Det siste kysset
Vår fotojournalist Christine Fagerbakke har tilbrakt en helg på Island, under den årlige hestefestivalen i Reykjavik. I del en og del to av denne serien har vi fått et innblikk i Islands mystiske natur, særegne hesterase og inkluderende innbyggere.
Reykjaviks skatter og norske klassikere
- Hovedgaten i Reykjarvik er helt fri fra store varehus, merkebutikker og verdenskjente kjeder. Disse har vi i store kjøpesentre på utsiden av sentrum, forklarte Sunna Þórðardóttir fra Visit Iceland.
Man kan kanskje lure seg hvordan hovedgaten så ut, når kjeder som Zara, H&M og Topshop var flyttet bort. Den så ut som en skatt. Gaten var fylt opp med mer kulturrettede butikker, turistbutikker, kaféer og gallerier. At islendingene er stolt av hestene sine er en ting, men man skal ikke undervurdere stoltheten de har for resten av kulturen sin.
Det var ingen søppel å se noen steder, og folk som stoppet opp for å slå av en prat. Når var sist gang du gikk ned Karl Johan og snakket med en fremmed person? Husene lå tett i tett ned gaten, og den ene butikken mer spesiell enn den andre. Bokbutikker, klesbutikker og et og annet spennende krypinn.
Et steg inn i bøkenes himmel
På hjørnet av Hverfisgata og Klappstigur lå en bokhandel med brukte bøker. Bókabúð Brage. Lukten av gamle bøker traff ansiktet hardt når jeg kom inn i butikken. En eldre, islandsk mann satt bak et tårn med bøker og priset dem med en blyant. Det viste seg at denne mannen visste alle bøkene han hadde i butikken, og mange av dem handlet om Islandshesten. Veien mot «utenlandske bøker» ble pekt ut og såklart var det, det minste, smaleste hjørnet. Å lese islandsk var enda litt ambisiøst.
Ut av hyllen falt en nærmere femti år gammel versjon av Bjørnstjerne Bjørnssons verk. Den var mye lest, litt slitt og veldig innbydende. Og på norsk. Det var mange bøker i den seksjonen som var på norsk - og det viste seg at mange islendinger faktisk snakker flytende norsk, i tillegg til engelsk.
I tillegg var den lille butikken fylt med bøker med hestetegninger, bilder og skrift. Alt var selvfølgelig på islandsk. Om man vil lese spennende bøker og eventyr om hester, må man lære seg islandsk. Det er bare å sette igang. Samtalen i bokhandelen hang lett i luften, om byen, bøker og istølten som skulle finne sted senere på kvelden.
Med de uforståelige, islandske sangene i bakgrunnen
Ingen Islandshestfest uten en tøltekonkurranse, og denne var ikke skuffende. Omtrent en time før tølten startet i Reykjaviks ishockeyhall var folk begynt å møte opp. En halvtime senere var 3/4 av tribunen full. Istølten var hovedattraksjonen under den islandske hestefestivalen og folk strømmet til.
Hele arrangementet gikk på islandsk, så det var bare et ord her og der som var forståelig. De hadde virkelig klart å gjøre alt grasiøst og fint, til tross for at de var i en maskulin hockeyhall. Discokulen snurret sakte og spredde lysstråler i hele hallen. Her og der kom en Islandshest inn på banen for en siste showing og oppvarming.
Og showe, det kunne de! Over høyttalerne ble det spilt uforståelige islandske sanger, som egentlig minnet litt om amerikanske kjærlighetssanger fra 50-tallet. Mens hestene og rytterne tøltet rundt på banen.
Alle gruppene kom inn, viste gangartene og forsvant ut igjen til fortjent applaus. Det var derimot når siste gruppe entret arenaen at publikum eksploderte. Elías Þórhallsson, Jóhann R. Skúlason og Halldór Guðjónsson var de siste rytterne som skulle på isen i først omgang.
Beinsalaten før hurtigtølten
Publikum jublet, hestene pustet og lyden av brodder som rev opp is lå konstant i bakgrunnen. De kom opp langsiden, kortet inn på kortsiden og i svingen skjedde det som ikke skulle skje. Hest og rytter gikk rett i bakken. Og til tross for det hardbarkede folket som islendingene var, så gikk det et stort gisp igjennom publikumsmengden. De kom seg på beina igjen, og fullførte med stil.
Ikke bare verdensmester en gang
Det skal ikke legges skjul på at det var stort å ha Jóhann R. Skúlason på deltakerlisten. At folk elsker Islandshesten for tøltingen er en ting, men å få dem til å tølte slik som denne mannen gjør, er en gave. Og mye arbeid.
Å se denne mannen ri, fikk en nesten til å bli følelsesmessig berørt. Pent, pyntelig, kraftfult og harmonisk. For å rekruttere til islandshestmiljøet trenger man ikke store kampanjer i sosiale medier. Man trenger bare å vise frem denne mannen, helst på en av sine egne hester.
En reise til det fjerne land.
Da flyet tok av fra Keflavik søndag ettermiddag var det noe innvendig som sa at det ikke var feil å bli igjen på Island. Menneskene, kulturen, hestene (og maten) gikk rett inn i hjertet, og slo seg til ro. Den autentiske hyggeligheten som man ikke opplever mange andre steder i verden.
Tankene gikk tilbake til den brune hoppen, med de hvite sokkene. Den lyse hingsten som sendte et stort kyss min vei - uten at jeg var klar over det selv. Bøllefrøet med gjerdet, som jaget bort resten av flokken. Synet av de mange hundre hestene som kom mot oss. Gullfoss, og det ekstreme miljøet rundt. På øret strømmet Enyas toner lavt inn i ørene og søvnen inntok tilslutt kroppen.
Drømmene gikk rett til Island, slik de hadde gjort de fire siste dagene. Og innerst inne var det klart. Dette var ikke et farvel, det var et vi sees neste gang. For å ikke reise tilbake til eventyrøyen var, og ble uaktuelt.
Dersom du vil reise til Island
Iceland Air flyr daglig fra de store flyplassene i Skandinavia til Keflavik på Island til en billig penge. Gjennomsnittsprisen på billettene ligger på omtrent 2500 norske kroner tur, retur. Transportmulighetene er ikke av de beste, så å leie en bil er absolutt å anbefale. Iallefall om du ønsker å oppsøke mer av Island enn Reykjavik. VisitIceland er veldig behjelpelig med hva du måtte trenge. Og dersom du ønsker å reise til Island, anbefales det å gjøre det nå, da kronen er så svak som den er.
Som turist på Island er det mange aktivitetsmuligheter. Blant annet hvalsafari, dykking og havfiske. Og selvsagt, turridning med Islandshest. Her er Ishestar og Eldhestar de to ledende stallene, som lar deg oppleve helt fantastiske steder.
Antall innbyggere: ca. 320 000.
Klima: Atlantisk, med en gjennomsnittelig temperatur på 11 grader i juli.
Hovedstad: Reykjavík.
Valuta: ISK, Islandsk krone.