Hest

Hest.no tester polo

Polo er en sport som er stor ute i verden, men ikke-eksisterende i Norge. Hest.no-redaksjonen fikk en liten smakebit da de fikk delta på en polotrening under en reportasjetur til Boston i USA.
Marie og Christine i Boston.

I november dro Marie Hatlevoll Gjennestad og Christine Bjørnerud på reportasjetur til Boston, og besøkte i den forbindelse pololaget fra det prestisjefylte universitetet Harvard. Sporten så spennende ut, og det kriblet i ridemusklene til både Marie og Christine.

Begge har lang erfaring på hesteryggen, og har hatt egen hest i mange år. Mens Marie har konkurrert mye i sprang, mounted games og polocrosse, har Christine for det meste drevet med akademisk dressur og turridning. Her kommer historien om da de fikk lov til å teste polo:

Samme kveld som vi hadde sett på polotreningen til Harvard, ble vi invitert til å delta neste dag.

Marie:

Jeg og Christine sitter på et litt slitent motell like utenfor Boston da en epost dumper inn i innboksen min:

Marie,
Good to meet today.  If you can make it to the Myopia arena tomorrow at 3:00, Cissie will put you on a polo pony.
Regards, Crocker

Selvfølgelig! Jaaaa!!! Vi skal få prøve polo! Jeg og Christine er helt i ekstase, det var akkurat dette vi hadde håpet på da vi snakket med Crocker tidligere den dagen. Crocker Snow er trener for studentlaget i polo på universitetet Harvard. Han trener mennene mens kona Cissie trener damene. Og i morgen skal vi få prøve å sitte på en ekte polohest! Og forhåpentligvis prøve å treffe ballen med kølla. Om vi får lov, da. Vi skal i alle fall få lov til å prøve å sitte på en polohest.

Jeg er litt spent på hvor vanskelig dette vil bli for meg. I flere år har jeg spilt polocrosse, som ikke er helt ulikt polo. Den største forskjellen er at vi rir med en racket med nett i enden, istedenfor kølle. Dermed er ballen mer oppi lufta, ettersom vi kan ri rundt med ballen i racketen og kaste den til hverandre. Ridemåten er mye den samme, med en hånd og mye bruk av vekt og sete.

Christine:

Onsdag ettermiddag kjører vi spente til Myopia arena for å delta på trening med pololaget til Harvard University. Bare å se på treninga dagen før var stort, det var jo studenter fra et av verdens mest kjente og prestisjefylte universitet. Og i dag skulle vi, to venninner fra lille Norge, få delta på treningen. Ikke rart vi gleda oss!

Hestetraileren er på plass når vi ankommer, og studentene er i full gang med å klargjøre hestene. Vi ruller inn ved siden av hestebilen og blir møtt av en av trenerne, Cissi, som var en av USAs beste polospillere tidligere. Mannen hennes møtte vi dagen før. Begge to tar oss godt i mot og hjelper oss til rette.

Vi blir bedt om å hjelpe til med å pusse hestene som står lina opp tett i tett, på hver sin side av traileren. Som dagen før, er det bemerkelsesverdig hvor rolige og aksepterende hestene er. De oppfører seg mer som en hundeflokk enn en hesteflokk, og også studentene har et veldig avslappa forhold til dem.

Jeg finner meg en børste og setter i gang, jobber meg nedover rekka, hest etter hest. Utstyret blir lagt på fortløpende, og straks er vi klare til dyst! Jeg blir tildelt hesten Tomasa og blir fortalt at hun var donert til pololaget av skuespilleren Tommy Lee Jones.

Det var mange tøyler å holde styr på med en hånd!

Marie:

Vi får lånt hver vår hjelm, og klatrer opp på hver vår høye hest. Mon tro hvorfor de kaller dem poloponnier? De er i alle fall en del større enn mine ponnier… Men straks jeg sitter i salen til Chianti føler jeg meg hjemme. Så var det tøylene, jeg forsøker først å ta dem opp med begge hender.

- Nei, nei, nei! Om du holder tøylene slik kommer ikke hesten til å skjønne bæret når du skal styre den. Disse hestene styres kun ved halspress, og vi holder tøylene i en hånd, forklarer Cissie før hun hjelper meg med å få tøylene på riktig plass.

- Bare sprik ut med alle fingrene, sier hun og plasserer en tøyle mellom hver finger. Og der ligger de overraskende godt. Jeg er egentlig vant til å ri med en hånd, både fra mounted games og polocrosse. Men der knytter jeg som regel tøylene, og jeg har bare ett par. Og jeg som trodde det skulle bli en fordel å ha spilt polocrosse tidligere?

Christine:

Vi rir inn på banen, nå er det bare å henge seg på oppvarmingen og gjøre sitt beste! Tomasa er en veloppdragen og lydig polohest som gjør alt jeg ber om, er det noen sak? Da kan jeg i alle fall ikke skylde på hesten om jeg ikke får det til. Vi traver og galopper rundt på banen i flokk, før vi begynner med øvelsene.

Første oppgave er å klare å få med seg ballen dit man vil i skritt på høyre side av hesten, den siden man holder kølla på. Dette er veldig uvant, jeg er ikke akkurat vant til å spille ballspill fra hesteryggen. Om det er nybegynnerflaks eller ikke, så får jeg i alle fall denne øvelsen greit til. Mye mulig fordi jeg har en rolig og veldig styrbar hest.

Jeg faller stadig for fristelsen med å lene meg ned etter ballen.

Marie:

Jeg styrer hesten mot ballen, svinger kølla først litt bakover og så av full kraft fremover. Og treffer ballen! Men det er ikke akkurat av full kraft… Men jeg traff i alle fall, og den flyttet seg kanskje noen centimeter? Ballen ligner på en minifotball, og er egentlig ganske lett. Men ganske tung å slå! Jeg prøver igjen og igjen, hesten min er veldig tålmodig der jeg skritter frem og tilbake.

- Marie, du må ikke dykke etter ballen! Husk at du hele tiden skal ha lik vekt i begge stigbøylene, slik at hesten er i balanse, roper Cissie.

Og jeg blir plutselig klar over hva jeg gjør. Jeg er så vant til å bøye meg ned og plukke opp ballen med polocrosseracketen. Polokølla er faktisk lang nok til at man ikke trenger å bøye seg noe særlig. En gammel vane er vond å vende, denne beskjeden får jeg opptil flere ganger i løpet av treningen.

- Nå holder du kølla feil igjen, Marie. Du skal holde helt i tuppen av skaftet, sier Cissie.

Nok en uvane fra polocrossen. Men jeg prøver å rette på meg selv så godt jeg kan, og kjenner det hjelper for håndleddet. Etter et par minutter med kølletrening kjennes det nemlig ut som det skal dette av. Helt tydelig at her bruker vi noen muskler som vanligvis får være i fred!

Christine:

Jeg og Marie får utdelt hver vår student som skal hjelpe oss mens de andre rytterne gjør andre øvelser. Jeg får hjelp av Emma, som rir bak meg og slår ballen fram til meg hver gang jeg bommer slik at jeg kan slå igjen. Og bomme gjør jeg titt og ofte, spesielt når vi prøver i trav.

– Hold albuen strak, og sving kølla gjennom hele armen! Roper Emma.

Jeg var redd for å treffe hesten i beina. 

- Forestill deg at du har en glassplate mellom hesten og kølla og sving den i en rett bane parallelt med hesten, instruerer hun.

Jeg gjør noen forsiktige prøveslag i lufta før vi fortsetter. 

- Alle som slår hesten i beina, må hoppe av og løpe en runde rundt banen! roper treneren Cissi.

Det var bare å holde fokus!

Nå skal de andre rytterne gjøre litt mer avanserte øvelser, så jeg og Marie blir henvist til tilskuerplassen. Cissi mener tomlene våre trenger en pause, og hun hadde rett. Hun vet hva hun snakker om. De verker! Køllene er tunge nok for utrente hender. Men jeg og Marie ser på hverandre og smiler.

Fullt fokus!

Marie:

Så er det tid for litt gruppeoppgaver som vi også kan delta på. Vi står i en klynge, og skal skyte ballen i mål idet vi rir forbi Cissie. Noen av øvelsene blir noe modererte for meg og Christine.

En av dem går ut på å slå ballen til venstre foran hesten, ved at man svinger skaftet på kølla mot hestens hals. Det er de tydelig helt vant til, hesten min bryr seg i alle fall ikke i det hele tatt. Og jeg treffer ballen!

Vi får også prøve å slå med kølla på motsatt side av hesten, noe som byr på flere utfordringer. Men vi treffer nå og da, og føler oss ikke sååå mye dårligere enn de vi trener med. Det er ikke alltid de treffer de heller.

Christine:

Om jeg var redd for å slå til hesten i sta, er jeg i alle det fall nå. Jeg rir flere runder uten å treffe ballen, uten egentlig å tørre å svinge kølla noe særlig. Men siste runde kjører jeg på. Jeg rir mot ballen, slutter å tenke og svinger til. Hurra! Det blir innertier!! Og til og med uten en ekstra seiersrunde til fots for min del rundt banen. Jeg er stolt!!

Et lite øyeblikk der, hadde jeg klart å løse ”polokoden”, nemlig å slutte å tenke! Jeg husker at flere av studentene vi intervjuet dagen før hadde nevnt at på et tidspunkt måtte man slutte å tenke, og bare spille. Dette er gøy!

Alle bildene er tatt etter mørkets frembrudd, derfor er de dessverre litt kornete og mørke. Men gleden er likevel stor over å ha noe minner fra en alle tiders polotrening!

Marie:

Altfor fort er treningen over. Det er nesten mørkt, og vi kommer på at vi ikke har noen bilder av oss! Jeg løper til lastebilen og henter kamera. Stiller det inn på bra høy iso, og håper det vil gå an å skimte oss på hesteryggen. En av studentene tar kameraet mitt og knipser løs. Jeg og Christine kjempekoser oss, og nå som vi bare leker rundt med hest og ball går alt så mye lettere. Vi får inn noen skikkelig bra slag!

Det er med stort vemod at jeg hopper ned fra ryggen til Chianti. Dette har vært så utrolig gøy, og hesten var så utrolig fin å ri! Jeg skryter av hesten til Cissie, og hun smiler.

- Dette er en av Crocker sine gamle konkurransehester. Hun er fin, men ikke akkurat blant de raskeste.

Vi merker det i beina begge to, både jeg og Christine. Og smilet går nesten rundt, vi er blitt helt hekta. Dette må vi prøve å få til hjemme! Jeg oppdager at det Crocker sa i et intervju en gang om at polo er som narkotika, er helt sant. Man blir raskt veldig avhengig!

Og til tross for at både jeg og Christine beveger oss som et gammelt ektepar de neste dagene, bare smiler vi når vi kjenner stølheten røske i musklene. Det var vel verd det!

Flere artikler du kanskje er interessert i:
Studentpolo på Harvard
Studentpolo på Harvard
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng