Øivind Mikkelsen Og Tiger Hedegaard
Hest

Begynte med hompetitten

Som med så mange andre startet det med fjording. Legger du til en litt smågal mann, noen asfaltkjegler og et humpete jorde nærmer du deg beskrivelsen av hvordan kjøreinteressen til Øivind Mikkelsen startet. Derifra har det ballet på seg...
- Jeg så sikkert noe på TV som gjorde at jeg fikk opp interessen for kjøring. Da Linda flyttet til vestlandet fikk vi tak i fire sånne svære asfaltkjegler og kjørte hompetitten rundt på jordene.

Øivind Mikkelsen, bedre kjent som Lundvar her på hest.no tok seg tid til å sette seg ned med hest.no for å slå av en liten hesteprat. Vi fikk komme litt inn på denne kusken som antagelig må regnes som en av Norges beste.
Hos Øivind sitter smilet løst.

Begynte på et jorde

På et stevneområde er det ikke vanskelig å forstå at Øivind er i nærheten. Ikke fordi han er en person som tar stor plass, men det er bare noe med han som gjør at man legger merke til han. Kanskje det er det positive og optimistiske humøret? På samme måte beskriver han sin nåværende konkurransehest, Tiger. En som alle legger merke til, og som har en sterk utstråling. Er det da man sier som hest, som eier?

Men hva er det som har gjort Øivind til en av Norges beste kusker? Øivind gir en takk til sin kjørevenninne Linda, som også har blogg her på hest.no (Linwen) for at kjøreinteressen fikk en start. Sammen humpet de rundt på jorder, kjørte presisjon mellom fire asfaltkjegler før det ballet på seg med flere fotballkjegler å sikte i mellom. Slik holdt de på et par år, og Øivind ble med på noen kjørekurs for å lære mer. For fem år siden startet han sitt før ste stevne, og siden da har det bare gått en vei: Oppover.
Lundvar er Øivind første internasjonale konkurransehest, og maraton var deres gren. (Foto: Privat)

Lundvar

I 2005 startet han sin stevnekarriere med kaldblodstraveren Lundvar som han nå har hatt i åtte år. Den gule kaldblodsen har gjort seg bemerket i konkurranser rundt i både Norge og utlandet og sammen er Øivind og Lundvar dynamitt.

- Lundvar er maratonhest. Det som gjør at jeg liker han så godt er farten og viljen han har i hinderne. Dressuren er et nødvendig onde vi bare må igjennom, men målet der har bare vært å ikke komme sist, forteller Øivind.

Selv om kaldblodstraveren ikke er den fødte dressurhest har Øivind allikevel kjørt til over 60 prosent i internasjonale dressurklasser mot “store brune”. Et resultat som ikke er avskrekkende. Selv kan han fortelle at det er galoppen som er det største problemet, og det å få Lundvar til å være rolig og avbalansert i den gangarten.

- Det er ikke umulig å gjøre det med en kaldblods, det er bare fryktelig mye mer arbeid, konstanterer Øivind.
Tiger har en "her kommer jeg"-attitude som det ikke er vanskelig å legge merke til.

Tiger

Med sin gule kaldblods har Øivind fått oppmerksomhet over alt hvor han har reist. Da han i 2008 begynte å konkurrere med Tiger som er en “vanlig stor brun” har han fortsatt fått samme oppmerksomheten.

- Tiger har utstråling. Han har en sånn “her er jeg”-attitude, og han tør å si at det er han som kommer, sier Øivind som videre beskriver hvilke egenskaper som er viktig for han når han skal ha seg hest.

- Jeg må ha en hest som mentalt ønsker å oppnå noe. En sånn sofahest som gjør akkurat det de så vidt må er ikke hesten for meg, sier kusken som tydelig har fått det han ønsket i Tiger.
Selv om Tiger er kjørehest hender det at Øivind rir litt i blant for avveksling. (Foto: Privat)

Historien om Tiger

Det er nesten litt penny-faktor over historien mellom Øivind og Tiger. Han var en hest som folk ikke turte å hanskes med. På et ridesenter stod han i paddocken og Øivind tittet på at han gikk der i flere år før han skulle selges. Da hadde Tiger blitt forsøkt tilridd i dressur, noe som ikke gikk helt etter planen. Øivind hadde et ekstra øye for denne hesten, og da han blei til salgs kastet Øivind seg over muligheten. Smått om senn fant han ut at dette var den perfekte hest.

- Han var fem år noe som var helt optimalt. Da var han gammel nok til å starte stevner, men samtidig var han så lite brukt at han ikke var utslitt, forteller Øivind før han fortsetter å fortelle om Tiger som trives aller best som kjørehest.

- Da jeg rei han første gangen var det på med sikkerhetsvest og hjelm mens Sofia hadde han i longeline. Han hadde en historie på å være litt vanskelig under rytter. Vi rei to runder før jeg ba Sofia kneppe av leietauet. Han er en stor hest så jeg kjente når eksplosjonene skulle komme. Det var et par ganger han prøvde å kaste meg av, forteller Øivind som rir Tiger i blant, men fokuserer mest på kjøringa.

- I jula satt jeg vekk Tiger en måned for å prøve å lære han litt mer innen ridning. Da jeg fikk han hjem var han så stiv. Vi fikk kiropraktor til å se på han, og hun har kommet gjevnt en gang i måneden. Da hun var på besøk hos oss nå sist sa hun at han hadde et helt annet blikk og var helt annerledes i humøret. Han liker rett og slett ikke å bli ridd, konstanterer Øivind. Kjøring er både Øivind og Tigers gren, og på konkurransebanen er det ikke vanskelig å se hvordan de begge koser seg.
Øivind har fått til mye av lite og viste under AEG at han kunne hevde seg i toppen.

Mye av lite

I det samtalen med Øivind tar form gir han et bilde av seg selv som et reflektert og kunnskapsrikt hestemennesske. Han har gjort mye ut av lite, og hvis man virkelig ønsker en å se opp til når det gjelder å oppnå store mål med minimale treningsmuligheter er muligens Øivind den rette mannen å se på.

Under Arctic Equestrian Games 2010 fikk Øivind et wildcard og muligheten til å delta i konkurranse mot verdens beste enbet-kusker. Her kom ekvipasjen på en meget sterk tredjeplass, noe som viser kvalitetene som bor i denne duoen. De rutinerte konkurrentene har flere hester de kan velge å bruke i konkurranse, de har muligheten for å utvikle seg selv raskere ved at de kjører flere hester daglig og de bor på steder hvor det er tilrettelagt for hestetrening. Øivind har kun Tiger, har tidligere kun hatt Lundvar, og tilrettelagte muligheter for trening i bygda Ualand i Rogaland? Øivind er ikke helt fornøyd.

- Det er kun når jeg er ute å starter fulle kjørestevner at jeg får kjørt igjennom dressurprogrammene jeg starter, forteller Øivind. En kjørebane i klassene Øivind starter er minimum på 40 ganger 80 meter, og noen ganger opp mot 100 meter. Hjemme har han knappe 20 ganger 40 meter å trene på, og for de som har prøvd å kjøre litt kan de forestille seg hvor fort hjørnene kommer på en liten bane med en stor hest.

- Jeg bor i en liten bygd. Hjemme har vi en gammel, snart nedgrodd grusbane som ikke blir brukt. Jeg har hørt om muligheten for å bruke den. Ikke nødvendigvis hele tiden, men kanskje to, tre dager før stevne. Det er uaktuelt. Og skulle jeg ta meg til rette å gjøre det, så blir det fort rot, sier Øivind hvis eneste banemulighet ligger en times kjøring unna.

- Vi har også noen jorder hjemme, men der er det gjerne slik at hvis man kjører én runde, så kjører man ikke to, for der er det lett å havne i en myr, sier Øivind lattermildt.
Hva er hemmeligheten bak samspillet og gleden?
Så hva er det da som har gjort at Øivind har lykkes i å bli en av Norges beste kusker?

