Gravid på hesteryggen
Allerede før Margrete visste at hun var gravid, merket hun at hesten hennes Sonic forandret personlighet. Han ble nervøs og anspent når hun satt på ryggen hans, mindre kontaktsøkende i luftegården og mer urolig på stallgangen. Dette resulterte i at han ble grundig undersøkt av veterinær, hestemassør, kiropraktor og saltilpasser, men ingen fant tegn til at noe var galt. Så kom den positive graviditetstesten.
- Sonic var helt seg selv rundt alle andre enn meg. Det virket rett og slett som han syntes ansvaret med en gravid eier rundt seg var litt for stort til at han klarte å slappe av, forteller hun.

Motstridende råd
Godt i gang med sitt første svangerskap, oppsøkte Margrete både lege og jordmor. Hun rådførte seg med begge om hvordan hun skulle forholde seg til hest og ridning mens hun var gravid.
- Jordmoren mente ridning var uforsvarlig, mens legen mente jeg burde ri så lenge som mulig. Da er det ikke så greit å vite hva man skal forholde seg til, så jeg valgte å lytte til meg selv. Så lenge jeg ikke opplevde ubehag med ridningen, så ville jeg ri, forteller hun.
Det tok imidlertid ikke så lang tid før kroppen sa nei. Til tross for at Margrete hadde sett for seg at det i alle fall burde gå greit å ri til hun var rundt seks måneder på vei, måtte hun slutte etter tre.
- Med Sonic sin personlighetsforandring ble jeg litt usikker på om det var riktig av meg å ri, så jeg reduserte ridningen allerede da og trente mer for hånd. Men det som utgjorde at jeg sluttet å ri, var at det ble ubehagelig. Jeg har en kort rygg, og babyen ble liggende veldig langt nede i magen. Allerede etter 12 uker fant jeg ingen god sittestilling i salen som avlastet magen, det var til og med ubehagelig å skritte. Dette førte til at det rett og slett ikke var gøy å ri, så jeg lot det heller være, forteller hun.
Helt greit å ri
Sosial- og helsedirektoratet har utarbeidet faglige retningslinjer for svangerskapsomsorgen i Norge. De anbefaler fysisk aktivitet gjennom svangerskapet, men aktiviteter hvor risikoen for å falle er stor kan øke risikoen for traume og bør unngås. Ridning og alpint er spesifikt nevnt.
- Forutsatt at man har et normalt svangerskap uten komplikasjoner, er ikke ridningen farlig i seg selv. Bevegelsen på hesteryggen utgjør ingen risiko. Men det vil alltid være uheldig å få slag mot magen i svangerskapet, enten fordi man faller av hesten eller blir sparket. Det kan gi alvorlige komplikasjoner, blant annet kan morkaken løsne, sier Tore Henriksen som er professor ved fødeseksjonen på Rikshospitalet.
Han mener ridning er noe man kan holde på med fra første til siste stund i svangerskapet, forutsett at man har god kontroll over hesten og at man rir i trygge omgivelser.
- Grunnen til at man får motstridende beskjeder fra helsepersonell når det gjelder ridning, er nok at det står i veiledningen at man må unngå fall. Vanlig, rolig ridning vil jeg si er helt greit, men man kan ha i tankene at det er lettere å få slag mot magen når den er stor, sier Henriksen.

