Dyr skaper en trygghet og et engasjement, og vekker mange minner hos en del av de eldre
– Da jeg leste innlegget på Facebook, visste jeg at Sandy ville klare det, sier Emma Elida Javhamre.
Shetlandsponnien Sandy (8) hadde aldri vært inne i et vanlig hus før, og i alle fall ikke tatt heis. Likevel var det noe i Javhamre som sa henne at Sandy ville være perfekt for oppdraget.
Det var Tempe helse- og velferdssenter i Trondheim som ønsket en firbeint venn på besøk, og la ut en slags stillingsannonse på Facebook:
– Ponnien skal få både oppmerksomhet, kos og godsaker. Vi har god plass både ute og inne, og en hage med masse gress. Det er mange som har gode minner fra et aktivt liv med hest i oppveksten. Et ponnibesøk vil bli et populært og kjærkommet innslag i hverdagen for de eldre.
– Det var flere som ikke trodde på det da de hørte at det stod en hest i gangen
Sandy fra Stall Bromset fikk det ærefulle oppdraget å besøke senteret, som inneholder sykehjem, omsorgsboliger for eldre, dagsenter og botiltak. Sammen med medhjelper Mette Tøften, besøkte de sykehjemmet aller først, og der ble de tatt godt imot.
– Du så det lyste opp i ansiktene til de eldre. De strøk og klappet på henne hele tiden. Det er litt vanskelig å forklare det, den gleden de viste så tydelig, sier Javhamre.
Beboere som sjeldent snakket, begynte å lage lyder, og noen kunne ikke tro sine egne øyne. Enkelte hadde aldri før tatt på en hest i det hele tatt.
– Det var flere som ikke trodde på det da de hørte at det stod en hest i gangen, sier Javhamre med latter i stemmen.
Sandy tok heisen opp i annen etasje, og besøkte de som var sengeliggende inne på rommene deres. Hun reagerte hverken på høye lyder, automatiske dører eller trange rom.
Enhetsleder ved senteret, Lill-Kristin Bjørnstad, forteller at de er et livsgledesykehjem. En av punktene de derfor ønsker å oppfylle, er mest mulig kontakt med dyr.
– I dag har jeg med hunden min på jobb, og det hender stadig vekk at andre ansatte har med sine. Og så har vi en egen hønsegård i hagen. Det var avdelingsleder på Tempe som kom med ideen om å få en ponni på besøk, sier Bjørnstad.
– Dyr skaper en trygghet og et engasjement, og vekker mange minner hos en del av de eldre, da flere har bodd på gård.
Bjørnstad forteller at de ønsket en liten ponni på besøk, slik at den kunne ta heisen opp til de sengeliggende pasientene.
– Flere av beboerne kan ikke dra ut og besøke en stall, så da fikk stallen komme til sykehjemmet i stedet, sier hun.
- Les også: – De er min daglige inspirasjonskilde
– Hun blir en helt annen ponni
– Jeg vet hvor mye glede det gir meg hver eneste dag å holde på med hest, og jeg vil at andre skal få oppleve det samme. Jeg tror at det å få besøk av dyr er en viktig del av ulik form for behandling, sier Javhamre.
Hun har vokst opp med en hesteinteressert mamma, og hatt hest i familien fra hun var seks år gammel. For ett og et halvt år siden, gikk dressurrytteren til innkjøp av en shetlandsponni til datteren. Sandy kom som en selskapshest for en annen hest, men den fire år gamle jenta klarte ikke ta øynene av ponnien.
– Datteren min så henne, og forelsket seg fullstendig. Så da spurte vi pent om vi kunne få kjøpe henne, og siden har hun vært en viktig del av familien.
– Og hos oss vil hun bli til siste slutt.
Javhamre tror ikke Sandy har gjort noe liknende før, men hun visste at hun hadde det som trengtes for en slik oppgave.
– Jeg har sett hvordan Sandy tilpasser seg mennesker. Hun har stor respekt for dattera mi, og blir en helt annen ponni når hun steller med henne, enn når mannen min håndterer henne.
– Hun er så utrolig snill og tålmodig, og samtidig veldig tøff. Jeg visste at hun ville gi beskjed dersom dette ikke var greit, og da kunne vi bare avbryte, utdyper Javhamre.
Ponnien er kald i hodet, både i trafikken og i møte med nye hester og mennesker. Javhamre har aldri opplevd noen skumle situasjoner med henne, men hun må legge til at det finnes en leken pøbel i henne.
– Hun er jo glad i oppmerksomhet, og finner gjerne på pøbelstreker. Jeg kjenner ingen hester som uttrykker så mye glede som henne. Hun er bare fantastisk, hele hesten, sier hun.
- Les også: En liten hest med et stort hjerte
Blir et fast innslag på senteret
– Vi synes det er en kjempepositiv ting å ta på kalenderen vår. Sandy var helt skjønn, og vi har fått veldig god respons, forteller Bjørnstad.
– Vi har faktisk ikke fått en eneste negativ tilbakemelding.
Pårørende har spurt om dato for neste besøk, etter at beboerne har vist stor interesse. For senteret er det en fin måte å gi dem noe godt å se frem mot.
– Flere av de eldre begynte å fortelle lange historier om hester de kjente da de vokste opp, fortsetter Bjørnstad.
Javhamre er takknemlig for at Sandy vil få bidra til å spre glede hos beboerne fremover, og forteller at hun alltid har ønsket å få til noe som dette. Ponnien selv viste tydelige tegn til at hun var fornøyd med egen innsats etter besøket.
– Det var en stor glede for oss, beboerne og Sandy. Det er utrolig hvilken glede lille Sandy klarte å skape.
– Nå er hun så godt som fast ansatt, og vi prøver å komme på besøk hver måned, avslutter hun.