Gjorde det godt både i NM og VM!
NM på Starum
I de senere år har det vært få startende i NM, og i år var heller intet unntak. Resultatlistene viser fire startende i hesteklassen og fire startende (med en trukket) i ponniklassen. At det er få startende vil si at man ikke får så stor konkurranse, men Øivind konkurrerer mot seg selv.- Vi kjører om en NM-tittel og det er mye som skal stemme. Det gjelder å ikke kjøre feil i maraton, det gjelder at hesten er frisk igjennom tre veterinærkontroller. Alt må være på plass for at man skal få NM-tittelen, sier Øivind. Hos han og Tiger stemte alt.
Meldt til Mattilsynet
En sur demper på stevnet for Øivinds del var da han fikk en telefon fra Mattilsynet på hjemplassen hvor noen hadde sendt inn en bekymringsmelding på at han startet Tiger i VM helgen før, reiste direkte til Norge og startet NM helgen etter.- Jeg hadde en halvtimes telefonsamtale med ei dame fra Mattilsynet hvor jeg måtte gjøre rede for hva vi hadde gjort og hvordan reisen var lagt opp og fortelle om hesten, forteller Øivind som er veldig klar på at han aldri ville startet NM dersom hesten ikke var i form til det.
- Jeg meldte meg på NM med forbehold om at jeg kunne trekke meg når som helst. Det hadde ikke kostet meg noe å trekke meg etter dressuren, etter A-etappen i maraton eller etter jeg hadde kjørt dressur og maraton. Hadde jeg merket at hesten var sliten og ikke ville klare det hadde jeg trukket meg, sier Øivind før han fortsetter.
- Stevnene skal gå på hestens premisser. Jeg kjenner Tiger godt og han er en hest som reiser bra. Han blir ikke sliten verken fysisk eller psykisk, ikke stiv og ikke trøtt. Vi reiste fra Italia på søndag, var fremme på Starum på onsdag og torsdag fikk han fri. Jeg ba stewardene holde et ekstra oppsyn med oss på stevneplassen og ba de si i fra dersom de så at hesten så sliten ut eller det var noe annet galt. De sa ingen ting. Heller ikke veterinærene hadde noen anmerkninger, forteller NM-vinneren som synes det var en kjedelig hendelse.
Nesten halvannet minutt
Den mørke oldenburgeren hadde ingen problemer med stevnet, selv ikke etter den lange reisen. I dressur vant de med 65,625 prosent. I maratonen hadde de bestetid i samtlige hindre, og Øivind forteller at han igjennom hele maratonbanen var helt stille annet enn når han sa “prr” til Tiger.- Vi kjørte store, gode veier og jeg holdt helt kjeft annet enn å si “prr” for å roe han ned noen ganger. Vi lå nesten 1 minutt og 20 sekunder foran neste ekvipasje, konstanterer Øivind.
I presisjonen var han raskest, men med en ball nede i omkjøringa var det Torill Storholm og Frodo som fikk seieren i den klassen. Sammenlagt var det allikevel Øivind som uten tvil lå i tet, og dermed kan han smykke seg med Norgesmester-tittelen.
En uke siden VM
Men det er ikke bare Norgesmester han er. Han kan også fortelle om en fantastisk opplevelse under VM i kjøring i Italia.- Det gikk som hakka møkk det! Vi kjørte til 65 prosent i dressuren og vi fikk veldig god tilbakemelding. I maraton kjørte vi inn til en syvendeplass, og vi fikk bestetid i det siste hinderet, sier Øivind stolt. Det kan man si er korrekt disponering av hesten igjennom løpya når man fortsatt har mye å gå på i siste hinder.
- I presisjonen var det mange vridde porter, og de var plassert langt ut mot gjerdet hvor publikum stod tett. Jeg måtte presse Tiger litt for å få han ut dit, forteller Øivind som endte på en 65. plass i presisjonen. Han er like fornøyd.
- Det er veldig god trening og en fin øvelse å kjøre så vanskelige baner som det var her. Hesten har kun vært i vogn i to år og målet vårt var ikke VM før 2012. At vi fikk være med i år er kun en bonus, og vi har tatt hele stevnet som en læring. Er det ikke slik at øvelse gjør mester? spør kusken.
Klarte målet
Under VM hadde Øivind som mål å bli blant de 50 beste. Hvis han klarte det skulle jeg være grisefornøyd. Han ble nummer 49.- Jeg er grisefornøyd! Jeg har en ung hest og jeg konkurrerer mot de beste i verden. Det var 72 startende, og jeg la 22-23 stykker bak meg, sier Øivind og understreker med det hans gjennomgående positive innstilling.
Syvendeplassen i maraton er også den beste individuelle plasseringen en nordmann har fått i et slikt mesterskap noen sinne. Og dette stevnet kjørte Øivind kun for erfaringen sin del. Mon tro hvordan det blir når han virkelig satser når han kjører? Han har planene klare.
- I år kjørte vi for at hesten skulle få en god opplevelse. Om to år skal vi kjøre for å vinne. Målet må da være å komme blant topp ti. Det kan være et oppnåelig mål, sier kusken før han legger til at de da har noe å strekke seg mot.
Begrensede treningsmuligheter
Han er ikke den som skryter av sine prestasjoner, men i det han sier skjønner man at han er litt stolt, og ikke minst at han synes det er utrolig gøy å få være med på slike stevner. Hjemme på vestlandet har han kun tilgang til en liten 20*40 meters bane å trene på. Til sammenligning går de internasjonale kjørekonkurransene gjerne på 40*100 meters baner. Instruktør ser han cirka en gang i måneden. Allikevel klarer han å stadig kjøre seg oppover internasjonalt i kamp med de “proffesjonelle kuskene“, som han kaller det - de som jobber med hest på heltid. Noe må han jo gjøre rett.Øivind tenker å starte i alle fall ett stevne til i løpet av sesongen, men om det blir i Sverige eller i Drammen vet han ikke helt enda. Da Tiger og Øivind kom hjem fra Starum natt til mandag fikk han stå inne og slappe av over natta før han mandags morgen ble sluppet på beite sammen med en ponni og det var full rulle.
- Nå skal han ha halvannen uke fri fra vogna, avslutter NM-vinneren.
De øvrige NM-resultatene finner du på HP-nett. For ponniene var det ikke overraskende Wenche Johannesen og Rappen som trakk det lengste strået. Ønsker å se resultatliste fra VM kan du ta en titt her.