- Ingen sykdom!
Malin Johansen (19) er høygravid, og har vært aktiv på hesteryggen gjennom hele svangerskapet. Hun har den danske painthesten Redeema Black Smoke på helfôr.
- Graviditet er ingen sykdom, er et uttrykk jeg har likt å bruke under svangerskapet. Jeg vil si ridning er en flott terapi, både fysisk og psykisk. Man kommer seg litt ut av den lille babybobla, får tankene over på noe annet og ikke minst kommer seg ut i frisk luft, sier hun.
I begynnelsen av svangerskapet red Malin helt som normalt, og startet til og med stevne. Men etter hvert ble det vanskelig å få på seg sikkerhetsvesten, ridebuksene passet ikke lenger og det ble en utfordring å komme seg opp i salen.
- Løsningen ble en krakk som jeg bruker ved påstigning. Men jeg vil ikke si magen er i veien så lenge man legger opp gjøremålene etter hva man får til og føler for. Det kan være greit å få noen i stallen til å hjelpe med de tyngste løftene, sier hun.
Bekkenløsning
Mot slutten av svangerskapet fikk Malin påvist bekkenløsning, noe hun mener ikke er provosert frem av ridningen. Heller tvert imot.
- Hadde det ikke vært for muskulaturen jeg har bygget opp rundt bekkenet og hoftepartiet, hadde jeg nok fått store problemer med å bevege meg nå den siste tiden. Jeg har fått skryt både fra helsepersonell på sykehuset og jordmor om hvor flink jeg har vært til å holde meg aktiv gjennom hele svangerskapet, og at det kan hjelpe meg mot en bedre fødsel, forteller hun.
Malin føler hun har knyttet et nytt og helt spesielt bånd til hesten de siste månedene.
- Du må stole på hesten på en helt annen måte enn tidligere, samtidig som jeg har opplevd at hesten ser og oppfatter meg annerledes og viser mer hensyn. Jeg rir fortsatt, men unngår tunge økter på ridebanen. Dette er tross alt en risikosport, og jeg liker å ha alt under kontroll, sier Malin.
Balansen endrer seg
Jordmor Siri von Krogh får ofte spørsmål om graviditet og ridning. Hennes anbefaling er at de som rir til vanlig kan fortsette med det så lenge de synes det kjennes greit. Men det er ikke tidspunktet i livet hvor man begynner å ri.
- Man bør unngå de typer ridning som medfører at man lettere kan falle av eller at hesten kan falle, for eksempel sprangridning og full galopp i skogen. Balansen endrer seg dessuten for de fleste gjennom svangerskapet, men dersom man rir jevnlig venner man seg til det underveis, sier hun.
Som gravid kan man møte på mange ubehagligheter som gjør ridningen mer utfordrende.
- I begynnelsen av svangerskapet opplever mange ømme bryster, noe som kan gjøre vondt dersom det humper og rister for mye på hesteryggen. En litt stram og støttende BH og eventuelt ammeinnlegg av ull kan hjelpe på dette. Mange får hemorider før fødselen, men dette trekker seg gjerne sammen igjen noen måneder etter fødselen. En del gravide sliter dessuten med urinlekkasje fra midten av graviditeten mot slutten, noe som er til dels hormonelt. Bekkenløsning er noe alle får fire til seks uker før fødselen, for at bekkenet skal kunne utvide seg nok under fødselen, forteller Krogh.
Videre kan noen oppleve at fingrene blir mer numne enn ellers, såkalt carpal tunnelsyndrom. Da hovner man i hendene, og for noen blir det så ille at det kan bli et problem å holde i tøylene. Dette kommer som regel fra femte måned og utover, og de aller fleste blir fine etter fødselen.
Etter fødselen
Når babyen har kommet til verden trenger kroppen litt tid på å komme tilbake til normalen. Hvor lenge man bør vente før man setter seg på hesteryggen igjen må man kjenne på selv.
- Så fort man synes det er behagelig å sitte på en hest igjen, er det greit. Men man bør ta det med ro i begynnelsen til man kjenner hvordan det går, og ha en sakte opptrapping, sier Krogh. Hun svarer på spørsmål om graviditet på nettstedet altformamma.no.
Tore Henriksen mener den vanlige regelen om å vente til renselsen er over kan være grei å følge, det vil si at man venter fire til seks uker. Det samme gjelder dersom man har tatt keisersnitt.
- Dersom man rir for tidlig kan det forsterke blødningene, og man kan oppleve at det gjør vondt når man sitter i salen. Men det er mer ubehagelig enn farlig, sier han.

Selger ikke hesten
Margrete Kvarberg har bare noen uker igjen til fødselen, og selv om hun har tilbragt en del tid i stallen gjennom svangerskapet så er det hennes to fôrryttere som har tatt seg av all treningen og stallarbeidet.
- Jeg kan ikke få rost fôrvertene mine nok! I utgangspunktet hadde jeg bare en, men da jeg blei gravid fant jeg ut at jeg måtte tenke langsiktig. Hesten min trenger mye trim, og jeg regner med å få det travelt nok etter at babyen har kommet også, sier hun.
For hesteløs har hun ingen planer om å bli med det første, til tross for at hun har fått spørsmål om det ikke begynner å bli litt travelt med å få solgt den hesten nå.
- Jeg er kjempeheldig og har en samboer som har lovet å hjelpe meg slik at jeg skal få tid til både baby og hest. Og jeg innser jo at jeg er litt avhengig av hest og ridning når jeg i en alder av nesten 24 år fantaserer om å galoppere på hver eneste gresslagt midtrabatt eller jorde jeg ser mens jeg kjører bil. For meg er Sonic et familiemedlem, og dem selger man ikke. Ikke engang om jeg skulle bli gravid igjen, avslutter hun.
Du kan lese mer om Margrete Kvarberg og Sonic i bloggen hennes.
Flere har blogget om sine erfaringer med å være gravid og ha hest:
Merede: Ridning og graviditet, ingen hindring:)
Maritmor: Gravid og hest! Det er ikke bare bare...
Sanne: TB: Gravid og hestehold
Selma85: Gravid og hest!
Horseharmony: Ri på hest mens man er gravid?
Helstr: Mitt svangerskap og hest
MustekRoyal: Hvordan fungerer det eigentleg med hest og baby?
Etter to svangerskap har også undertegnede førstehåndskunnskap om graviditet og ridning. Denne filmen ble laget da tålmodigheten i første svangerskap tok slutt. Kanskje en ridetur kunne få i gang fødselen?
Har du erfaringer med ridning og graviditet? Del dem gjerne i kommentarfeltet under.