Klovnen og den hvite hesten
- Jeg har mitt eget flagg i sluttparaden på sirkuset hver kveld isteden for det franske. Vi er jo en del av frankrike, men det har ikke alltid vært sånn.
Han ser ut som om han er i ferd med å gå inn i en lang undervisningstime i fransk historie, der han sitter tilbakelent ved bordet foran sin rullende bolig, men det er en lidenskap som tydeligvis er større enn patriotismen.
Djiboudjep
- Han heter Djiboudjep….
- Skal vi se.. hvordan stave…giboog….
- Kanskje jeg skulle stave det for deg? Han tar pennen og skriver: djibou ogsåvidere.
- Det betyr ”ung sjømann” på bretagnsk. Hvorfor kalle hesten sin for ung sjømann? Enkelt, Pierre Furic har vært sjømann selv en gang i tiden.
- Hvordan jeg kom i kontakt med hester? Vet du hva, ikke spør meg, jeg vet ikke. Det var for 20 år siden, forteller han. Når han smiler er det som om hele ansiktet er med i bevegelsen. Det stråler ”jeg er snill” av den lille mannen som sitter foran meg.
- Og hester og båter…vel, de går ikke så godt sammen…så…, sier han og slår ut med armene.
Pieric
I manesjen heter Pierre ”Pieric”. Det betyr lille Pierre forteller han. Nummeret han gjør med Djiboudep er et slags ”klovne-voltige nummer” der de er på piknik sammen og han spiser opp all maten til den flotte, hvite hesten sin.
- Jeg skulle egentlig bli rideinstruktør, men jeg likte det ikke. Jeg likte hestene men ikke forholdet til menneskene, så jeg begynte å jobbe på sirkus. Jeg kjørte lastebiler. Til slutt fikk jeg nok penger til å kjøpe min egen lastebil. Ja, jeg kjøpte faktisk bilen før hesten. Jeg trente en annen hest på den tiden, det var kjæresten min sin. Hun er fortsatt hos hesten, ikke hos meg. Han ler og rister på hodet.
- Jeg brukte lang tid på å se meg om etter den riktige hesten. Min aller første hest; han måtte jo være spesiell. Det gikk en stund, men så besøkte jeg en mann som sa at han visste akkurat hva jeg var ute etter. Det gikk to uker, og så ringte han meg tilbake og fortalte at han hadde tatt ned 15 hester fra fjellet. De skulle sendes til slakt alle sammen dagen etter. De var nydelige alle sammen, små og sterke, og ypperlige voltigehester. Djib var egentlig ikke den beste, men han var den eneste vi klarte å fange. Det var 16 år siden.
Klovn
Jeg har hatt andre hester i mellomtiden – ja - og andre kjærester. Fram til i fjor hadde jeg et nummer med kjæresten min der vi hadde 11 hester inne i manesjen samtidig. Vi hadde vårt eget nummer som varte i en og en halv time der vi hadde både klovning og ”hesting”.
- Har du studert kunsten å klovne
- Nei, jeg har studert akrobatikk og akrobatikk på hest.
- Så hvorfor kombinasjonen med klovn og hest
- Jeg opptrådte som klovn først. Det var sånn jeg finansierte både lastebilen og hesten. Det var en av klovnene som plutselig sluttet mens jeg ennå kjørte lastebil, de tok fatt i meg og sa ”DU”. Jeg tenkte ”HJELP”. Jeg likte det ikke i starten, men nå er det helt OK. Jeg tror unge mennesker er alt for seriøse til å klovne. Jeg er eldre nå, og jeg liker det faktisk godt. Man må være….han leter etter et ord, drar hånden gjennom håret, dette er viktig. Han slår over på fransk et øyeblikk for å forklare, og hjelper til med forklaringer på engelsk…
- Moden ja, det er ordet jeg leter etter. Man må være moden for å være en god klovn, og det må være en intelligent form for humor. Ofte er det slik at de voksne glemmer at klovnen liksom er der for barna når de kommer inn i teltet. Klovning er for alle, ikke bare rettet mot barn. Og det er gøy å kombinere det med hester, slik som jeg og kjæresten min…ekskjæresten min..oops unnskyld, gjorde det. Vet du? De ti andre hestene ble hos henne, men Djib ble hos meg. Han er min.
Klart svar
- Hvor gammel han er? Om jeg vet det? Jada, jeg gjør det. Jeg har sagt til alle at han er 17 siden han fylte 17 for nesten to år siden…
- Men han er fortsatt i god form, og jeg tror nok jeg kan ha ham med meg i to-tre år til. Det som er kjempetrist, er at jeg var nødt til å kastrere ham for to år siden, jeg grudde meg og grudde meg, og tenkte ”nei jeg vil ikke”, men til slutt var det uungåelig. Jeg synes det var kjempetrist, jeg liker best å jobbe med hingster, de er mye enklere å forholde seg til. Det er klart vi er forsiktige når vi har dem i nærheten av publikum og mennesker som ikke vet så mye om hester, men de fungerer mye bedre i jobbsammenheng. Spør du en hingst om noe får du et klart svar ”JA” eller ”NEI”. I et av numrene våre hadde vi 8 hingster sammen. Det gikk helt fint, de finner ut hvem som har kommandoen og så er alt OK, men slipp dem løs på beite…oh lala.. da har du full katastrofe!
Spesiell
- Det nummeret jeg gjør med Djib, er ganske spesielt, for det er ikke den delen som ser vanskeligst ut som faktisk er vanskelig. Selve pikniken, få han til å sitte og gjøre andre rare ting, det er egentlig ikke så vanskelig. Det er voltigedelen som er den vanskeligste. Jeg kommuniserer med han ved hjelp av kroppsposisjonen min og pisken. Når jeg er oppå hesten, er det som regel noen i midten som regulerer. Det er viktig å få til en jevn takt, som en rytme. Det er vanskelig å gjøre det bare med stemmen. Dette er jo i seg selv ikke et nummer for å vise treningen av hesten, men Djib er virkelig veldig spesiell. Han er utrolig flink. Han hjelper meg til å gjenvinne balansen hvis han merker at jeg mister den. Han er av en ypperlig rase.
Pierre får tilbake det overdrevne, skøyeraktige patriotuttrykket mens han forklarer at moren faktisk er bretagnsk kalblods (”som meg”), mens faren er araber. Styrke og eleganse. De bruker denne krysningen i Afrika, forteller han, for å få hardføre hester som tåler varmen.
Livspartner
Det kommer stadig barn bort til bordet med baller i forskjellige størrelser. De vil ha ham med på det ene og det andre. Pierre skyver dem vennlig bort ”On parle”, vi snakker. Gå og lek med de andre.
- Djib er liksom alltid der, jeg trener ham ti minutter her og ti minutter der. Da er det lett å lære hester nye ting. Det er ikke vits i å trene en time om gangen. Det er alt for lenge, han vil miste konsentrasjonen og gå lei. Jeg tror det har litt med vårt levevis å gjøre, dette er alt vi gjør så vi kan dele det opp over en hel dag.
- Vil du si at du har valgt deg Djib som livspartner?
- Det var vel heller han som valgte meg.
Myyyyk
Djib ligger og døser i lastebilen, han titter opp med vennlige øyne, og ser ut som han er verdens lykkeligste hest. Fordi…
- Oh no, zut, I forgot to close the door!……han har hatt god tid til å “omorganisere” salrommet og, ikke minst, fôrrommet. Pierre trekker fram deler av fôrposen fra under magen på en meget tilfreds, mett hest. Pelsen er hvit og myk, det er nesten som å klappe på en stor sky. Djib smiler døsig til fotografen, men ser ikke ut til å ha planer om å reise seg.
Kommunikasjon
- Kom igjen Djib, opp. Pierre klapser han vennlig på magen.
- Og en og to og tre oooooppp! Nytt klaps på skinka og Djib ruller først en gang, så en gang til, og ooopp kommer han. Han er ikke så liten lenger.
- Han har forandret seg en del etter at jeg kastrerte ham, han pleide å være mye heitere. Jeg fikk ikke ørens lyd innimellom, og i alle fall ikke når han kom ut. Han pleide å si ”her er jeg, hvem er du” vriiiiiinsk vriiiiinsk. Nå er han roligere. Pierre leier Djib bort til vannbøtten for å se om han vil ha vann etter etegildet sitt, men Djib virker helt uinteressert.
- Du må vite hva du vil med hesten. Når du vet det, og kan kommunisere med ham, er det ikke vanskelig å lære ham ting. Den siste hesten jeg trente, brukte jeg bare 15 dager på å lære det grunnleggende. Det som er interessant med hester er å kunne lære seg å ”tenke hest”, finne en måte å snakke til dem på. Finner du ut hvordan, vil du fort merke at du kan lære dem alt mulig uten at de gjør opprør mot deg. De forstår måten du gjør ting på, og har dermed ingenting å gjøre opprør mot, men aksepterer deg isteden. Men jeg tror også at det er med hester som med barn, man må være litt strenge mot dem av og til, selv om man liker dem. Kanskje nettopp fordi man liker dem.
God form
Pierre hopper opp og ned av ryggen til Djib mens blitzen blinker i manesjen. Han forklarer at det er mye vanskeligere å stå på hesten når den står stille enn når den galopperer. Musklene spiller i den vakre hestekroppen.
- Han er faktisk i god form. Jeg rir dressur og kjører med ham også, det er viktig å gi ham litt allsidig trening. Det er ikke lenge siden jeg var på et sirkus i Spania der hestene nesten aldri var ute, og de ble trent bare til den ene siden, så de var helt feilstilte. Stakkarene. Jeg vil ikke at Djib skal gjøre noe han ikke klarer. Når jeg ser at tiden er inne skal jeg pensjonere ham og sende ham til broren min for å nyte late dager.
”Stakkars hest på lastebil”
Pierre og Djib har sin egen lek utenfor teltet. Djib dytter på Pierre så han fyker opp i luften, han ler og ber Djib om å gjøre det igjen. Dytt dytt…
- Tror du at Djib har det bra?
- Now this is the question – det er dette som er spørsmålet. Noen vil nok se på ham og si ”stakkars hest på lastebil!”. Hesten er ikke et menneske, men jeg tror at hvis han hadde kunnet snakke så hadde han sagt ”Jeg har et godt liv”. Problemet er at han kan ikke snakke, men han kommer når jeg roper og han gjør det jeg ber ham om uten tegn på at han ikke har det bra.
- Tåler han all transporteringen
- Vel, det er her jeg ser at han ikke er noen ungdom lenger. Jeg stopper ofte nå for at han skal få hvile. Jeg vil ikke presse kroppen hans. Før kunne jeg reise en hel dag uten at han merket det minste. Han ville fortsatt rope ”her er jeg, hvem er du” når jeg slapp han ut. Men han er jo i god form ennå, og reagerer ikke på transportering så lenge jeg stopper og lar han få hvile tilstrekkelig på turen.
- Er han noensinne i dårlig humør
- Å ja da, det er klart han er i dårlig humør av og til. Men andre dager er det meg, så det går opp i opp. Det er faktisk sjelden jeg er 100% fornøyd med nummeret når vi går ut av manesjen, vi gjør våre feil begge to. Men vi er bestevenner fordet.
Les også vårt intervju med Helen Arnardo