Dette er den ene hesten som i sommer fikk pålegg om at skal opp i normalt hold. Bildet er tatt i slutten av juli. Fristen er nå satt til 15. oktober. Privat foto
Hest

Mattilsynet hevder forholdene er gode nok, mens heste-Norge reagerer kraftig

Bunes gård hadde landets mest omstridte hestehold i 2012. Da ble de fratatt retten til å ha hester, men etter en klage fikk de delvis medhold og godkjennelse til å ha maks fem hester. Etter at ei varmblodshoppe ble funnet død i en myr nylig, har sinnet mot Bunes gård blusset opp igjen.

Historien om Bunes gård i Tromsø strekker seg helt tilbake til 2004. I 2013 skrev de selv på sin Facebook-side: «I over ti år har vår hverdag bestått av hetsende og trakasserende kommentarer». Mange engasjerte seg for det de mente var dårlig hestehold og dyrevelferd på gården som huser varmblodstravere og nordlandshester. 

Fra 2009 til 2012 hadde Mattilsynet vært på en rekke tilsyn, med en rekke krav om utbedringer på gården. I 2012 fratok de familien retten til å ha hester, men en klageførte til at de fikk delvis medhold og lov til å ha opptil fem hester. 

Vi har laget en oppsummering hvor vi har tatt utdrag fra Mattilsynets rapporter fra 2012 og fram til nå. 

Svært gjørmete luftegårderer er én av flere ting som mange mener er kritikkbverdig ved gården. Privat foto

Stort engasjement

11. september ble en av gårdens hester funnet død av naboer, i en myr inne på beitet, nesten tre uker etter at den ble meldt savnet av eier.

Det har ført til en oppblussing av sinnet og engasjementet mot dyreholdet på Bunes gård. 

På Facebook har gruppen «Rop høyt for Bunes gård!» rett i underkant av 6000 medlemmer. Det er laget et opprop hvor det oppfordres til å skrive under på, og i skrivende stund er det snaut 2900 signeringer.

Mattilsynet hevder forholdene er gode nok, naboer mener forholdene fortsatt er katastrofale og hesteeier ønsker ikke å uttale seg. 

Hest.no har vært i kontakt med Ingeborg Dybwad Ryeng, som tidligere har vært talsperson for familien, men hun ønsker ikke å uttale seg. 

Vurderer etter regelverksbrudd

Mattilsynet var sist på tilsyn hos Bunes gård 26. august, og har dermed ikke vært på gården etter funnet av den døde hesten. 15. oktober skal de på nytt tilsyn, for å se til den andre hesten de har vurdert som for tynn.

Hilde Haug er seksjonssjef for dyr og slakteritilsyn i Mattilsynet, avdeling Troms og Svalbard. Det er hun som er ansvarlig for saken som omhandler Bunes gård.

– Når fikk dere første bekymringsmelding gjeldende Bunes gård?

– Det blir vanskelig å si, for det blir langt tilbake i tid. Det var noe i 2011, lenge før jeg kom inn i Mattilsynet. Det er gamle arkiver, men vi kan lete oss tilbake til det. Men hvis du tenker på den saken vi har fulgt opp nå i sommer, så var det i juni vi fikk en melding som vi gikk nærmere inn på, sier Haug.

Hilde Haug er seksjonssjef for dyr og slakteritilsyn i Mattilsynet, avdeling Troms og Svalbard. Foto: Privat

– Vet du hvilket år dere var på tilsyn første gang?

– Det kan jeg ikke si med sikkerhet nå, for det var før min tid. Da må jeg tilbake til det gamle arkivet. 

– Hva kan du si om situasjonen på gården da Mattilsynet først involverte seg?

– Ikke noe nå på sparket. Og det er vel ikke nødvendigvis kjempeinteressant heller. Det viktigste er jo hvordan det er nå, tenker jeg. 

– Har ikke historikken for denne gården noe å si når Mattilsynet finner nye og liknende funn? 

– Tidligere virksomhet er i dag opphørt, og hestene er nå i privat eie. Eier holder seg innenfor de vedtak som er gitt om begrensninger av antall dyr, og våre vurderinger bør uansett basere seg på om vedkommende faktisk begår regelverksbrudd eller ikke.

– Hvem eide hestene før, og når gikk hestene over til privat eie?

– Virksomheten som eide hestene tidligere er nå registrert som et dødsbo (Asle Ryeng Dødsbo, enkeltpersonforetak registrert for oppdrett av hester og andre dyr i hestefamilien, red anm), og hestene er overdratt til privat eier. Endringen skjedde like etter nyttår sist vinter.