- Jeg trener fordi det er kult og fordi hesten og jeg skal ha det gøy. Jeg ser mange som trener for mye og for intenst med det resultat at de trener i hjel hesten. Vi trener sjeldent mer enn annenhver dag. Et par dager før stevne kan det hende jeg er ute hver dag. Det gjør at jeg har en hest som er glad når den gjør jobben sin. Man er nødt til å ha et samspill seg i mellom, og det må bygges over tid. Man må by på seg selv til hesten sin, og når hesten respekterer deg, og du respekterer hesten vil den gjøre så godt den kan, sier Øivind før han ettertenksomt legger til:

- Alle kan bli flokkleder, men man trenger ikke være en god flokkleder av den grunn.

Øivind ser ikke på de utfordringene han har med henhold til treningen som en negativ ting.

- Vi har bare et litt annet utgangspunkt. Jeg er ikke misunnelig på de som har bedre treningsmuligheter, selv om jeg gjerne skulle ønske jeg hadde den muligheten jeg og. Vi gjør det beste av det vi har, sier kusken. Og når man ser han kjøre levner det liten tvil om at det han gjør fungerer.

Bak enhver stor mann står en kvinne

På konkurransebanen er det Øivind og Tiger vi får se, men Øivind er ikke vanskelig å få i snakk om sin utkårede, Sofia. Det lyser litt ekstra av han når han når han prater om henne.

- Sofia er fantastisk. At hun har samme interesse som meg er det som har berget meg. Andre sliter med samboere som ikke deler interessen, og det hadde ikke fungert. Hun tar seg av det daglige stellet av hestene, mens jeg trener. Det er Sofia hestene humrer til når vi kommer i stallen. Og når vi reiser på stevne ser vi de andre ha med seg fjorten sorter med kraftfôr i bøtter og spann. Jeg har en frysepose med ferdig oppmålt kraftfôr til hver kveld som Sofia har lagd klart, smiler Øivind.

Med arbeid, egen gård med flere hester og to sønner er det ikke bare-bare å sjonglere tiden slik at den strekker til både til trening og stevner. Under AEG måtte Sofia være hjemme å passe gård, men de prøver å få med seg noen stevner i året sammen.

- Stevnene Sofia er med på er de stevnene jeg gjør det best på. Da kan jeg ha fullt fokus på stevnet, for Sofia tar seg av alt annet. Møkking, gå med hesten, alle slike ting som jeg gjør selv når bare jeg reiser tar hun seg av, forteller Øivind varmt. For toppkusken har ingen fast hestepasser, ei heller en fast groom.
En god groom har mye å si. Under AEG var Leif Harald Fredheim med Øivind.

Økonomi har mye å si

- Det går et rykte om at ingen tør å være med meg mer enn et stevne, forteller Øivind leende, samtidig som han avkrevter ryktet.

- Jeg har ikke en fast groom, men det har mer med at det er vanskelig å finne en som kan være med på alle stevnene i løpet av en sesong. Jeg skulle gjerne hatt det, men å bruke penger på å lønne en ekstra person for arbeidet han eller hun gjør har jeg ikke muligheten til, forklarer han.

- Ting tar tid, og det er ganske mange timer som går med på slike stevner. Når jeg bruker rundt 150.000 kroner i året på hobbyen min så har jeg ikke mulighet til å lønne en ekstra groom. Det er tross alt bare en hobby, sier han og trekker litt på smilebåndet. En relativt dyr hobby.

At Øivind og Sofia er bosatt der de er gjør ikke utgiftene noe mindre. Den lille bygda Ualand ligger på sørvestlandet, og å komme seg noen plass kreves det noen timer kjøring.

- Hadde jeg bodd på østlandet ville jeg i alle fall halvert drivstoffregningen til stevner og treninger. Det frister absolutt å flytte til østlandet, sier Øivind som til tross for den noe upraktiske bo-beliggenheten stadig deltar på landslagssaminger i Moss, stevner i utlandet og andre kjørestevner rundt om i landet. Det er ikke rart det blir dyrt.

Til tross for høye utgifter og mange timer reising for å få gjøre det Øivind liker aller mest er han ikke tvil.

- Det er verdt det!
Linn Støkken Nielsen er en av de norske kuskene som konkurrerer lite på hjemmebane (hun er bosatt i Danmark, noe som er litt av forklaringen).

