To artister entrer arenaen
For en glede!
Positivitet er noe som lyser ut av denne ekvipasjen. Ørene på Nicke er spikret fremover, og det lyser en optimisme og glede av hesten som undertegnede aldri har sett hos en lignende trent hest tidligere.- Ser man på mange natural horsemanship-trente hester har de ørene vridd bakover. Det er ikke slik det skal være. Jeg tror rett og slett man trener dem lei. Målet er jo å få opp motivasjonen deres og ikke bryte dem ned, forklarer Tobbe før han dykker dypere i sin treningsfilosofi rundt Nicke og andre frihetshester. Tobbe har aldri ridd Nicke. Når man trener hesten etter frihetsdressurprinsipper spiller verken rase, farge eller alder noen rolle. Hesten må ikke være på en spesiell måte for å passe inn.
- Nicke ble født på gården hos meg. Han er en renraset quarterhest, men han var litt liten så jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre med han. Jeg solgte han og han ble videresolgt rundt hele verden i et år før jeg kjøpte han tilbake igjen, forteller Tobbe om Nicke som nå har rukket å bli tretten år og en velutdannet hest. Og hva er det med Nicke som er så spesielt? Tobbe lyser opp i et stort smil.
- Man blir jo så glad når man ser han!
Daglig kontakt viktigst
Mye av prinsippet bak Tobbes trening er basert på hundetrening. Kan man trene en hund, så hvorfor ikke en hest? Men på spørsmål om Tobbe selv har hunder så trekker han stort på smilebåndet.- Jeg har to hunder hjemme og de kan ikke en gang sitte, ler artisten.
Men hestene til Tobbe kan masse.
- Det er den daglige kontakten, hverdagsdisiplinen og de små øvelsene som gjør helheten. Man må lære seg å tyde hesten. De er flokkdyr og de følger dine bevegelser. Hvis jeg prøver noe som ikke fungerer var det jeg som ikke var tydelig nok. Da tar jeg det bare rolig og prøver en gang til, forteller Tobbe som får det hele til å høres ut som en lek. Selv mener han at alle kan få til dette, og det har han også bevist igjennom sin TV-serie Ponnyakuten som sendes på svensk TV. Der har barn og ungdommer fått hjelp med sine utfordrende ponnier, og Tobbe forteller at på to uker kom alle ponniene løpende når rytteren ropte på dem. Også det er et viktig prinsipp for Tobbe.
- Hester kan selvsagt lære navnet sitt. Vi tror de er store og dumme, men de kan fint lære hva de heter, sier Tobbe hvis alle hester på stallen kan sitt eget navn.
På stallen til Tobbe gjenspeiles tankegangen i at hestene skal være frie og leve et sosialt hesteliv. Ingen av hestene står alene og selv hingstene på stallen går sammen med andre hester.
- Hestene er sosiale dyr og ingen tigre som skal bures inne med 120 centimeter gjerder mellom hverandre, konstanterer Tobbe.
Har muligheten til å gå vekk
Tankegangen om at hester skal få være sammen, gå i flokk og ikke minst ha en leder henger sammen med treningsfilosofien hans. Det får vi tydelig bevist i det Tobbe og Nicke entrer arenaen under AEG. Tobbe går først inn på arenaen og forteller litt om seg selv før Nicke blir sluppet inn og galopperer inn til Tobbe. Den palomino hesten titter seg rundt før han galopperer tilbake til porten.
- Bare la han være, sier Tobbe til noen litt ivrige banemannskap som står ved døren, klare til å husje hesten tilbake til Tobbe.
Nicke snuser litt på noe hinderfyll som står ved inngangen før ørene hans bikker mot Tobbe og han tar fart og traver inn til sin arbeidskamerat igjen. De leverer et magisk show for publikum.
- Dette er noe av poenget med frihetsdressur. Hesten har mulighet for å gå vekk. Det er der det er viktig å stole på at han kommer tilbake, og at hesten forstår at tryggheten er hos meg. Stoler man ikke på at hesten vil komme tilbake vil den heller ikke gjøre det, forklarer Tobbe etter showet. Det er ikke tvil om at Nicke er trygg hos sin leder og ønsker å være sammen med han. Og ikke bare er det trygghet ekvipasjen utstråler. Aller tydeligst kommer det frem den gleden de to har med hverandre.- Hvis hestene ikke er glade når de er med meg er det ikke kult å jobbe med dem. Jeg må hele tiden være observant overfor hestene jeg jobber med. Det er viktig å ikke presse dem. På en skala fra en til ti ber jeg Nicke om å yte omtrent 7,5 under et show, mens hjemme jobber vi gjerne opp mot 9,5, sier Tobbe som kan fortelle at han kan sette opp 25 kjegler på rad og Nicke galopperer sikksakk i mellom kjeglene mens han bytter galopp. Under showet får vi se Nicke gå sidebevegelser, piruetter og ikke minst steile. Lenge. Hele tiden har han mulihet til å gjøre noe annet, for noen fysiske bånd mellom de to finnes ikke. Men Nicke flikker ørene observant mot Tobbe og publikum. Han vet de sitter trollbundet - og han digger det.
- Folk tror man ikke skal klappe og juble når det er frihetshester på banen, men Nicke elsker applaus. Jo mer applaus han får jo bedre presterer han, smiler Tobbe.
Trening
Det er ikke bare Nicke som er Tobbes showhest. Under AEG hadde han også med seg frieseren Freddy. Freddy er syv år og hadde ikke vært inne på arenaen på AEG før showet startet.- Han stoler på meg, og så lenge jeg ikke misbruker den tilitten vil det gå bra, forklarer Tobbe. Freddy er en av de hestene som Tobbe rir, for selv om det er frihetsdressur som er hovedinteressen kan han også ri. Han lærer inn øvelser fra bakken før han viderefører dem opp i salen, og Freddy viser både piaff, passage og spanske steg.
- Å trene en hest er ikke de 50 minuttene man er på banen, syv dager i uka. Alt samhold med hesten er trening. Har jeg en bra treningsøkt er det ingen ting som sier at jeg må trene de fire neste dagene også, forklarer Tobbe som igjen understreker at det viktigste er at hesten har det gøy. Tobbe er også en av dem som bruker godbit, eller “godis” i treningen av hest, etter sin egen begeistring og bruk av stemmen. Det evinnelige spørsmålet er om ikke man får hester som tigger.
- At de begynner å mase etter godis når man bruker det som belønning er bullshit. Jeg gir dem godis når de fortjener det, svarer Tobbe så konsist at det ikke sår noe tvil om at han mener det faktisk er sant. Og når vi ser på både Nicke og Freddy er det ingen masing eller tigging. Kun et litt ekstra lykkelig fjes når Tobbe stikker en hånd under mulen. Det er som reklamen sier: “Fordi du fortjener det.”
Hvor lenge?
Tobbe har hatt ikke mindre enn 187 forestillinger med hest. Han har reist rundt med det prestisjetunge Apassionata noe som har gitt han opptredener på noen av de største arenaene i Europa. Under AEG opptrådde han med Nicke på fredag og søndag, mens lørdagen tilbragte han på stand for Agria i Gøteborg. At denne mannen har mange reisedager i løpet av et år er det ikke tvil om. Hvor lenge kan man holde på slik?
- Så lenge det fortsatt kjennes kult og så lenge karrieren fortsetter, sier Tobbe. Noe av det han synes er mest givende med treningsformen han driver med er at den inkluderer alle.
- Jeg holder klinikker og foredrag og det interesserer mange typer hestefolk. Både sprangryttere, dressurryttere og hobbyryttere kan ha nytte av slik type trening, sier Tobbe.
Erfaring har han tonnevis av, men hender det at han blir nervøs før han skal inn på en arena?
- Nei, når jeg står klar og skal inn er det alt for sent å være nervøs, smiler Tobbe før han avslutter med at han synes det var “jättekul” å være i Norge.
- Jeg håper jeg får mulighen til å komme tilbake, smiler den blide svensken.