Matnyttig konferanse for hestenæringen
Konferansen Hest i næring ble første gang arrangert i forbindelse med Oslo Horse Show for halvannet år siden, og responsen fra dem som deltok var overveldende positiv:
- Vi ønsker at dette skal bli et årlig arrangement, var budskapet fra mange av dem som deltok. Derfor inviterer hest.no til en ny konferanse torsdag 18. og fredag 19. februar, i starten av Arctic Equestrian Games (AEG). Konferansen er lukket, det vil si at de som skal delta må melde seg på konferansen på forhånd.
Knut Houge sier årets program har mange godbiter for dem som leder eller jobber på en rideskole, stall som tilbyr oppstalling eller trenerstall.
- Jeg tror også mange hovslagere, hesteveterinærer, arrangører av hesteferier, lærere på videregående skoler og folkehøgskoler som har hestelinje, og studenter og andre som vil inn i hestenæringen, vil ha stort utbytte av å delta på konferansen, sier Houge.

Kan lære av de beste i bransjen
- Det er ingen hemmelighet at mange aktører i hestenæringen sliter. Et stort antall rideskoler er lagt ned de siste årene, og regnskapstallene til mange aktører i bransjen er ikke akkurat lystig lesning, sier Houge.
Konferansen Hest i næring 2016 skal være en møteplass der de som lever av hest – i vid forstand – kan treffes og utveksle erfaringer, og ikke minst lære av de beste i bransjen – enten de finnes i Norge eller utlandet.
- Målet med konferansen er at deltakerne skal få mer kunnskap om hvordan de kan drive sin virksomhet mer effektivt og lønnsomt, og få flere fornøyde kunder. Samtidig som de opererer på den riktige siden av loven og sikrer god dyrevelferd, sier Knut Houge.

Forretningsutvikling
Konferansen skal være en fin blanding av innledninger i plenum og parallellseminarer der innlederne kan gå tettere inn på de konkrete utfordringene som gjelder innenfor hvert område; f.eks. for rideskolene eller for stallene som tilbyr oppstalling. Når det er parallellseminarer vil det foregå tre seminarer samtidig, slik at hver deltaker må velge å delta på det seminaret vedkommende synes er mest spennende.
Forretningsutvikling og økonomi, er viktige temaer på årets konferanse. Under fjorårets konferanse ga rideskolesjef Lotta Löfstrand fra Sverige deltakerne mange gode råd om forretningsutvikling for hesteforetak. Tilbakemeldingene på hennes seminarer var udelt positive, og mange ønsket henne tilbake neste år.

Löfstrand kommer tilbake i år. Med seg har hun Lars-Gösta Nauclér, som regnes som den fremste kapasiteten på økonomi og forretningsutvikling for hesteforetak. Både Löfstrand og Nauclér underviser også på hippolog-utdanningen på Strømsholm.
Lars-Gösta Nauclér skal blant annet snakke om hvordan du finner hva som er riktig pris for dine tjenester eller produkter: Hvilke faktorer må du vurdere når du skal sette en prise. I seminaret vil han gjennomgå aktuelle kalkyler for rideskoler, trenerstaller, privatstaller og hovslagere.
Nauclér vil også holde et eget seminar for nyetablerere og dem som vurderer å starte opp næringsvirksomhet i hestebransjen: Hvilke egenskaper må du ha for å lykkes.
Ridebunn og nye løsninger for oppstalling
Thor Gunnar Mathisen i Stallmestern er trolig den i Norge som har best oversikt over hva som finnes på markedet av løsninger innen ridebunner, staller, ridehaller og paddocker. Han har også satt seg inn i det som har vært av forskning på effekten av ulike ridebunner.

Tittelen på Mathisen sitt ene seminar er Trender og smarte løsninger for oppstalling, ridehaller, ridebaner og paddocker.
Thor Gunnar skal også ha et paralellseminar om ridebunner: Dette bør du legge vekt på ved valg av ridebunn.
I flere land går store staller som har hatt tradisjonell omstalling med bokser over til systemer med aktive staller eller gruppehesthold. Fra Sveige kommer Titti Jöngren på Grindtorps gård utenfor Stockholm og snakker om Aktivt gruppehesthold – morgendagens konsept for oppstalling av hest?
Jöngren har etablert et komplett løsdriftssystem som gir hennes hester bevegelse, sosial stimulering og kontinuerlig tilgang på mat og hvile. Hver hest har en databrikke rundt halsen med sitt individuelle diettprogram. Det er etablert tilsvarende systemer på riksanleggene Flyinge og Strømsholm.

På hestens premisser
Er dagens hestehold på hestens premisser? Professor Inger Lise Andersen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet forteller om egen forskning på hesters atferd, og hvilke modeller som gi best trivsel og helse for hester. Andersen er også leder for Rådet for Dyreetikk i Norge. Hun er også fast kommentator her på hest.no.

Moms og organisasjonsform
Fra Deloitte Advokatfirma AS kommer advokat Hans Christian Sunde og snakker om aktuelle problemstillinger knyttet til moms og hestenæringen: Hvilke tjenester skal det beregnes moms på, hvilke konsekvenser får dette for fradragsretten og hvilke tilpasningsmuligheter finnes? Når regnes en aktivitet som hobby og når regnes den som næringsvirksomhet?
Sunde skal også lede seminaret Muligheter og risiko ved ulike driftsformer i hestenæringen. Dette seminaret er for deg som lurer på om det kan være lurt å opprette et aksjeselskap for driften din, eller om det er greit å drive det som enkeltmannsforetak. Hans Christian Sunde vil gjennomgå «gode» og «dårlige» driftsformer med henblikk på strukturering, skatt og risiko m.v. Målgruppe for dette seminaret er de som driver virksomhet av en viss størrelse, eller eventuelt har planer om å etablere eller utvide slik virksomhet.

Samarbeidet rideskole og rideklubb
På vår forrige konferanse ble det avdekket at mange som drev private rideskoler eller større staller for oppstalling hadde problemer med få til et godt samarbeide med sin lokale rideklubb.
Etter konferansen inviterte Rytterforbundet flere av de private rideskolene til å bli med i et utvalg som skulle se på hvordan de private kunne samarbeide bedre med klubbene. Leder av arbeidsgruppen, Kjell Myhre og generalsekretær i Rytterforbundet Ellen Damhaug Scheel, skal lede seminaret Slik kan rideskolene samarbeide med rideklubbene.

Inn på tunet
Mange rideskoler, staller og hestegårder er på jakt etter flere bein på stå på. De siste årene har mange gårder startet opp tilbud for mennesker med spesielle behov. Disse tilbudene kalles ofte Inn på tunet-aktiviteter.
Trondheim kommune kjøper inn slike tjenester fra flere gårder i distriktet. Kirsti Buseth fra Trondheim kommune skal lede seminaret Inn på tunet - et nytt bein å stå på? Her vil hun fortelle hvorfor kommunen kjøper tjenester av bønder, og hun gir en oversikt over kommunens gårdstilbud. Buseth forteller også om hvilke krav og forventninger kommunen har til de gårdene de kjøper tjenester fra. Hun vil også si noe om anbudsprosess og avtaler.
Kirsti har ansvaret for utvikling av Trondheim kommunes tilbud på gård. Hun representerer også kjøpersiden i Inn på tunet-utvalget i Norges Bondelag.

Bransjestandard hest
Vil du vite mer om Bransjestandard hest? Øystein Bakken fra Norsk Hestesenter vil i sitt seminar beskrive hva som må til for at din virksomhet skal bli godkjent i forhold til Bransjestandard hest: Slik går du frem. Disse fordelene kan det gi å være godkjent.
Øystein Bakken jobber som stallmester og kjøreinstruktør på Norsk Hestesenter. Han har ledet arbeidet med å etablere ordningen Bransjestandard hest.
Fra Norsk Hestesenter kommer også Hanne Dahl Lien og snakker om Inspirasjonsplanen for rideskoler. Dahl Lien har vært med å utvikle et verktøy for alle som driver rideskoler i Norge. I planen er det råd og tips om hvordan du kan måle fremgang hos rytterne på rideskolen.
Det grønne skiftet
I mange sektorer i Norge lages det miljøanalyser og planer for å få til en mer bærekraftig drift. I Sverige har hestebransjen lenge vært opptatt av disse problemstillingene.
Titti Jöngren har i mange år ledet Hästnäringens Miljökommitté i Sverige. Dette er et nettverk for miljø- og klimaspørsmål i hestenæringen. Hun kommer til konferansen for å snakke om det grønne skiftet som også må komme i hestebransjen i Norge. Jöngren vil gi en oversikt over de viktigste miljøutfordringene hestenæringen står overfor og hvilke tiltak som kan bidra til å redusere utslippene.

Inspirasjonscafe
Den forrige Hest i næring-konferansen samlet 82 deltakere. Mange av disse hadde drevet egen virksomhet i hestebransjen i lang tid, og hadde gjort seg interessante erfaringer.
Et av de mest vellykkede punktene på programmet var inspirasjonscafeen, der deltakere som ønsket det kunne fortelle om et vellykket prosjekt de hadde gjennomført i sin virksomhet og som andre kunne lære av.
- Det er lett å glemme at de som sitter på de viktigste erfaringene er deltakerne på konferansen. Vi gjentar suksessen fra i fjor og har også en inspirasjonscafè i år, forteller Houge.
I inspirasjonscafeen sitter èn leder ved hvert runde bort, og snakker i maks 10 minutter. Deltakerne sirkulerer mellom bordene og hver deltaker vil rekke maks 4 presentasjoner.

Hyggelige omgivelser
Konferansen Hest i Næring 2016 arrangeres på Oslofjord Convention Center 18. og 19. februar.
- Vi har valgt å legge konferansen til starten av Arctic Equestrian Games, som er Norges hyggeligste hestearrangement. Konferansen er de to første dagene av AEG, slik at de som kommer fra rideskoler som tilbyr rideleir i vinterferien, kan dra hjem og forberede denne etter konferansen. De andre deltakerne kan vurdere å bli noen dager ekstra etter konferansen og få med seg det spennende som skjer på AEG, sier Knut Houge.
Det er mulig å overnatte på Oslofjord Convention Center, der man kan leie små og store leiligheter. Torsdag kveld blir det middag og sosialt samvær med deltakerne på konferansen.
Kan komme med tog, fly eller bil
Oslofjord Convention Center ligger i Stokke i Vestfold, mellom Tønsberg og Sandefjord. Man kan dra dit med bil, men det er også gode forbindelser med tog og fly. Det er direkteruter til Torp lufthavn fra Stavanger, Bergen, Trondheim, Bodø, Harstad-Narvik og Tromsø.

Begrenset antall plasser
Det er i år begrenset antall plasser på konferansen, siden konferanserommene på Oslofjord ikke er så store.
- Ønsker du å få med seg årets mest lønnsomme møteplass, bør være tidlig ute med å melde seg på, sier arrangør Knut Houge og legger til: - Driver du en virksomhet med flere ansatte bør du ta med hele teamet til konferansen slik flere rideskoler gjorde på vår forrige konferanse. Da tilbyr vi rabatterte billetter. Det gjør vi også for studenter og elever.
Mer informasjon om konferansen Hest i næring 2016 får du på konferansens hjemmeside.