Ikke NM

Når man prater med en av Norges beste kusker er det umulig å ikke komme inn på temaet om kjøremiljøet i Norge. Det er ikke tvil om at det ikke er et lite kjøremiljø i Norge, særlig når man kommer opp på det nivået Øivind og Lundvar, og nå etter hvert Tiger er på. At Øivind er en av de norske kuskene som mange har hørt om har nok noe med at han er å finne rundt om på de store stevnene i Norge. Norge har flere dyktige kusker som hevder seg i verdenseliten, men noen bor i utlandet, og andre tar seg ikke bryet med å starte på NM. Selv synes Øivind det er en skam at de beste norske ikke stiller til et NM, men de tre siste årene unnskylder han dem, da NM har vært plassert på et uheldig tidspunkt.

- Når NM blir lagt tett opptil VM eller stevner som kvalifiserer til top driver award, så er det forståelig at kuskene velger de utenlandske stevnene som kvalifiserer.

Også Øivind har valgt å starte flere klasser i utlandet, blant annet Sveige. Grunnen for dette er enkel.

- Det blir litt mer enn fem startende i klassen. Når man har kjørt aktivt i Norge i noen år så er det med ett ikke så mye mer å strekke seg etter. Jeg har et konkurranseinstinkt og det er litt mer pes i nakken når det er åtte mann foran deg på resultatlista. Det er ikke det at stevnene i utlandet er så mye større og bedre enn de norske, men man får mer erfaring, forteller kusken.
Øivind senker skuldrene og kjører for å ha det gøy!

Uten press

At Øivind og de andre toppkuskene blir med å starter stevner som AEG har mye med promotering å gjøre. De har alle et brennende engasjement for kjøresporten, og ønsker å fremme den og vise hvor gøy man kan ha det. Denne mentaliteten skinner igjennom i det Øivind prater om kjørestevnene han starter.

- Jeg tenker litt som Bjørndalen. Jeg går for et optimalt løp. Når man kjører for å vinne så er det så fort at man glemmer noe og at man legger et press på seg selv. Dette prøver jeg å unngå, så jeg kjører for gøy. Kommer man inn på banen med tanken om at man skal bli verdensmester vil fallhøyden være ganske stor, sier Øivind og legger til “det er bare en konkurranse”.

Men hvor mange ganger har man ikke prøvd å tenke dette selv? Man vet at det ikke er verdens undergang om man ikke vinner, men samtidig så er det noe i kroppen på en som sier at “jeg må bare prøøøve…”. Selv denne følelsen virker det som om Øivind klarer å legge bak seg ute på banen. Når man ser ekvipasjen er det ikke i tvil om at dette er to som kun er ute etter show og å ha det gøy. Og den mentaliteten har gjort at de klatrer på resultatlistene.  

Målet til Øivind er å kvalifisere seg til VM i år, men også der har han den mentaliteten at “det er bare en konkurranse”. Dersom de når målet om VM vil Øivind gå inn på banen med tankene om at det de begge skal lære, ikke noe mer enn det.

Men er denne mannen helt upåvirkelig når det kommer til å starte konkurranser? Finnes han ikke nervøs? Joda. Han avslører at fjorten dager før AEG gikk han med høye skuldre og lurte på hvordan dette skulle gå.

- Da jeg kom til stevneplassen, traff folkene og så at jeg var like normal som alle de andre toppkuskene kunne jeg senke skuldrene igjen, slappe av og bare ha det gøy, smiler han. 
Med en særdeles løs hånd guider Øivind sin Tiger fint og rolig igjennom maratonhinderne.

Gøy!

Ordet gøy er et ord som har kommet tilbake flere ganger mens vi har partet med Øivind. Og når man ser ekvipasjen ute på banen ser det gøy ut. Det lyser av hele ekvipasjen ute på banen, og med sin lette håndføring rundt de krøkkete svingene får Øivind og Tiger maraton og presisjon til å se ut som en lek. Øivind skiller seg ut på en positiv måte fra andre kusker med sin lette hånd. Det er ikke vanskelig å forstå at dette er en ekvipasje som har full tillitt til hverandre.

- En kusk blir aldri bedre enn hesten sin, og hesten blir aldri bedre enn kusken sin, avslutter Øivind som sammen med sine hester bare blir bedre og bedre. 
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng