Valgfritt med moms
I utgangspunktet skal det ikke betales moms på utleievirksomhet, men ettersom man gjerne tilbyr tjenester som for eksempel tilsyn, fôring og utslipp i forbindelse med stallplassen blir saken litt annerledes.
Driver man næring er nemlig slike tjenester avgiftsbelagt. Det vil si at prisen blir noe høyere for den som kjøper tjenesten, og at pristillegget går rett i statskassa. Men det vil også si at den som selger tjenesten kan få fradrag på inngående moms når det kjøpes inn utstyr som er nødvendig for driften. Og her kan vi ofte snakke om store beløp.

To lagmannsrettdommer
Hans Christian Sunde jobber som advokatfullmektig i Deloitte Advokatfirma, og har skatter og avgifter som sitt fagfelt. Han har satt seg grundig inn i problemstillingen. Ettersom Skatteetaten ikke har hatt noen klare retningslinjer på dette området, har det vært rom for mange ulike tolkninger.
- Praksisen har vært varierende, men vi har to lagmannsrettdommer å forholde oss til. Det er Tanumsaken fra 2001 og Nilsensaken fra 2006. I begge sakene var det spørsmål om hvordan man skal beregne moms, om man skal ha en utleiedel uten moms og tjenestedel med moms. I begge sakene ville Skatteetaten ha moms på alt, men lagmannsrettene kom frem til at det ikke skulle beregnes moms på selve stallboksutleien, forteller han.
Det sentrale i disse sakene er imidlertid ikke resultatene, men at lagmannsrettene vurderte spørsmålet konkret ut fra hvordan virksomhetene hadde innrettet seg. Når Skatteetaten forsøker å bruke resultatet i disse lagmannsrettsavgjørelsene uten å ta høyde for ulikheter i driftsformene bærer det fort galt av sted.

Fikk regning på fem millioner
Sunde har nettopp jobbet med en sak hvor et ektepar på Sørlandet har utvidet driften. De har investert flere millioner og ført opp et nytt bygg med staller, ridehall, kafé og butikk.
Virksomheten hadde inngått avtaler med sine oppstallører om utleie av stallplass sammen med tilsyn og fôring av hestene som en pakkeløsning, uten mulighet for å velge bort den ene eller den andre ytelsen. Oppstallørene kunne imidlertid kjøpe tilleggstjenester utenom som for eksempel utslipp og møkking.
- Her kom Skatteetaten og sa at det de tilbyr er ren utleie av stallplasser, og det skal ikke være moms på stalleien. Det betyr igjen at de ikke fikk fradragsrett på inngående moms ved bygging av anlegget, og dermed sitter med en regning på fem millioner kroner som de ikke hadde forventet, forteller Sunde.
Medhold i klagenemnda
Ekteparet som fikk satt opp anlegget gjorde det gjennom sitt enkeltpersonforetak. Med en så stor uventet regning var det risiko for å gå personlig konkurs.
- Her kommer vi inn på en annen problemstilling i denne næringen, hvor mange driver stallene gjennom et enkeltpersonforetak. I mange tilfeller ville det vært en fordel å gå over til aksjeselskap, slik at man ikke sitter med en så stor personlig risiko og fare for å miste hus og hjem om det skulle gå galt, sier Sunde.
Etter at denne saken hadde pågått i nær to år, fikk ekteparet til slutt medhold i klagenemnda.
- De fikk medhold i at virksomhetens utleie av stallplass sammen med tilsyn og fôring var én avgiftspliktig oppbevaringstjeneste. Dermed fikk de full fradragsrett på moms pådratt i forbindelse med byggingen, sier han.

Stalleier kan velge
Det Sunde mener denne klagesaken tydeliggjør for heste-Norge, er at virksomheten selv kan velge hvordan status i forhold til moms skal være. Det avgjørende er hva slags avtale stalleier inngår med sine kunder.
Det sentrale for om det foreligger en oppbevaringstjeneste eller en ren utleie av stallplass er om stalleier har tilsynsansvar for hestene i stallen.
- Dersom man tilbyr en pakke med et fast beløp for både leie av boksen, tilsyn og fôring, skal det være moms på hele beløpet. Men får oppstallørene valgmuligheter og kan velge å betale kun for boksen og ordne resten selv, skal det kun beregnes moms på ekstratjenestene. Som for eksempel fôr, fôring og utslipp, forteller han.
Hvilken modell som blir mest lønnsom vil variere fra drift til drift.
- Når man fører opp et nytt bygg vil det være lønnsomt å ha størst mulig andel avgiftspliktig virksomhet, for å kunne trekke fra mest mulig moms på byggeutgiftene. Men om man allerede har et bygg, og man ikke har store vedlikeholdskostnader, kan det hende det er mer lønnsomt å holde utleiebiten utenfor, sier Sunde.
Sunde understreker at man kan ha delvis fradragsrett for byggekostnader selv om man ikke er avgiftspliktig for utleien. Dette vil være tilfelle dersom man leverer avgiftspliktige tjenester som for eksempel fôring i stallen. Her vil det imidlertid bli tale om en begrenset fradragsrett hvor man konkret må beregne en fordelingsnøkkel for den enkelte virksomhet.
Bruk tydelige avtaler
Ekteparet fra Sørlandet endte dermed opp med å kun tilby en totalpakke for sine oppstallører. Og det er en modell de må holde seg til de neste ti årene.
- Selv om man fradragsfører momsen når man fører opp et bygg, er man ikke ferdig med den før det har gått ti år. Det vil si at dersom driften endrer karakter i denne perioden, for eksempel ved at et par oppstallører spør pent om de kan slippe å betale for tilsyn og fôring hvis de gjør det selv, kan de risikere å gå over i en status hvor de bare er delvis fradragsberettiget. Da må de tilbakebetale deler av fradraget de har tidligere har fått, sier Sunde.
Som tidligere nevnt kan regelverket tolkes på flere måter når det gjelder utleie av stallplass, derfor er det viktig å sette opp en tydelig avtale med oppstallørene i forhold til hva som er inkludert i stalleien og ikke. Og om man har valgmuligheter i forhold til om det er helpensjon eller basert på egeninnsats.
- Skatteetaten har ikke spesialkompetanse på å tolke slike avtaler, derfor kan det være greit å vite hva som har blitt resultatet av saker som den jeg akkurat har jobbet med. Det er med på å sette standarden for lignende saker i fremtiden, avslutter Sunde.