må de ri raskt, for tid er en del av bedømmelsen. Kanskje må de gjøre noe ekstra for å oppnå dommerens oppmerksomhet også. Mye avhenger av legenden Tom Dorrance tre viktige ord: "Feel, timing and balance." - Hvordan det går nå er opp til Hank og Max, sier Harris. - Når startskuddet går i morgen vil vi se hvor godt forberedt de er, hvor mye de stoler på meg, hvor selvsikre de føler seg og hvordan formen deres er generelt. Har de en dårlig dag, så er det ikke stort jeg kan gjøre.
Daniel Harris.

Forventningsfull

Han føler presset fra eierne og den store heiagjengen. Men han vil heller ha det enn eiere som tviler på hans evne som rytter. - Det er jo ikke noe moro hvis jeg skuffer dem. Men jeg vil gjøre mitt beste, og det vet jeg at både Hank og Max vil også. Mer enn det kan vi ikke gjøre. - Også skal vi ha det gøy da, legger han smilende til.

Dobbel mulighet

Kvelden senker seg over Saddle og Sirloin Club utenfor Kansas City i USA mens hestebilene fortsetter å rulle inn. I morgen går startskuddet for verdens mest ekstreme cowboyfeltritt. De 31 beste cowboyene fra hele landet skal kjempe om tittelen Extreme Cowboy Race Champion. De får bare én sjanse. Men unge Daniel Harris er allerede ekstrem. Med to gullfargede quarterhingster får han to sjanser.
Flere artikler du kanskje er interessert i:
Extreme Cowboy Race 2007
Extreme Cowboy Race 2007
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng