Nyttige sjekkpunkter før du reiser på stevne
Enten du skal på stevne langt borte, eller rett i nærheten – det er et par ting som er lurt å sjekke før du reiser. Camilla Storheill Tønseth har flere års erfaring som hestepasser for norske sprangryttere på toppnivå. Med det kommer også god erfaring med klargjøring og pakking til stevne. Her deler hun sine beste tips for de siste forberedelsene før avreise mot et stevne.
- Les også: Guide til en skinnende ren hest
Ryttermelding
I ryttermeldingen kommer informasjon fra stevnearrangør til den som skal starte stevnet. Her er det viktig å lese nøye gjennom, for her kan du få svar på mange spørsmål – og få vite ting du ikke tenkte på. Her får du blant annet informasjon om parkering, oppstalling, sekreteriat og når stevnet starter.
I denne tiden vi er inne i nå, med tanke på korona, er det ekstra viktig å sjekke ryttermeldingen i god tid før stevnet. Her kan det komme frem frister på når du skal melde inn hvem som ankommer stevneplassen (akkreditering), hvor du skal sende inn bilder av passet til hesten og lignende.
Her finner du gjerne adresse eller veibeskrivelse til stevneplassen. Det er også greit å dobbeltsjekke dette i forkant, i tilfelle det er avvik på GPS. Det er jo fryktelig dumt å havne på feil plass. I tillegg er det lurt å sjekke om det er eventuelle omkjøringer som gjør at kjøretiden blir lengre.
Ryttermelding og startlister finner du på online.equipe.com.
Sjekk reglementene
I forkant av stevnet er det også lurt å dobbeltsjekke at klubbmedlemskap er i orden, grønt kort og lisens til både deg og hest. Dersom du skal starte Distriktstevne eller høyere må du ha rytterlisens. For å få løst rytterlisens må du først ta Grønt Kort, som er et kurs for deg som skal inn i ryttersporten. Hesten du skal ri på i konkurransen må være registrert i Norges Rytterforbund, og fra LB på Distrikstevner må den også ha lisens. For start i høyere klasser, eller på Landsstevner, må du også sjekke at du er kvalifisert til den klassen du skal ri.
Norges Rytterforbund har også en avtale med Antidoping Norge, og følger bestemmelser i forhold til doping både på hest og menneske. Noen medisiner må man søke om lov til å bruke. Dopinglisten for mennesker ligger på antidoping.no. Rytterforbundet i Norge har også fastsatt at det er Det Norske Travselskapets forbuds- og karenstidsliste (2020-versjon) som skal brukes under konkurranser i Norge. I tillegg har FEI en egen liste, som kommer i tillegg.
– Det mange ikke tenker over er at det kan være doping i ulike kremer, shampooer og i hestegodteri. Ulike typer lik-it inneholder også doping, og må sjekkes før det brukes rett før et stevne, forklarer Camilla Storheill Tønseth nærmere.
Når du skal til start på stevne er det også nyttig å lese over de KR, både det generelle og det som gjelder for den grenen du skal til start i. Her får du både vite hvilken klassebedømming du skal ri eller kjøre, du får vite hvilket utstyr som kreves og hva som ikke er lov. Her kan det være lurt å se på de reglementene med synlige endringer, slik at du lettere kan se hva som er annerledes i år enn det som var i fjor. De ulike reglementene finner du på rytter.no.
- Les også: Hvor mye koster det å starte et stevne?

Vaksinasjon og pass
Uansett hvor du transporterer hesten skal passet alltid være i nærheten. Dette gjelder også på stevner, der du må vise frem pass med gyldig vaksinasjon. Vaksinasjonen er ikke noe du kan fikse i siste liten, rett før et stevne. Hesten må ha en gyldig grunnvaksinering, som før årsskiftet til 2020 var to vaksiner. Etter årsskiftet til 2020 skal den også ha en booster senest syv måneder etter vaksine nummer to (du kan likevel starte hesten etter at vaksine nummer to er i orden). Etter vaksinasjon har du ikke lov til å starte på stevne før det har gått minst syv dager. I tillegg må hesten grunnvaksineres på nytt om det har gått mer enn 12 måneder siden sist vaksine.
Med andre ord – dette er ikke noe du kan fikse opp i over natta. Sørg for å ha vaksinene i kalenderen, eller på telefonen, slik at du ikke glemmer det bort.
Overnatting og mat?
Skal du reise bort for mer enn en dag må du planlegge litt mer. Hesten må ha boksplass, den må ha mat og vann. Når du pakker til stevnet kan det være lurt å ta med litt ekstra fôr. Heller for mye enn for lite. I tillegg er det lurt å dobbeltsjekke om du har fått boksplass når det nærmer seg stevnestart, slik at du ikke ankommer og finner ut at hesten ikke har noe plass å bo.
Skal du på helgestevne må du også huske på at du skal sove en plass. Noen velger den billige løsningen, og sover i hestehengeren – andre velger hotell. Uansett hvor du ender opp er det viktig å sjekke at det er plass på hotellet, eller at det er et toalett i nærheten av hengeren som er åpent hele døgnet. Velger du å sove ute må du nok belage deg på litt ekstra klær, en hodelykt og noen ekstra tepper. Mat må man også ha. Planlegg for helga, og ta med deg sunn og god mat som metter. Skal du og hesten prestere på topp nytter det ikke å slenge i seg en bolle her og et kakestykke der.
Ikke prøv ut splitter nytt utstyr på stevne
Ingenting er gøyere enn å vise frem det nye stevnesettet når det sitter mange på tribunen. Alt er helt, rent og pent. Men sørg for å ha prøvd alt på før selve stevnet. Ikke ri med splitter nye ridestøvler, eller et hodelag som hverken du eller hesten har prøvd på før. Nye støvler kan være stivere enn de du bruker til vanlig, og et nytt bitt kan kjennes annerledes for hesten.
– Never change a winning team. Ri med det samme utstyret som du bruker på trening, eller som du har ridd med før, forklarer Camilla. Hun legger til at man bør tilpasse skoingen av hesten, slik at den heller ikke blir skodd dagen før stevnet, slik at den får venne seg til endringer i hoven, og at den heller ikke er på den åttende uka.
- Les også: Hvordan få perfekte fletter med strikk

Transport
Har dere egen henger? Eller låner dere av noen andre? Sørg for at hengeren er godkjent for dyretransport, og at dere har riktig tilkobling til bilen. Ikke alle biler har samme støpsel for stikkontakt, derfor må man vite at man enten har riktig ledning, eller at man har en adapter tilgjengelig.
Dagen for avreise har kommet, dere har litt dårlig tid, og hesten blånekter å gå på henger. Har dere trent på dette i forkant? Selve stevnedagen kan nervene sitte litt utenpå kroppen, og gjøre spente situasjoner enda mer spent. Sørg for å teste hengerlasting et stykke i forveien. Mange hester kan trenes til å gå bedre på henger, men over tid. Og det hjelper heller ikke om du står og ser på klokka. Noen bruker pisken som en rettledelse, andre bruker longeringsline om de trenger ekstra hjelp. Finn ut hva som passer deg og din hest.
Huskelister
Høres det ut som mye som skal passes på? Lag lister i forkant, enten om det er på telefonen, på datamaskinen eller på papir, og kryss av etterhvert som du har pakket, sjekket eller ordnet. På den måten har du litt mer oversikt over hva som er gjort, hva som skal gjøres og når det må gjøres.