Vi har en veldig romantisk historie
– Vi har en veldig romantisk historie, sier Lisa Tønne mens hun sitter bilen, på vei ut til Lightning, som for tiden står en halvtime utenfor Trondheim sentrum.
Lisa er i byen de neste to månedene for å ha forestillinger, og om en knapp time skal hun være tilbake for å ha prøver. Hun må bare rekke innom stallen først.
– Jeg må kjøre ut bare for å snuse på ham. Er du klar over hvor dyrt det blir for bensin og bompenger?
Lightning og Lisa møtte hverandre for første gang i januar i år, og nå er han med på jobbreise for andre gang. Lisa forteller hvorfor hun bestemte seg for å kjøpe ny hest, når det egentlig ikke passet inn i planene i det hele tatt:
– Jeg er kjempebarnslig med sånt, og jeg har ikke hatt en eneste hest der jeg har tenkt smart. Det er alltid hestene som velger meg.
Fant et miljø som ønsket å inkludere alle
Lisa var på utkikk etter en rideskole til datteren sin, Lola, som hadde lyst til å begynne å ri.
– Rideskolehestene hjelper så mange, og de trenger å ha et godt liv. Det å være skolehest er tøft, men ekstremt viktig. Jeg så etter et sted der hestene hadde nok utetid, stod i flokk, og der jeg kunne se det på dem at de hadde et godt liv.
Det fant Lisa på Alna Ridesenter i Oslo. Og samtidig fant hun innmari fine folk.
– Der er det hummer og kanari. Noen ganger tenker jeg at det er litt av et sirkus, men det liker jeg. Alle tåler alle, og det er god konflikthåndtering, sier hun, og fortsetter:
– Og så er det mennesker i alle aldre. De hestejentene er helt rå, og blir virkelig selvstendige.
Lisa så fort at det var mange ildsjeler på stallen, som var opptatt av at både hester og mennesker skulle ha det bra. Og med terapiridning, aktiviteter for eldre og samarbeid med skolen, får rideskolehestene mulighet til å glede mange.
– Å sitte og kikke opp på en tavle er ikke for alle, og selv skulle jeg gjerne vært i en stall da jeg gikk på skolen. Jeg elsker at de har et slikt tilbud for skoleelever.
– Jeg har to barn, og er ferdig med å være cowboy
Det var koronatilstander, og Lisa tilbød seg å ri noen skolehester. Lene Kragh, som driver Alna Ridesenter, hadde fått med seg at Lisa hadde erfaring med fullblodshester.
– Hun fortalte at de hadde en fullblods som ikke fungerte i rideskolen. Og hvis en hest tydelig ikke trives i rideskolen, så går de ikke i rideskolen. Det er en del av hestevelferden på Alna.
– Han kunne slå i boksen og bite, men han gjorde ikke det med meg den første gangen jeg skulle sale ham opp. Derfor ga jeg ham en sjanse.
Lisa ville ikke ri ut på tur med hesten, men sa hun kunne sitte på ham i ridehuset, for å se om det var kjemi mellom dem.
– Jeg har to barn, og er ferdig med å være cowboy.
Etter timen sa Lene at det var sjeldent hun hadde sett den hesten gå på tøylen i alle gangarter.
– Det er ikke fordi jeg er en fantastisk rytter, men fordi han valgte meg, og viste meg hva han kunne få til dersom jeg ga ham tid. Fra den dagen, 23. januar i år, har jeg vært i stallen nesten hver eneste dag.
– Jeg kan ikke ha en hest jeg blir redd for
Etter hvert skjønte Lightning at Lisa var kommet for å bli.
– Da var det akkurat som han sa at forresten, så tenkte jeg å fortelle deg at jeg ikke vil gå på tøylen hver dag, for jeg ikke er sterk nok til det i det hele tatt. Det var da arbeidet virkelig begynte.
Lisa forteller at han kan være veldig voldsom, og bukke ganske hardt. Men dersom hun havner i ubalanse, stopper han.
– Jeg kan ikke ha en hest jeg blir redd for, for jeg er ikke egentlig så tøff. Men jeg elsker ham.
Lisa fortalte mannen sin, Kyrre Holm Tønne Johannessen, at hun hadde fått dobbeltslag på hjertet igjen, og at hun hadde hatt det i fire uker. Han la sammen to og to, og sa at det var like lenge som hun hadde ridd Lightning.
– Du er så forelsket, men du vet at du ikke egentlig har tid. Lisa, dette er en no brainer. Du må ha hest igjen, for du blir mye hyggeligere når du får være med hestene, sa han til meg. Og altså, jeg elsker hester, sier Lisa.
Derfor kjøpte hun Lightning 15. april i år, og det er hun utrolig takknemlig for at hun gjorde. For hest har nesten bestandig vært en del av livet til Lisa.
– Jeg er oppvokst i Trondheim, og hadde ikke noe hestemiljø i Oslo, men gjennom en venninne, havnet jeg på Øvrevoll. Min forrige store hjertevenn var en galopphest som het Slim Shady. Han hadde jeg i åtte år, og red om. Men det var mye skrot og rot på egenhånd, sier Lisa, og fortsetter:
– Og så har jeg hatt hester på fôr, ridd mye på tur og trent hester for andre. De siste årene har jeg vært på Bjerke og lært meg å kjøre. Det var så utrolig gøy. Men det er først nå at jeg lærer meg grunnreglene i ridning. Og jeg har skjønt at det er yttertøyle og innerben. Og parader. Det er noen ord jeg hører meget ofte på timene. Du blir aldri utlært, og både Lene Kragh og Tone Løken Kværner lærer meg så mye.
Må ta ham med til Trondheim
– Dette er den andre turen han er med på. I sommer var vi også i Trondheim, men denne gangen har jeg enda mindre tid.
Lisa skal spille Josef i "Juleevangeliet - the smash (s)hit musical", som settes opp i Trondheim Spektrum. Lightning får derfor noen rolige dager, som Lisa tenker er sunt for ham.
– Han har vært løpshest, og kroppen har fått kjørt seg.
I tillegg har han mer enn nok med å forsøke å komme inn i den nye flokken. Så langt er det kun stallens minste hest, en liten shettis, han får henge med.
– De to er blitt gode venner. Han er den største hesten på stallen, og hun er den minste. Og så er det ekstra hyggelig at Lola får ri den ponnien mens vi er her.
De neste to månedene skal de for det meste bare kose seg, sett bort ifra at de skal ta tak i et ganske vesentlig problem - at Lightning ikke vil lastes på henger.
– Jeg ble tipset om heste-Bente, som alle her i Trondheim kjenner til. Nå håper jeg å få hjelp av henne, slik at jeg får med meg Lightning hjem igjen også, sier Lisa i det hun parkerer utenfor stallen.
Hun har akkurat et par minutter å avse til å hilse på sin beste venn, før hun må kjøre hele den lange turen tilbake til sentrum for å rekke prøvene. Men hun vet at det er verdt det, siden hun tross alt blir et veldig mye hyggeligere menneske resten av dagen.