Ferie, sa du...?

Mens noen tar med ski, kvikklunsj og appelsiner til fjellet, er påsken starten på travsportens høysesong for andre. To uker etter påsketravet, gikk Olympiatravet av stabelen i Gøteborg. Der vant Copper Beech overraskende over Beanie M. M. Begge disse hestene blir å se i Oslo Grand Prix på Bjerke travbane, søndag 16. mai.

Hest er best om sommeren…
Her på hest.no gir vi deg nå trav på løpende bånd. Gjennom en serie på flere artikler tar vi for oss påsketrav, Oslo Grand Prix, Elitloppet og andre storløp. Vi gir deg listen over travarrangement du kan kombinere med sommerferie for familien.
På Färjestadtravet traff vi norske Roger Walmann med svensk trenerlisens og danske Bo Westergaard med norsk lisens. De var to av flere trenere som gjorde påskeferien til travbaneturné. Først ”Långfredagstrav” på Färjestad i Karlstad, dagen etter stilte begge med hest i Klosterskogens eliteløp i Skien. Hva de sa om ferier og storløp kan du lese på hest.no senere i mai.
Det føles ikke feil å snakke om påsketrav…4. mai snødde det tett på Østlandet….

Hertugens løp
Langfredag fant over 5.500 tilskuere veien til Färjestad travbane i solens stad Karlstad, nord for Vänern i svenske Värmland. Der gikk det tradisjonsrike ”Hertigen av Värmland Prins Carl Philips Jubileumspokal” av stabelen, med 250.000 kroner til vinneren. I tillegg var det flere andre spennende løp på programmet, som lokket til seg travstjerner på to og fire ben.
- Hvor kommer tradisjonen med påsketrav i Karlstad fra?
- I begynnelsen kjørte man andre påskedag og allerede i premiereåret 1936 ble det en publikumssuksess. I en periode kalte man dagen for ” Den Svensk-Norske dagen.” Vårt storløp for kaldblod, Th Egnells Memorial, gikk alltid andre påskedag, sier Petter Johansson, som er sports- og markedssjef ved Färjestadtravet.
Han forteller at langfredag overtok som kjøredag i 1974, og at det har blitt en fast ”stordag” som lokker til seg et stort publikum og travsport av ypperste klasse.
- Langfredag er vårt ”flaggskip,” fastslår Johansson, i strålende påskesol.
- Hva betyr det å ha et storløp som ”Hertigens Jubileumspokal” for publikumsinteressen?
- Det gir merverdi for besøkende, samtidig som det gir ekstra publisitet i mediene. Det snakkes om ”Hertigen av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal” flere uker i forveien, ettersom det er et løp som passer perfekt for årsdebuter.
I følge Petter Johannson har hertugen selv, den svenske prins Carl Philip, ikke hatt anledning til å overvære sitt eget løp.
- Ved en tidligere innvielse av ”Svenska Rallyt” tok hertugen seg tid til å bli fotografert med hedersprisen "Klarälven" som deles ut i ”Hertigen av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal,” forteller sports- og markedssjefen, som i år kunne gratulere Lutfi Kolgjini med seier i pokalløpet.
Blant løpene som ble avviklet på Färjestad langfredag var også et kaldblodsritt, som samlet flere norske ekvipasjer. Montéløpet med navnet ”Häxjakten,” ble vunnet av Moe Odin-sønnen Odin Tabac. Vinneren ble ridd av Johanna Hedlund, og kom i mål flere hestelengder foran de andre. Beste norske var Høyby Rutta og Martine O Sørvik på fjerdeplass foran Atom Lynet og Line Gundersen.

Tradisjonsrik påske
Klosterskogen travbane i Skien arrangerer eliteløp for kaldblod på fredag og eliteløp for varmblod på lørdag i påskeuken. Vinneren av varmblodsløpet tar med seg 400.000 kroner hjem. I tillegg arrangeres Habibs minneløp for fireåringer, med 200.000 i premie. Hesten Habib ble trent av Roger Walmann, som opprinnelig hadde Klosterskogen som hjemmebane. Vi stilte daglig leder ved Klosterskogen travbane, Torger Flatland, noen spørsmål.
- Hvor kommer tradisjonen med påsketrav på Klosterskogen fra?
- Klosterskogen har ”alltid” hatt påsken som en stor travfest. På 70-, 80- og 90-tallet, var det trav onsdag, påskeaften og andre påskedag. Fra slutten av 90-tallet, ble dette endret til langfredag og påskeaften, slik at vi fikk to sammenhengende festdager.
- Lettere eller vanskeligere å samle folk i påskeferieuka?
- Påskeferieuka har for Klosterskogens del, vært samlende for travfolket, og ikke minst for alle de blant publikum som tar dette som en ”fest”!
- Hva betyr det for Klosterskogen travbane å ha et slikt storløpsarrangement?
- For Klosterskogen har vi innført begrepet ”Påskebanen,” da det er dette arrangementet vi virkelig satser stort på, og så langt har vi lykkes godt. I 2009 var det over 8000 tilskuere samlet på påskeaften, sier Torger Flatland.

Stjernesmellen
Eliteløpet som ble kjørt på Klosterskogen påskeaften tok en dramatisk vending. I henhold til dommerrapporten brøt den danske kusken Steen Juul ut et spor i en ikke-eksisterende luke, cirka 400 meter før mål. Det førte til at Bo Westergaards hest Navy Seal U.S. kjørte opp i sulkyen til Steen Juul og gikk i bakken. Westergaard fikk hesten over seg, men kom fra det med mindre skader. Hesten fikk seg en noe større smell, men er etter forholdene bra. Bakfra kom Lutfi Kolgjini og kolliderte med hesten som lå nede. Kolgjini gikk i bakken og hesten løp ned i stallen, det gikk bra med hesten, kusken slo ryggen. I tillegg fikk den svenske stjernekusken Bjørn Goop seg en real luftetur og ”kræsj” i bakken da han kjørte oppi kollisjonen med First On Line Sec. Hesten tok noen runder på egen hånd, Bjørn Goop måtte sys i ansiktet og det ble oppdaget flere brister i håndleddet. Han var borte fra løpsbanen i cirka en måned. Både Olav Mikkelborg med Maid for Tag og Eirik Høitomt med Loverboy Peillini var blant ekvipasjene som kom bakfra og kjørte over hester og kusker som lå i banen. Alle kom mirakuløst fra det uten større skader. Roger Walmanns hest Colombian Necktie ble kjørt av Asbjørn Mehla. De lå foran kollisjonen og an til en meget bra plassering da løpet ble kjørt. Etter kollisjonen, da løpet ble kjørt på nytt, uten de kolliderende hestene, fikk hesten fra Walmanns stall en tredjeplass. Løpet ble vunnet av Steen Juul (med Classic Grand Cru). Han ble idømt 50.000 i bot og tre uker utestengelse for å ha forårsaket ulykken. Etter ankebehandling ble straffen redusert til 10.000 kr i bot og ingen utestengelse.
I neste artikkel, som kommer mandag, gir vi deg informasjon om Oslo Grand Prix. Verdens raskeste hester møtes på Bjerke travbane, søndag 16. mai.