Mosjon på egenhånd

Som litt over middels trenings interessert og ikke minst etter å ha vært i distansesporten i mange år har han fått være tett på flere typer hestesport.
- Jeg har blant annet fått være tett på flere sjeikteam, forteller Gutubakken.
- For flere av disse er det ikke noe økonomisk spørsmål, kun et spørsmål om resultater. De kjøper alltid det beste, og alt blir prøvd ut. Det som interessert meg var å se hva de fremdeles hadde og brukte, tre til fem år senere.
Et voksende marked
Resultatet viste at det sjeikene holdt på, år etter år var skrittemaskiner og tredemøller. Han begynte for drøyt to år siden å selge disse i Norge, og kan fortelle at det absolutt er et marked for dette.
- Det er en stor helsemessing gevinst for hestene å få gå i skrittemaskin, og det er ikke lenger et produkt som er forbeholdt eliten, forteller han videre.
- Før ble skrittemaskin først og fremst sett på som en alternativ form for lufting av hesten. Nå blir det like gjerne brukt som et trenings moment. Man kan sette på hurtig gange eller lett jogg. Kanskje kan man også sette på en innspenning, så kan hesten få en god mosjons økt selv om noe kanskje kom i veien den dagen så man ikke kunne nå å trene, sier han.
Ikke lenger bare for eliten
En skrittemaskin kan være et godt produkt for å skritte opp og ned hester. Hestene får skrittet daglig, og man får bygget opp et godt skritt i hesten.
- Det er jo genialt for unghester, smiler Gutubakken.
- Man kan lære hesten å skritte skikkelig uten at et menneske står bak og maser på den. Man kan da bygge opp hesten på en positiv måte uten press fra mennesker. Hester som for eksempel har en dårlig side kan man også sette inn i skrittemaskinen så den kan bli bygget opp uten press fra en rytter.
Det siste året har man sett en forandring i markedet. Skrittemaskiner er ikke lenger forbeholdt eliten, men har også blitt mere vanlig blant vanlige folk. Det er ikke lenger noe bare de beste driver med, men flere og flere ser nytten i å bruke skrittemaskin i den daglige treningen.
- Det er ikke en kjempeinvestering å kjøpe en skrittemaskin, eventuelt har vi gode leasingavtaler som også kan brukes, sier han.

Et godt supplement
En av de som nyter godt av bruk av skrittemaskin, er Stein Endresen som blant annet er tre ganger norgesmester i sprangridning.
- Vi har nå brukt en skrittemaskin fra Gutubakken i noen måneder, og merker er kjempestor forbedring på hestene, skryter Endresen om skrittemaskinen.
- Den er et veldig godt supplement til den daglige treningen, og hestene bruker den fem til seks dager i uken. De blir gjerne satt der mens stallen blir møkket og man driver på med andre ting. Hester som trenger mer mosjon, som gjerne kan være litt for friske eller som man kanskje ikke rekker er det helt genialt for, sier han.
En økt på treningsenter
Gutebakken selger også tredemøller. Han sammenligner en tredemølle for hester med en skrittemaskin på denne måten.
- Se for deg at du drar på et treningssenter og bli med på en fellestime i for eksempel spinning. Slik fungerer en skrittemaskin. Man kan trene flere hester samtidig. På en tredemølle blir treningsøkten på treningssenteret mer. som en privattime med en personlig trener, sier han.
Bruker man en tredemølle må man vite hvordan den fungerer. Man må også være god på å lese hesten og avpasse fart og mengde trening etter den bestemte hesten man holder på med.
- Disse tingene er så klart også viktig i en skrittemaskin, her må hestene som går sammen passe sammen med tanke på foreksempel treningsmengde og fart. Det skader ikke uansett hvem av alternativene man velger å være interessert i korrekt trening av hesten, sier Gutubakken.

Forskjellig underlag
Underlaget man ofte bruker er natursand som fungerer på en slik måte at ikke hoven blir låst med tanke på at hesten går konstant på volte. Underlaget kan tilpasses til hva den enkeltes behov er, og det er ikke uvanlig at folk som har flere skrittemaskiner også har forskjellig underlag i de forskjellige maskinene.
- Hester med foreksempel seneskader bør jo gå på hardt underlag, forteller Gutubakken.
- Dermed har man da ofte hardt underlag i den ene mens mykt underlag i den andre. Så velger man maskin ut etter hva nettopp den hesten har behov for, sier han.
Beste veterinæren
Man kan jo tenke seg til at det å skulle gå rundt og rundt i ring må være både kjedelig og belastende for hestene. Gutubakken forteller at dette er et spørsmål veldig mange stiller seg.
- Vår erfaring er at det virker som at hestene syntes det er en positiv opplevelse å få gå i skrittemaskin. Hester er jo gjerne våkne i 22 timer, og mange av de timene blir ofte brukt til å kikke inn i en stallvegg. Det blir en forandring for de, og de får gjøre noe sosialt sammen med andre hester, forteller Gutubakken videre.
Det er også en mild treningsform for hestene. Noen hester kan gå i skrittemaskin i alt i fra en til fire timer de dagene de ikke trenes. Dersom hestene skal gå mye i skrittemaskin er det mest mulig optimalt med så stor diameter på maskinen som mulig.
- Jo mindre diameteren på maskinen er, jo viktigere er det også med et godt underlag. Hestene går jo i sirkel, så det er viktig at underlaget ikke låser fast koden. Det å vandre avgårde i «flokk» er en naturlig ting for hester å gjøre, de har gjort det i millioner av år. Vår erfaring med bruk av skrittemaskin er at det for de fleste hester er en positiv opplevelse, smiler Gutubakken.
- Jeg vil faktisk si at skrittemaskinen er den beste veterinæren vi har på stallen, avslutter Stein Endresen.
- Vi merker utrolig stor forbedring!
