Cupen har fått meg til å bryte barrierer jeg ikke hadde gjort ellers
Tidligere i år arrangere kaldblodsforeningen Veikle Balder en cup for å fremme flerbruk av kaldblodstraveren: Veikle Balders allsidighetscup.
Les mer her: – Vi ønsker å sette fokus på flerbruk av kaldblods og – Responsen har vært utelukkende positiv
Cupen gikk ut på å samle poeng ved å starte på organiserte stevner i forskjellige grener gjennom hele 2020, hvor man blant annet fikk økt antall poeng etter antall grener man deltok i.
I tillegg til dekken, heder og ære var det 3000 kroner i førstepremie, 2000 i andrepremie og 1000 kroner i tredjepremie.

Forkjemper for allsidig bruk
Mona Kleveland (52) fra Trondheim brenner for allsidig bruk av kaldblodstraveren. Det ble belønnet med dobbeltseier i allsidighetscupen. En seier som betyr mye mer for Kleveland enn man kunne tro.
– Jeg startet to kaldblodstravere i NM i kjøring tidlig på 90-tallet. Siden det har jeg vært en forkjemper for allsidig bruk av kaldblodshesten, som jeg har vokst opp med. Allsidig bruk får i gang andre muskelgrupper og øker holdbarheten hos hestene. Trav kan bli litt monotont, og å bruke hesten til andre ting er både på bakgrunn av hestens helse og vår interesse. Kaldblodstraveren er den beste rasen i verden. Den er så allsidig og har ingen begrensninger, sier Kleveland som har deltatt i cupen sammen med datteren Marion med deres to kaldblodshester Tangen Tinn og Marve Tinn.
Men kaldblodsens allsidighet er ikke den eneste grunnen til at dette ble en følsom opplevelse. Sommeren 2019 var Mona Kleveland utsatt for en stygg ulykke på Leangen travbane. Ikke i forbindelse med travløp, men et seremonioppdrag. Marve Tinn sprang ut og i en sving dundret både den tunge vogna og Mona inn i et gjerde og et par trebenker.
– Jeg fikk 20 brudd i ryggen, et par brekte ribbein, en punktert lunge, en seneskade, i tillegg til en del sår. Jeg slo i sund krystaller i øret som har ført til mye svimmelhet. Det er blitt et vondt varig mén, forteller 52-åringen.

– Glad jeg overlevde
Selv om hun har kommet seg mye etter ulykken, tåler ikke kroppen det samme som den gjorde før.
– Jeg har mye smerter, men er glad jeg overlevde og kan gå. Det er mye jeg ikke tåler, og forskjellige aktiviteter medfører fort smerter. I tillegg var jeg veldig traumatisert psykisk etterpå. Jeg vurderte å slutte med hest. Men hestene har alltid vært en stor del av livet mitt. Da jeg fikk ut metallet jeg hadde i ryggen, prøvde jeg meg på en ridetur på Marve Tinn. Jeg var livredd, og hadde en på hver side som passet på meg, forteller hun.
Travløp kjørte hun igjen i juli i fjor.
– Jeg tenkte at jeg måtte gjøre det så fort som mulig, men første gang jeg meldte på meg i løp igjen, knakk jeg sammen. Det var for tidlig. Men jeg gjennomførte i fjor sommer.
Hun konkurrerte også i sportskjøring.
– Jeg har konkurrert på høyt nivå i sportskjøring tidligere, og ville prøve meg igjen. Jeg kjøpte en maratonsele og en gig, og meldte meg på stevne med Tangen Tinn. Vi kom på andreplass i presisjon, før vi vant på hjemmebane gangen etter. Da fikk jeg blod på tann. Jeg har et voldsomt konkurranseinstinkt, sier Mona Kleveland som meldte seg på et feltrittstevne.

