Det er blitt en av de mest avanserte hesteklinikkene i Europa

Veterinærhøgskolen var tidligere en selvstendig utdanningsinstitusjon, før de ble slått sammen med UMB (Universitetet for miljø- og biovitenskap) på Ås og sammen ble de NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet). Veterinærhøgskolen er i dag et av sju fakulteter ved NMBU, og lå tidligere på Adamstuen i Oslo sentrum. Det er hele elleve år siden de første tankene rundt flyttingen til Ås ble luftet.
– Det første idémøtet jeg var på var i 2010. Dette har tatt tid! Selve byggingen startet i 2016. Egentlig skulle vi flyttet inn i 2018, men det har tatt lengre tid enn først antatt, forteller Siv Hanche-Olsen, førstelektor ved Dyresykehuset – hest. Det er det nye navnet på den topp moderne hesteklinikken som åpnet dørene i januar i år.


Moderne
NMBU har 6000 studenter, 64 studieprogram og 1800 ansatte. På Veterinærhøgskolen er det 70 elever per trinn, men det skal økes til 90. Studentene på veterinærstudiet går 5,5 år, eller 11 semester, på NMBU.
To store bygninger har reist seg på universitetet; Veterinærinstituttet og Veterinærhøgskolen. Total prislapp: 8,5 milliarder kroner. Dyresykehuset – hest er en kommersiell del av Veterinærhøgskolen. Vi tok turen til Ås for å sjekke ut de nye fasilitetene.
– Det er blitt en av de mest avanserte hesteklinikkene i Europa, sier Eric Strand, professor i kirurgi og én av fire veterinærer ved den kirurgiske avdelingen på dyresykehuset. Han innehar også tittelen «American & European Certified Specialist in Equine Surgery».

Salmonellasikker
Kan man bygge alt nytt, kan man tilrettelegge for mange praktiske og smarte løsninger. Vi går inn i vestibylen på Veterinærhøgskolen. En kort trapp ned, og man får inngangen til et av auditoriene til veterinærstudentene foran seg. Akkurat dette auditoriet er laget for å kunne vise undersøkelser på levende hester inne i auditoriet. Følger man trappen videre, er det bare én dør å passere, så er man inne på Dyresykehuset – hest.
– Nederst i auditoriet går døren rett til dyresykehuset. Det betyr at vi kan leie levende hester inn i auditoriumet, forteller Strand og peker.
– Det er sluk i gulvet her slik at man enkelt kan spyle og rengjøre.
Dyresykehuset er romslig, og delt inn i mange avdelinger. Det strekker seg nedover en gang på 170 meter.
– Denne klinikken er salmonellasikker! Den er bygget med stort hensyn til smittevern, sier Strand og tenker på marerittavslutningen Veterinærhøgskolen hadde på Adamstuen med gjentatte nedstengninger på grunn av salmonellasmitte.


Trillebårfritt
Ved siden av auditoriet, er det et «treningsrom» hvor det er tilrettelagt for studentene å trene på å gjøre forskjellige inngrep på kadaver. Ved siden av er den største stallen. Den rommer sju bokser.
– Totalt har vi 45 bokser her, det inkluderer poliklinikken og åtte bokser hvor våre egne universitetshester står, forteller Hanche-Olsen mens hun viser oss rundt.
I alle boksene er det luker i hjørnene som suger til seg avfallet ved rengjøring av boksen.
– Her er det trillebårfritt! Det bruker vi ikke til å rengjøre boksene, sier hun med et smil.

Mange avdelinger
Det er flere stallavdelinger, og hestene blir delt inn etter hva som er årsaken til at de er på dyresykehuset.
– Tre er på den kirurgiske avdelingen, og fire på den medisinske. I tillegg er det en føllintensiv. Kolikkhestene står for eksempel samlet i én stall, med undersøkelsesrommet vegg i vegg. Ved syke føll eller mødre kan vi skille hoppa og føllet inne i boksen dersom det er nødvendig. Føllintensiven har også varme i gulvet, ettersom syke føll ligger mye. Alle bokser har kameraer montert, forteller Hanche-Olsen.
Store kroker i taket gir mulighet til å henge hestene i seler i alle boksene, men de har også en boks hvor en skinne i taket fører helt ut av bygget.
– Dersom det ankommer hester liggende, kan vi på den måten frakte dem inn i stallen, sier Hanche-Olsen.

Samarbeid
Absolutt alt er ikke ferdig ennå. Koronapandemien har medvirket til at noe har tatt lengre tid enn planlagt. Men smarte løsninger er det mange av.
– Det er et arkitektfirma som har tegnet det hele, men vi har hatt nær kontakt med dem og kommet med mange innspill.
Vi passerer væskelager, apotek og laboratorium. En dør skiller den kirurgiske avdelingen fra poliklinikken. Der finnes flere undersøkelsesrom, en stor og innebygget tredemølle, samt ridehall.
– Ridehallen brukes til halthetsundersøkelser, og vi har også en uteplass på asfalt vi kan bruke dersom det er behov for hardt underlag, forteller Hanche-Olsen. Luftegårder finnes også på baksiden av bygget.


Mange med korona
På dyresykehuset er det fire isolatbokser, samt et eget undersøkelsesrom som er lett å rengjøre dersom de er usikre på smitte. Boksene i isolatet kan også gjøres om til tvangsbokser, slik at hestene oppstallet kan undersøkes uten å flyttes på.
– Jeg trodde fire isolater skulle bli mye, men i vinter har det stort sett vært fullt. Det har vært mange hester med koronavirus, forteller den rutinerte veterinæren.
– Det er mye jobb med isolater. Det skal vaskes, skrubbes og rengjøres, selv om de er laget slik at de er enkle å rengjøre, legger hun til.
CT og MR
Eric Strand viser oss den kirurgiske avdelingen. Den rommer blant annet tre operasjonssaler, to for liggende og én for stående operasjoner, samt Norges eneste CT-maskin for hest. MR-maskin er også på vei.
– I den stående operasjonssalen kan man heve og senke hesten, ettersom hvilken kroppsdel man skal operere, slik at det blir bedre for kirurgene. Disse salene er også laget for at det skal være lett å holde rent. Man kan spyle ned hele rommet, og alt er tilrettelagt.



