Horsemanship

Extreme Cowboy Race 2007

Daniel Harris er den første i historien til å kvalifisere seg med to hester til Extreme Cowboy Race Championship 2007 i USA. Har han det som skal til for å blir årets mest ekstreme cowboy?
Extreme Cowboy Race - navnet smaker høy cowboyfaktor og amerikanske tilstander. Det er riktignok en konkurranse som er ment å utfordre hest og rytter til det ytterste, med hindringer som ligner på det en arbeidende cowboy kan støte på i sitt daglige arbeid på hesteryggen. Alt fra å krysse en elv, skille ut et individ fra en kvegflokk, ri opp høye avsatser og til å ri med håndhest. Men det nytter ikke med riv- og røsk-ridning eller full fres gjennom løypa for å vinne. Dette er en konkurranse som dømmer rytterens grad av horsemanship. Skal du vinne må du ha et godt samspill med hesten.
Craig Cameron

Dømmes etter flere faktorer

- Dette er en konkurranse som skiller seg ut fra alle andre, forteller Craig Cameron, som er grunnlegger av de ekstreme cowboykappløpene. Cameron har lenge vært en anerkjent horsemanship-trener i USA. For tre år siden fant han ut at det var på tide med en annen konkurranseform, som ikke bare skulle dømme hestenes fysiske prestasjoner, men som også skulle dømme samspillet mellom hest og rytter. Cameron forteller om de fem hovedkriteriene som deltakerne dømmes utfra: - Tid er bare en liten del av bedømmelsen. Deltakerne dømmes også på en skala fra 1-10 på punktene horsemanship, fart, kontroll, helhetlig utførelse, hestens oppførsel og villighet til å gjøre det rytteren ber om. Bedømmingen gjør at det ikke bare er ekvipasjen med best tid som går av med seieren. Vinneren av et Extreme Cowboy Race er den ekvipasjen som kan vise best horsemanship, en brukbar tid gjennom banen, “feel,” og evne til å hjelpe hesten gjennom hver øvelse. Kommunikasjon mellom hest og rytter er et nøkkelord.
Å laste en hest i henger kan være en av oppgavene deltakerne må gjøre. Det gis også poeng for deltakerens oppfinnsomhet og originalitet i gjennomførelsen av hver oppgave.

Vet ikke øvelsene på forhånd

Noen av øvelsene som inngår i et cowboyfeltritt er naturlig å tenke seg til. Å krysse en bro, gå gjenom en port og over ulike typer hindre er alle vanlige hindringer i et løp, men deltakerne får aldri vite hvilke øvelser som venter dem før de går banen like før konkurransen begynner. Overraskelsene kan være store. Noen ganger må de ri deler av løypa barbak, andre ganger kan de bli bedt om å plukke opp en ekstra rytter. Cameron har funnet på de fleste hindringene selv og er fornøyd når han kommer på nye utfordringer som skiller “the men from the boys.”
Tam Graham kvalifiserte seg til mesterskapsfinalen under et løp i Colorado.

Første mesterskapsfinale

Cowboykappløpene holdes over hele USA og i år blir det for første gang arrangert en mesterskapsfinale som vil gå av stabelen i Kansas City, Missouri. De 31 deltakerne i mesterskapsfinalen var blant de øverste plasserte i alle konkurransene rundt om i landet og kommer fra 13 ulike stater; Kansas, Missouri, Colorado, Texas, Oregon, Washington, Louisiana, Mississipi, Michigan, Pennsylvania, Kentucky, Virginia og Ohio.
Daniel Harris på Hank Styled This under Extreme Cowboy Race i Colorado 1-3 juni. Han endte på førsteplass.

Dobbel sjanse

Daniel Harris fra Whitewater i Colorado kvalifiserte seg til finalen under et lokalt cowboykappløp i Eagle, Colorado. Han kom på førsteplass med hingsten Hank Styled This og fjerdeplass med hingsten Maximus Dream. Begge hingstene eies av Mitch og Peggy Brasington fra Salt Creek Ranch, utenfor Eagle. De er stolte over unge Harris´ prestasjon med deres hester, som de har hatt i trening hos familien Harris. - Det er første gang i historien at noen har greid å kvalifisere seg med to hester til finalen, og vi er utrolig glade på Daniels vegne, forteller Peggy Brasington.
Daniel Harris med hingstene Hank Styled This og Maximus Dream, sammen med eierne Mitch og Peggy Brasington fra Salt Creek Ranch.
De to palominohingstene brukes daglig i avl på Salt Creek Ranch hvor de driver med oppdrett av paints og palomino quarterhester. De var i trening hos familien Harris i et par måneder før konkurransen i Eagle, og er begge innridd av Harris.

Ydmyk vinner

23 år gamle Daniel Harris er ydmyk når det kommer til egne prestasjoner. Han skylder på gode hester som stoler på han. Men tross sin unge alder har han vært lenge i hestebransjen. Sammen med sin far, Mitch Harris, jobber han daglig med å temme, ri inn og tilri hester fra alle grener. Familien er kjent gjennom hele Colorado for en uvanlig hestetekke og gode resultater selv på hester som er gitt opp av andre trenere.
Harris har jobbet på store rancher i Texas og Oklahoma, turnert Australia rundt som landslagskaptein for USA´s polocrosselag, vunnet titler i versatility ranch horse, cutting, reining og working cow horse, jobbet som jockey og ridd inn flere hester enn de fleste rekker å ri på et helt liv. Men han vil helst ikke snakke så mye om prestasjoner. Hester derimot, snakker han gjerne om.
Daniel Harris under et versatility ranch horse stevne på Doubletree Horse Farm i Colorado sommeren 2006.
Mamma Kathy Harris forteller at unge Harris ikke ønsker å kalle seg selv hestetrener. - Han mener at han må være nærmere sin fars alder før han har erfaring nok til å kalle seg det, ler hun.

Tillit og selvtillit

Cowboykappløpet i Eagle var Harris´ første møte med Extreme Cowboy Race. Han lagde et show uten like med sin ridning og hestetekke, og satte de andre deltakerne på plass med blant annet å vise fullkommen balanse gjennom vanskelige hindringer - barbak. - Det som er utfordrende med denne typen konkurranse er at du ikke kan trene på spesifikke øvelser, forteller Harris. - Du må trene på en slik måte at hesten får stor selvtilit og tilit til deg som rytter. Om du sier at det er ok, så skal ikke hesten nøle. Det tar tid å bygge opp et slikt forhold, og siden alle hester er forskjellige kan veien dit være ulik fra hest til hest.
En av deltakerne som også har kvalifisert seg til finalen i Kansas City: Jim Sellers fra Mississippi.

Finaleklar

Med de to palomniohingstene skal Daniel Harris konkurrere mot noen av de aller beste cowboyene og noen av de mest allsidige og solide brukshestene fra hele landet. De konkurrerer om saler, boots, jakker, beltebuckles og en samlet premiesum på 120.000 kroner, samt tittelen Extreme Cowboy Race Champion 2007. Det er en gjev tittel i en stadig voksende konkurransegren som vinner terreng hos de som lenge har ønsket seg en konkurranse hvor samspill og kommunikasjon mellom hest og rytter står i fokus.
Hest.no vil holde deg oppdatert om hvordan det går med Daniel Harris og hingstene under Extreme Cowboy Race Championship 2007. Følg med utover for et innblikk i en konkurransegren du sjelden har sett maken til! Vil du vite mer om Extreme Cowboy Race? Besøk Craig Camerons hjemmeside HER. Hvis du vil se filmklipp av tidligere sesonger kan du se HER..
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng