Mange pasienter møter seg selv i døra i møte med hesten
– Hestene er ikke instruert til å gjøre noe. Mange pasienter møter seg selv i døra i møte med hesten, sier Marianne Borge Solvam. Hun er enhetsleder for Stallen Gaustad ved Oslo Universitetssykehus.
– Hvis du er redd, er det akkurat det du må vise frem for å trygge hesten. For hestene er så varsomme, og leser oss så godt. De vil avsløre deg dersom du ikke opptrer som deg selv. Det er noe av svaret på hvorfor de egner seg så godt i terapi.
Stallen Gaustad er en liten poliklinikk som ligger under avdeling for rus- og avhengighetsbehandling (ARA) ved seksjon ung hos Oslo Universitetssykehus. Der jobber et tverrfaglig team bestående av psykolog, sosionom, sykepleier og hestekyndige.
– Vi jobber med hestene løse i flokk
– Hester er store, sterke dyr i flokk, som skaper mye dynamikk seg imellom. Vi er opptatt av å ikke formidle at det skjer noe magisk i relasjonen med hesten, selv om det er slik det ofte oppleves, men heller å være konkrete og tilpasse øvelser i terapien til hvilke sårbarheter pasientene har med seg.
Poliklinikken tilhører Spesialisthelsetjenesten, og tar inn pasienter på bakgrunn av innhold i henvisningen. Det er fortrinnsvis unge ruspasienter, men også både unge og eldre med andre psykiske lidelser.
– Vi jobber med hestene løse i flokk. Det er viktig at de er i sitt rette element, slik at de kan vise sin autentiske adferd. Mange ønsker å jobbe med følelsesregulering, dempe russug og klare å være mer til stede her og nå. Da er det viktig at de møter trygge og forutsigbare hester.
All terapien foregår i gruppe på opp mot fem pasienter. Solvam forteller om hvordan behandlingen foregår:
– Vi er opptatt av å ikke gi instrukser til pasientene, men heller invitere dem til å prøve ulike øvelser med hestene. For eksempel å gå bort til flokken, bruke sansene og se hva de erfarer. Etterpå samles gruppa for å dele det de erfarte, sammen med terapeutene som leder prosessen.
– Da kommer det ofte opp ulike temaer. Kanskje kjente de varme, myk pels eller nærhet til hesten. Andre ganger erfarer de kanskje at hesten går unna når de prøver å ta kontakt. Avvisning er noe mange kan kjenne igjen fra livet ellers, sier Solvam.
Modulbasert behandling med hest
– Hestene er til god hjelp for mange pasienter. Om de ikke skulle være til hjelp, er det gjerne fordi pasienten er for ustabil, i aktiv psykose, ruser seg for mye eller er svært traumatisert, sier Solvam, og fortsetter:
– Pasientene må være såpass stabile i sin fungering at de klarer å forholde seg til hestene og gruppen.
Behandlingen baserer seg på noen faste kjernetemaer, og følgende moduler:
-
Modul 1: stabilisering og oppmerksomt nærvær
-
Modul 2: selvhevdende grenser, å være aktør, selvomsorg
-
Modul 3: følelser, selvregulering og selvmedfølelse
-
Modul 4: mestringsstrategier
-
Modul 5: utforskning, interesse, mestring og ressurser
- Modul 6: eksistens, identitet og tilhørighet
Alle starter i modul 1, men temaer i de andre modulene dukker opp underveis, i ulik rekkefølge. Når gruppa samles etter å ha vært sammen med hestene, er det terapeutens oppgave å bringe erfaringene deres opp, forklare og sammenfatte.
Terapeutene er opptatt av å lytte, og få pasientene til å reflektere selv. For det er pasientenes egne tolkninger av erfaringene som er viktigst i hesteassistert terapi på Gaustad.
Merker en økende interesse
– Vi merker en veldig økt interesse for hesteassistert terapi, både med tanke på hvor mange som ønsker å delta på kurs, og antall henviste pasienter. I tillegg får vi mange henvendelser fra studenter som ønsker å være i praksis her.
– Men vi må likevel hele tiden sørge for å gjøre oss selv relevante og synlige. At henvisningene kommer, er fordi vi har blitt et kjent tilbud i systemet vårt.
Stallen har holdt på i mange år, men de siste årene har tilbudet endret seg fra å være et aktivitetstilbud for inneliggende pasienter, til at de i dag er et høyspesialisert tilbud som tilbyr egen behandling.
Omtrent halvparten av pasientene har ingen erfaring med hest, mens den andre halvparten har noe erfaring. Ukentlig har de opp mot 30 pasienter.
– Jeg vet at det er enkelte sykehus som har tilbud med hest, men i mindre grad enn oss. Og så kjenner jeg til at det finnes poliklinikker med gruppetilbud, men ikke hver dag, slik vi har, sier Solvam.
Stallen Gaustad har opparbeidet seg lang erfaring, og har et lite tverrfaglig team på seks personer, der de fleste er hestekyndige. Tre av dem er terapeuter, og jobber mest med pasientene. I tillegg er det en stallansvarlig og to lærlinger i hestefag, som sørger for å holde hestene sunne og friske i hverdagen.
Siden samspill med hest innebærer en viss risiko, er det et tydelig fokus på at sikkerheten ivaretas. Det er alltid en hestekyndig person til stede som observatør, som kan gripe inn og stoppe en skummel situasjon i tide.
– Vi har hatt noen nesten-situasjoner, men ingen alvorlige ulykker. Vi forebygger trygghet blant hestene ved å alltid ha dem i flokk, fremfor å ta dem ut av flokken én og én, sier Solvam.
Mange ønsker å lære om hvordan de jobber, og Stallen Gaustad holder derfor kurs, der de presenterer modulene de bruker, hvordan de ivaretar hestevelferden på Gaustad, og hvordan terapien foregår i praksis.
– Vi holder kurs for både helsepersonell i sykehus og kommuner, og private. Det er viktig at kursdeltakerne får bli med på de praktiske øvelsene med hestene, slik at de får erfare hvordan det er å være både pasient og terapeut.
– Hester er gode på å regulere mennesker
– Hestene er flokkdyr og byttedyr. De har instinkter, og reagerer på det som skjer her og nå. I tillegg er de gode på å ta vare på hverandre. Dette er relevant informasjon for pasientene, som kan lære mye av hvordan hestene oppfører seg.
– Der satte den hesten grenser for en annen, kan vi for eksempel si, når vi observerer hestene i flokk. Når vi snakker om følelser, og spør om elevene kjenner seg igjen i erfaringene de gjør med hestene, formidler vi psykoedukasjon - altså informasjon om psykologiske temaer.
Disse temaene kan handle om følelser, det å være menneske, å sette grenser eller å ta vare på seg selv. Og det er flere grunner til at hesten egner seg i behandling:
– Hester er gode på å regulere mennesker. De er direkte, og det oppleves veldig trygt. Hestene er til stede her og nå, og er ikke-dømmende av natur, sier Solvam.
– De aller fleste av pasientene har snakket om problemene sine på et kontor hele livet. Mange opplever det som hjelpsomt å ikke måtte snakke så mye, men la erfaringer styre terapien.
–Uten en sunn og god flokk, får vi ikke gitt god terapi, sier Solvam.
Hestene står på utegang, og går ute i flokk året rundt. Stallen Gaustad har seks hester, og flokken består av norske raser som fjording, kaldblods, dølahest og nordlandshest. Solvam forteller at de fleste av hestene blir hos dem livet ut.
– Det er hester med godt lynne, som er velregulerte og litt avstemte energimessig. Ellers er vi opptatt av å ha hester med sin egen personlighet intakt, som reagerer naturlig, og ikke er "institusjonaliserte".
- Du kan lese mer om tilbudet deres her: Hesteasssistert terapi