Først i mål – på økologisk fôr
Tekst: Shanti Gylseth
Foto: Karl Bruun
En litt andpusten Geir Nordbotten forklarer at han akkurat har stått med hodet ned og andre kroppsdeler opp og skodd en hest, men det er klart at han har tid til et intervju.
- Vi får bare håpe at alt blodet til hodet har skapt litt omløp der oppe, ler han.
Økologisk fôr
Nordbotten holder til i Gvarv i Telemark, der han fôrer både seg selv og hestene med Debio-godkjent mat.
Hva slags type fôr er det hestene hans får, og hva vil det si at maten er Debio-godkjent? Han forklarer: - Jeg fôrer hestene mine med gress om sommeren, og høy eller silo om vinteren. I fjor ble det mye rundballer på grunn av alt regnet, men i år har jeg berget alt inn som høy. De går også på utmarksbeiter på fjellet. Jeg bruker dessverre ikke økologisk dyrket korn, for det har vært vanskelig å få tak i. Men jeg har planer om å flytte til Stokke i Vestfold og ta over en gård der. Da vil jeg komme til å dyrke økologisk korn selv. Vi flytter rundt september tenker jeg, forteller Nordbotten.
Debio-godkjennelse
Han forteller videre: - For å få fôret ditt Debio-godkjent, må du melde deg inn i Debio. Så får du en kontrollør på besøk som sjekker at du driver økologisk. For å forklare det enkelt, kan man si at økologisk drift innebærer fravær av kunstgjødsling.
Karantene
For å få jorda godkjent, er det også ett års karantene. Det vil si at du ikke må ha brukt noen form for kunstgjødsling på ett år før du dyrker økologisk.
Nordbotten forklarer at karantenen pleide å være lenger, gjerne tre år, men at den nå har blitt ”markedstilpasset”.
- Det er Staten som har gått inn og bestemt at det skal være bare ett år, det har også noe å gjøre med regler for EU tilpasning. Før var det bøndene selv som bestemte, og da var det mye strengere. Men jeg har nå gjort ferdig karantenen min på tre år her oppe også, jeg. Det er femte året jeg driver økologisk.
Travere
Nordbotten har fire hester som alle fôres økologisk.
- Vel egentlig har jeg vel bare tre, den ene er datteren min sin og hun blir sint på meg hvis jeg later som den er min, ler han.
Hingsten Norne og hoppene Overskjeid Ili og Storeng Mia er kaldblodstravere. Nordbotten trener dem selv, og har fått gode resultater. Norne er fem år gammel og har vunnet fire løp så langt i år. Skyldes det den økologiske fôringen eller er dette en hest med veldig stor kapasitet som vinner uansett hva du gjør med han?
Del av helheten
- Jeg må si at jeg har sett fôringen som ett av mine fortrinn. Hestene mine er friske og de har lite skader. Jeg har dem faktisk nesten ikke til dyrlege. Jeg syns dessuten dette er en naturlig måte å forholde seg til mat på.
- For meg er fôring en del av helheten, og det er helt opplagt å drive på den måten. Jeg tror at økologisk fôr kan være med på å øke holdbarheten til hestene. De spiser ikke så mye, så det kan virke som om maten har mer substans. Det jeg kan si med sikkerhet, er at det i alle fall ikke er dårligere enn annet fôr. Det finnes jo selvfølgelig hester som løper veldig fort med vanlig fôr også, men Norne løper like fort som mange av dem.
- Vaksinerer du dem?
-Ja, det må jeg gjøre hvis jeg har lyst til å starte i travløp. Det er påbudt i Norge dersom du vil ha en hest på banen. Jeg ville ikke gjort det dersom jeg kunne unngått det. Jeg ville heller funnet en annen måte å forebygge på, slik at hesten ville tåle for eksempel en influensa. I Sverige er det ikke påbudt med vaksiner. Men jeg må si at det går jo greit. Jeg vaksinerer dem en gang i året, og de står det over.
Spiser økologisk selv
- Jeg har også kolleger som driver med økologisk fôring, ikke bare av hester men av andre husdyr. De kan fortelle at dersom de i perioder må bruke vanlig fôr, virker det som om dyra aldri blir mette. De spiser mye større mengder. Jeg har ikke gjort noen omfattende undersøkelse på næringsinnholdet i forhold til annen type mat eller fôr, så det er klart at jeg ikke kan si noe av dette med 100% sikkerhet, men jeg kan vise til egne erfaringer. Jeg spiser selv økologisk mat, og jeg merker det godt på kroppen hvis jeg spiser annen type mat innimellom. Jeg kaller det ”død kost”. Nordbotten tror at det kanskje er lettere å forklare hva han mener med substans ved hjelp av et kjent eksempel. - La oss se på poteten, sier han.
- Økologiske poteter er mindre vannholdige og har mer mineraler. Du blir mettere av å spise få poteter, de har rett og slett mer substans.
Mer liv i jorden
- Kunstgjødsel inneholder en del giftstoffer, blant annet kadmium, og det gjør at jorden blir sur. Bruker du kunstgjødsel, må du kalke mer. Du dreper dessuten en del organismer som trengs i jorden. Økologisk jord er mye mer levende, det vil si at det finnes en større mengde med for eksempel mikroorganismer og meitemark, sier Nordbotten. Han bruker også traverne sine til å slå maten de skal spise.
- For meg har det alltid vært en drøm å kunne bruke hester i arbeid, og for to år siden fikk jeg altså lånt en slåmaskin. Jeg tror at det er en god hjelp for dem også som trening til løp.
Om et par dager skal hoppa Ili gå løp for første gang. Hun har nemlig hatt føll, og kom derfor senere i gang enn Norne som er jevngammel. Han skal så klart også delta. For Nordbotten blir det dermed også en debut å ha med seg to hester til løp samtidig.
- Jeg kommer til å bli kjempefornøyd bare vi kommer gjennom. Hun vil så gjerne være først, Ily. Og hvis hun ikke klarer å trave fort nok, da bare slår hun over i galopp. Det er jo ikke den beste løsningen for å komme først i travløp. Men vi får se hvordan det går. Jeg har tro på alle hestene mine, sier han