– Hvilke grep, nøyaktig, har Mattilsynet tatt når det gjelder Bunes gård?

– Det som var gjort på et tidspunkt var å gi et aktivitetsforbud der man begrenset hesteholdet. Det var i 2012, før min tid. Det var gjort et vedtak om at de i utgangspunktet ikke skulle ha flere enn fem hester, men det ble en klagesak, og endte opp med at de fikk en begrensning på ni hester, og det har de holdt seg innenfor, sier Hilde Haug.

Hun kom tilbake til oss med detaljerte opplysninger. De finner du nederst i saken. 

 

– Eiers ansvar

– Hvor tett har dere fulgt opp hesteholdet på gården?

– Ganske tett vil jeg si, for det har vært jevnlig tilsyn der. 

– Har gårdeier fulgt opp pålegg som er lagt?

– Stort sett har de det, og jeg opplever dialogen som vi har hatt med dem i min tid som bra.

– Men mener dere at de har vært gode på å følge opp?

– Ja, de pålegg som har vært gitt. I tillegg har de jo fått oppfølging. Men det er mange tilsyn som ikke har ført til direkte pålegg, men råd og veiledning, fordi det ikke har vært så markant at man har sett behov for å fatte vedtak. 

– Mener dere at dere har gjort alt dere kan for å sørge for at hestevelferden ivaretas på Bunes Gård? 

– Det er alltid eiers ansvar å ta vare på hestene. Vi vil ikke kunne være over alt til enhver tid, passe på eller overta ansvaret på deres vegne. Mattilsynet er ute på tilsyn og veileder og påpeker regelverksbrudd hvis det er det. Om ikke eier frivillig følger opp, vil vi også kunne bruke forvaltningsmessige virkemidler som pålegg om utbedringer, tvangsmulkt, gjennomføring av pålegg på eiers regning og så videre. Det beste er likevel når eier selv tar sitt ansvar med å følge opp egne dyr.

 

Dette bildet tok Mattilsynet 8. juni. De vurderte seks av de åtte hestene til å være innenfor normalt holt.

– Aktivitetsforbud er et svært inngripende vedtak

– Har ikke dere i Mattilsynet også et ansvar? Kan dere ikke frata folk retten til å ha hest, på et generelt grunnlag? 

– Du har helt rett i at Mattilsynet har et ansvar, og det handler om å gripe inn om eier ikke ivaretar sitt ansvar. Vår virkemiddelbruk skal alltid være på lavest mulig nivå i med tanke på hva som er nødvendig for å få måloppnåelse. I dette tilfellet har det nå handlet om at to hester som har vært for tynne. Det er fattet vedtak om oppfôring, og vi har hatt en løpende vurdering om det er dyrevelferdsmessig forsvarlig å la disse to leve videre for å oppnå hensikten. Vi er også tydelige på at det finnes en grense for hvor lenge dette kan vare, og grensen i dette tilfellet er satt til 15. oktober.

– Aktivitetsforbud er et svært inngripende vedtak. Det skal alltid være forholdsmessig og med varighet i den utstrekning det er nødvendig. Det er lov til å søke om å få opphevet et aktivitetsforbud, og vurdering av søknaden skal ta utgangspunkt i den faktiske situasjonen på søknadstidspunktet.

– Jeg mener det var rett å bruke aktivitetsforbud i 2012, men klagesaksbehandlingen viser at regional enhet den gang la seg på et for strengt nivå, med totalt opphør av dyreholdet. I ettertid er det bygget stallbokser som ivaretar regelverkskravet for oppstalling av ni hester, og på den bakgrunn har de nå lov til å ha inntil ni hester på gården. Det er ikke noe som tilsier at hester som er friske i godt hold skal fjernes, men vi følger altså opp individer som ikke er det.

Én hest med oppfôringsvedtak

 Mener dere at situasjonen på Bunes gård er innenfor det dere mener er forsvarlig hestehold?

– Ja, og vi har som sagt en oppfølging av dem. Akkurat nå er det én hest igjen som har et oppfôringsvedtak, og eieren er innforstått med at den skal avlives dersom de ikke har klart å få den opp i godt nok hold til 15. oktober. Det er en enighet vi har. Når vi har vurdert at det er greit å fôre opp disse hoppene er det med bakgrunn i at de ikke har vært syke i den forstand at de ikke spiser eller ikke kan bevege seg. De har hatt normal førlighet, spiser godt og tar til seg fôr. Og derfor ser vi det forsvarlig at eier i utgangspunktet får et pålegg om å fôre dem opp. Og så er det umulig å si med sikkerhet under et tilsyn om disse konkrete dyra er tynne fordi de har fått for lite fôr, eller om det kan være forhold ved dem, som gjør at de ikke klarer å nyttiggjøre seg fôret. Det er individene det er snakk om.

– Men det gjelder da kun den hesten som er for tynn?

– Ja, nå er det jo én hest det er snakk om, fordi den andre hesten døde på beitet. Det er ytterligere én hest som vi har sagt at er innenfor det normale, men den bør ikke bli noe tynnere. De har fått veiledning om at de må følge særskilt godt med på henne, men det er ikke et oppfôringsvedtak på denne hesten, da den ligger innenfor det normale, dog i grenseområdet. Og de har ikke vært avmagret. På en holdskala fra 0-5, lå den som døde på ca 1/1,5 i juni og noe høyere i juli, og den som nå gjenstår på 2. Vi har sagt at de må få den opp på 2,5, for å være innenfor det normale.  

 

Gjerdene består blant annet av piggtråd og sauenetting. Privat foto

Hevder de er tett på

– Når det gjelder det som ikke har med hvilket hold hestene er i, men med tanke på hovpleie, annen helsetilstand og halthet - vurderer dere at den helsetilstanden er fin hos alle hestene?

– Ja, de har fine høver nå, og dette var under oppfølging før vårt tilsyn. Det var én hest i juni som fortsatt hadde behov for noe mer hovpleie, og den har de ordnet. 

– Ser dere også til at hestene ikke er halte eller har andre skader?

– Ja, det er naturlig at vi også ser på det. Den ene hesten som nå står på oppfôring har hatt en halthet og var under veterinæroppfølging på det tidspunktet vi gjennomførte tilsynet i juni, da var den allerede tilsett av veterinær. 

 Vet dere hvordan det går med den haltheten nå?

– Sist vi så den, den 26. august, så var det ikke mulig for oss å se at den haltet.

– Hva har dere å si om kritikken dere har fått i forbindelse med denne saken opp gjennom årene?

– Jeg tenker at vi er tett på dette hesteholdet, og vi har god oversikt over dyra, og vi bruker de virkemidlene som er riktig i forhold til de observasjonene som vi gjør.

 Hva vil dere gjøre i arbeidet med saken videre?

– Nå er det oppfølging av det vedtaket som vi vil sjekke ut når vi har passert 15. oktober. Da vil vi ta turen ut og gjennomføre nytt tilsyn ved hesteholdet, og så blir det en avgjørelse basert på om den har kommet opp i det holdet vi mener er nødvendig, eller ikke. Og det er en enighet med eier om at dette er siste frist for å ta den endelige beslutningen.

– Har dere fått med dere at det har vært et økt mediefokus på dette etter hendelsen med den døde hesten?

– Jeg tenker at seriøse media ønsker å formidle rett informasjon, og de jeg har snakket med har jeg oppfattet som saklige. Det har vært noe på sosiale medier. Men det er vanskelig for oss å forholde oss til, for dette er ikke nødvendigvis styrt av de faktiske forhold som vi observerer. 

 

Jevnlig bekymringsmeldinger de siste ti årene

Haug kom tilbake til oss med følgende opplysninger:

– Ved tilbakeblikk i arkivene ser jeg at Mattilsynets daværende distriktskontor i Tromsø hadde en kontakt med virksomheten om en innlevert plan om etablering av hestesenter i 2004.  

– Seks år senere, i 2010, gjennomførte distriktskontoret tilsyn knyttet til manglende tilgang til tørr liggeplass for to hester på utegang. Sommeren 2010 ble det ført tilsyn med en hest med et sår som var påført av annen hest på beite, og på seinhøsten ble det gitt pålegg om hovpleie for 6 av 27 hester.  

– I 2011 vises det i rapportene til at Mattilsynet mottok flere bekymringsmeldinger. Det ble gjennomført to tilsyn på sommeren med oppfølging av vedtak med krav til rydding og reinhold av stall og løpegård, samt at hovslager skulle vurdere flokken. Påleggene ble fulgt opp med opptrappende virkemiddelbruk og registrert som tilfredsstillende fulgt opp ved tilsyn i juli måned. Høsten 2011 ble det fattet vedtak om at nytt påbegynt stallbygg skulle ferdigstilles og at det skulle anskaffes pass til alle hestene på gården. Ved tilsyn i oktober 2011 ble det gitt en forlenget frist for fullføring av stallbygget. Stallen ble ikke fullført på dette tidspunkt, og eier valgte i stedet å redusere antall hester til 19 dyr på slutten av året.  

– Etter tilsyn i februar 2012 fattet Mattilsynet vedtak om at nybygd stall skulle fullføres slik at det ville tilfredsstille krav til leskur for utegangere, gammel stall skulle vedlikeholdes og løpegård skulle ryddes. Det ble samtidig fattet vedtak om reduksjon av hesteholdet til ti dyr for å sikre at pålagt oppgradering ville tilfredsstille regelverkskravene til antall hester på gården. Ved nytt tilsyn i april ble det også fattet vedtak om behandling av en øyeskade, spredning av tilleggsfôr som ble gitt ute (for å forebygge dominant atferd), og parasittbehandling. De sistnevnte påleggene ble fulgt opp innen fristen, mens det ble benyttet opptrappende virkemidler for utbedring av stall/fullføring av leskur. Eier sendte inn klage på vedtak om reduksjon av antall hester. Distriktskontoret i Tromsø opprettholdt sitt vedtak, og klagen ble av habilitetsmessige årsaker overført til daværende Regionkontor for Nordland. Regionkontoret bekreftet distriktskontorets vedtak i mai. Eier gjennomført selv reduksjon av hesteholdet, og dette ble bekreftet av Mattilsynet i Tromsø i juni 2012. Manglende hestepass ble fulgt opp med opptrappende virkemidler, og dette pålegget ble oppfylt i juli. I oktober fattet Mattilsynets regionkontor i Troms og Finnmark vedtak om aktivitetsforbud med frist for avvikling i november 2012. Eier klaget på vedtak om aktivitetsforbud og det ble gitt utsatt virkning for gjennomføring av pålegg. Dyreholdet ble underveis fulgt opp med tilsyn.  

– Regionkontoret i Troms og Finnmark fastholdt sitt vedtak om aktivitetsforbud, mens Mattilsynets hovedkontor i januar 2013 ga klager delvis medhold og avgrenset aktivitetsforbudet til å gjelde mer enn fem hester. Mattilsynets distriktskontor sørget for denne reduksjonen. Videre tilsyn ut gjennom 2013 avdekket ikke særskilte avvik.  

– I 2014 gjennomførte Distriktskontoret for Tromsø tilsyn med de fem hestene i januar uten funn av avvik. Februar ble det også gjennomført tilsyn med stallen som da var renovert med ni store bokser. Oppstallingsforholdene var gode. I desember 2014 søkte eier om tillatelse til å få øke antall hester til ni stk, etter at minimums pålagt virketid på to år var passert. Distriktskontoret i Tromsø fulgte opp med ytterligere ett tilsyn i januar 2015, og bekreftet at det ikke var funnet særskilte avvik ved hesteholdet etter at Hovedkontorets delvise aktivitetsforbud med begrensning på fem hester var vedtatt. Maksimalt antall hester ble på denne bakgrunn satt til ni stk fra april 2015.  

– Mattilsynet ble omorganisert fra 1. mai 2015, og Avd for Troms og Svalbard er nå ansvarlig for oppfølging av dyreholdet. Det har i tida fram til januar 2021 blitt gjennomført fem tilsyn etter innkomne bekymringsmeldinger, uten funn av alvorlige avvik.  

– I juni 2021 fikk vi inn en bekymringsmelding som viste bilder av tynne hester. Et uvarslet tilsyn gjennomført av oss 8. juni viste at to av åtte hester var for tynne, og det ble fattet vedtak om oppfôring av disse som begge var tilårskomne hopper. De øvrige seks var innenfor normalområdet, noen i svært godt hold. En av de to tynne hoppene hadde en skade i foten som allerede var tilsett og behandlet av veterinær. Den andre fikk i etterkant av vårt tilsyn gjennomført tannrasp. Det var rikelig tilgang til rundballer og kraftfôr på gården. Høvene var bra.  

– Vi gjennomførte nytt tilsyn 15. juli. De to tynne hestene var da i noe bedre hold, men fortsatt ikke tilfredsstillende. De beveget seg begge greit i terrenget og viste god matlyst. Vi anså det derfor akseptabelt å gi utvidet frist til 15. september.  

– Sist i august varslet eier oss om at den ene av dem var blitt borte fra beite, og at de hadde lett med hjelp fra naboer uten å finne henne. Vi gjennomførte et nytt tilsyn 26. august. Det var på det tidspunktet uvisst hva som kunne ha skjedd med den bortkomne hoppa. Utvikling i oppfôringen fra juli hadde ikke gått så raskt som ønskelig. Det ble derfor gitt en siste utvidelse av fristen med en måned ekstra til 15. oktober. Eier er innforstått med at den gjenværende hesten må komme opp i det som ligger innenfor normalt hold innen fristen. Om ikke skal hoppa avlives.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng