R-A-S-K
RASK står for Respekt, Ansvar, Sikkerhet og Kunnskap. Legg til “overfor hesten, utøveren og organisasjonen” bak hvert av disse ordene, så har du ganske mange punkter du kan ta til deg. Det var noen av disse punktene som ble satt på agendaen da rytterforbundet arrangerte RASK-seminar.

Samlet for felles utgangspunkt
Til seminaret var det samlet rundt tredve nøkkelpersoner innen sporten, alt fra ledelsen og administrasjonen i forbundet til representanter fra grenutvalg, trenere og ryttere fra flere grener som både sprang og islandshest. Sammen skulle de øke sin egen bevissthet rundt hva RASK står for, og hva de kan gjøre for å spre budskapet ut i miljøene.
- Vi ønsket å finne et felles utgangspunkt som alle kan ta til seg. Alle kan ha sin egen refleksjon over hva RASK er, men det gir et felles tankegods, sier Kathinka Mohn, generalsekretær i rytterforbundet. Hun ønsker at RASK skal komme ut blant medlemmene og at hver og en skal ha et bevisst forhold til hva det betyr for seg selv.
- Vi skal ikke tre dette over noen eller tvinge noen til å tenke sånn eller slik, målet er at du skal tenke over det, sier generalsekretæren hvis ønske med RASK er å skape et enda bedre miljø over hele linjen, samt øke positiviteten for ridesporten utad. Forhåpentligvis kan dette på lengre sikt føre til bedre rekruttering.

Frivillighet
På seminaret fikk de fremmøtte et inspirerende foredrag fra den kjente foredragsholderen Per Anders Nordengen. Han er kjent for sine gode, engasjerende foredrag, og denne gangen satte han i gang noen tankeprosesser hos de frammøtte. Hans livlige lek med ord gjorde foredraget lett å følge.
- Mye av arbeidet som drives i organisasjonen drives av frivillighet. Smak på det ordet. Fri - villig - het. Du er fri, du er villig, og du er het, altså du brenner for noe, sier Nordengen som legger fokus på at det er takket være de frivillige menneskene at organisasjonen lever. Dette ble også tatt opp av forbundets president Per Anders Owren som sa at “Frivillighet lever av lyst og dør av tvang.”

Etikk og moral
Hovedtemaet for Nordengens foredrag var etikk og moral. Forskjellen på de to ordene beskriver han som følgende.
- Moral er noe alle har. Det er væremåten vår, slik vi gjør det og slik vi har det. Etikk er derimot læremåten om hvordan vi har lyst til å ha det, forklarer Nordengen og utdyper litt.
- Det er dårlig moral og pelle seg i nesen, men vi har gjerne en annen individuell moral enn den offentlige moralen vi har. Jeg var ute og kjørte her en dag og stoppet på rødt lys ved siden av en ganske ny, dyr og flott bil. I bilen satt en voksen mann med fingeren langt oppi nesa. Han så at jeg så på han og han trakk fingeren lynraskt ut, forteller Nordengen. Tenk på dette i forhold til ridesporten.
- Er det slik at ting ikke er galt hvis det ikke blir oppdagt? Hvis man doper hesten litt, men ingen oppdager det, er det da greit? spør Nordengen retorisk.
Hva er rett og galt?
Foredragsholderen gir ingen svar, men han fortsetter å kaste ut spørsmål som hestefolket bør reflektere over.
- Hva er rett og galt? Kan vi bli enige om det? Finnes det noe som er rett og galt for alle?
Han har ikke svarene, og det har ikke deltagerene på seminaret heller. Tenk over problemstillingene selv. Har du svarene? Den eneste konklusjonen Nordengen kommer frem til er at ingen ting er enten eller, det finnes bare både og.

Individualister
Noe av ønsket med RASK-begrepet er å skape en helhetlig organisasjon hvor man står sammen. Ordene fremsnakking og ros blir nevnt som to viktige begreper, men det kan fort være en utfordring når vi ser på sporten som krever at du må være individualistisk. Det er jo mange som tross alt ønsker å vinne den førsteplassen.
- Det er aldri så ensomt som når du står øverst på pallen. Vi mennesker later som om vi er flinke til å tenke på andre, men det største hinderet for å få til dette prosjektet er egoismen og sjalusi. Vi mennesker er selvopptatte og vi misunner gjerne de som er bedre enn oss. Jeg skulle ønske at vi kunne ta vekk de tre første bokstavene i ordet misunne, og heller sitte igjen med unne, sier Nordengen før han avlsutningsvis nevner et dikt av Halldis Moren Vesaas som starter som følger.
Det heiter ikkje: eg - no lenger.
Heretter heiter det: vi.

Tenk og på hesten
Og det er det som er målet, å skape en helhetlig vi-følelse, samtidig som man selvsagt også ser på hesten som en stor del i det her. Det er ikke til å komme unna at vi hestefolk har en ekstra faktor å ta hensyn til.
- Vi har aldri bedt hesten om å melde seg inn i NRYF. Det er vi som ber hesten om å gjøre ting for oss, derfor er vi den skyldig å ha et bevisst forhold til hvordan vi behandler den, sier en samstemt gjeng.
- Vi ønsker med dette å flytte kulturen i en positiv retning. Hvert og et individ skal ha et forhold til etikk og moral, og et levende forhold til hvordan vi er mot hverandre, sier generalsekretær Mohn.
Vil du?
Store ord, kjedelig artikkel, etikk og moral, æsj, vi har hørt det før. Fint at forbundet tar det opp, de får fikse problemene. Tenk så flott om topprytterne kunne tenke mer på dette. Tenk så flott om naboklubben kunne gjort noe med de jentene som alltid baksnakker vår klubb. Nordengen spør om det blir etikk av å snakke om etikk? Nei, noe må gjøres. Ikke nødvendigvis i nabostallen og ikke nødvendigvis i din egen klubb en gang, men hos deg.
- Tenk på ordene “vil jeg?”. Det kan fort snues, sier Nordengen og forsøker. Jeg vil. Je’ vil. Jevil. Jævel. Vil man ikke selv så blir man fort det motsatte.

Dette handler ikke om alle andre, dette handler om det enkelte menneske som selv tar ansvar for å ta dette til seg og utføre det i hverdagen.
- Det er en utfordring å gå fra ord til handling, men ønsket er at vi får bygget en positivisme i denne sporten slik at vi får mer aktivitet og mer rekrutering. Med RASK får vi et stammespråk og et helhetlig verdigrunnlag, sier president Owren og understøttes av Mohn.
- Dette skal ikke bli en festtale, dette skal bli noe vi gjør. Nå har vi et felles utgangspunkt, men hver og en får ha sin egen refleksjon over RASK, avslutter Mohn.
Så ikke la dette bli enda en kjedelig artikkel om noe de snakker om i styret. Dette er noe DU kan ta til deg, som DU kan tenke over. Hva betyr respekt for deg, og hvordan kan du best mulig vise respekt? Hva betyr ansvar for deg? Hva med sikkerhet og kunnskap?
Forbundet har allerede oppnevnt noen RASK-ambassadører i de ulike grenene - mennesker som forbundet mener er gode forbilder for RASK. De ruger også på tanken om å oppnevne en RASK-pris, kanskje vi snakker om RASK-klubber i fremtiden? En slags RASK-sertifisering? Mulighetene er mange, og dette er noe forbundet både tror på og ønsker å få ut.
Hva kan DU gjøre for å bli et bedre RASK-menneske?
RASK-ambassadørene
Feltritt: Inger Bugge
Distanse: Ellen Suhr
Kjøring: Øivind Mikkelsen
Sprang: Geir Gulliksen
Voltige: Carolin Haug
Dressur: Siril Heljesen
Islandshest: Stian Pedersen
FH: Anne Catrin Lubbe