– Hestene har vært alt
– Jeg ville ta det et steg videre. Jeg hadde kun ridd én gang siden ulykken, og jeg har revmatisme og er tung i kroppen. Likevel hadde jeg så lyst til å gjennomføre. Det er utrolig hva adrenalin gjør med en. Jeg gjennomførte og fikk godkjent, og selv om det var kjempeskummelt og ikke gikk noe bra resultatmessig, var det veldig artig til slutt. Da kom tårene og jeg fikk en voldsom reaksjon, sier trønderen og understreker:
– Det er takket være Veike Balders allsidighetscup. Den har betydd veldig mye for meg, og den har fått meg til å bryte barrierer jeg ikke hadde gjort ellers. Den har fått meg tilbake.
Hestene har alltid vært en del av Mona Klevelands liv, og de siste årene har de vært viktigere enn noen gang.
– I 2016 mistet jeg en sønn, og vi fjor vår mistet jeg min mor. Hestene har vært alt! Virkelig. Selv om det har holdt på å gå riktig galt noen ganger, er det utrolig hvor viktige de er. Tangen Tinn arvet jeg etter min far. Han er 15 år nå, og det gir så mye å se den energien han utstråler.


Vil delta i NM
Det er Tangen Tinn som stakk av med cupens sammenlagtseier foran sønnen Marve Tinn.
– Etter ulykken hadde jeg en fôrrytter på Tangen Tinn som startet noen stevner med ham i vinter. Derfor har han hele tiden hatt forspranget i cupen på Marve Tinn. Men det er Marve Tinn som er den mest allsidige hesten. Han laget vi for at Marion skulle ha en ridehest. Han var ubrukelig som traver som unghest, og ble trent som ridehest helt siden han ble ridd inn. Som 6-åringen løsnet det plutselig på travbanen for ham også, og han ble en flink løpshest ved siden av, forteller Mona.
Hun beskriver deltakelsen i feltrittstevnet som et «engangsstunt», men utelukker samtidig ikke at det kan bli flere ridestevner.
– Veikle Balder-foreningen skal arrangere et uoffisielt NM for kaldblodstravere, og det vil jeg ikke gå glipp av. Der må hesten konkurrere med samme kusk og rytter gjennom mesterskapet. Kjøringen vil jeg gjøre selv, så da gjenstår ridningen… Skal jeg gjøre det, må jeg både trene på å ri og trene meg selv. Jeg vet ikke hvor mye trening jeg tåler, så vi får se, sier Mona med et håp i stemmen.
Cupens topp tre:
Plassering og kommentar fra Veikle Balder.
1. plass: Tangen Tinn (e Moe Odin u Tangen Kry) med 2825 poeng
Tangen Tinn er fortsatt løpsaktiv med totalt innkjørt kroner 757 677. Sist i løp på Leangen 21. desember hvor han gikk inn til en sterk 2. plass. I cupen har han startet i hele 5 ulike grener; dressur, sprang, feltritt, kjøring og travløp/monte. Tangen Tinn har mange pallplasseringer og kvalifiserte seg blant annet til finalen i Trøndelag hestesport sin cup for norske hesteraser i sprangridning. Rytter/kusk: Marion Kleveland og Mona Kleveland.
2. plass: Marve Tinn (e Tangen Tinn u Trampoline) med 2410 poeng
Marve Tinn har tjent 382 935 kroner på travbanen og er fortsatt løpsaktiv. I allsidighetscupen har han startet i dressur, sprang, feltritt, kjøring og travløp/monte. Marve Tinn har blant annet vunnet sammenlagtseieren i Trøndelag hestesport sin cup for norske hesteraser i sprangridning. Rytter/kusk: Marion Kleveland og Mona Kleveland.
3. plass: Sterk Odd (e Bokli Balder u Søstra) med 1385 poeng
Sterk Odd har startet i grenene dressur, kjøring og distanse i cupen. Videre har han med sine mange plasseringer gjennom året fått ærespris under Trøndersk Dressurfestival, best av norske hesteraser. Rytter/kusk: Helen Thoren.
18 hester var påmeldt i cupen. Hele resultatlisten finner du på veiklebalder.no.