Hvordan ri et bøyd spor
Som punkt nummer to på utdannelsesskalaen finner vi løsgjorthet. Før du kan gå videre på skalaen, og jobbe med samlende og styrkende øvelser er det nødvendig at hesten er løsgjort i både kropp og hode. En hest med spenninger vil ikke bruke kroppen optimalt, på samme måte som oss mennesker. Først når den slipper spenningene vil den kunne komme innunder seg med bakbeina og svinge med ryggen.
Oppvarmingen spiller en stor rolle for å få hesten i gang og løsgjort før du setter i gang med hardere arbeid. I en tidligere artikkel har vi skrevet om hva du kan gjøre både for deg selv og for hesten før du setter deg opp – og i selve oppvarmingen.
En av de øvelsene som er gode for en løsgjørende effekt er bøyde spor.

Hva er bøyde spor?
Bøyde spor finner du over alt, til og med når du rir rundt firkantsporet. Bøyde spor er nemlig alle buede linjer, og det finner du både i hjørnene, i volter, serpentiner og slangelinjer.
Et bøyd spor er både løsgjørende, koordinerende for rytter og forberedende til samlende øvelser som travers, versader og bakpartsvendinger. Den løsgjørende effekten kommer av at hesten strekker den utvendige siden av kroppen når den er korrekt bøyd.
I tillegg er det løsgjørende for hester som lett spenner seg. Det er ofte enklere å få den til å slappe av på en volte, da det både er enklere for rytteren å innvirke og fordi hesten må konsentrere seg mer om det som skjer. For hester som tar tak på firkantsporet eller på rette linjer vil en volte virke bremsende, og det kan bli enklere å få kontroll.
Når hesten går på et bøyd spor skal bakbeina gå i frambeina sitt spor, som om hesten går på en togskinne. Bøyningen i kroppen skal også tilsvare bøyningen på sporet. Det vil si at en 10 metersvolte krever større grad av bøyning, enn et slakere bøyd spor (for eksempel en storvolte). I tillegg skal ikke hesten tippe mot en side, men være vertikal i forhold til underlaget.
Hvordan ri et bøyd spor?
På et bøyd spor skal hesten være stilt i nakken og bøyd i kroppen – hesten skal altså ikke bare være bøyd i halsen. Stilning i nakken gjelder altså ikke hele halsen, men kun første nakkevirvel. Tommelfingerregelen er at du skal kunne se innvendig øye og innvendig nesebor på hesten når den er stilt i nakken.
For å forberede hesten til det bøyde sporet skal du stille hesten i nakken for å vise hvilken retning du skal i. Kontrollere innvendig skulder med innvendig sjenkel, slik at hesten ikke faller innover i volten – men heller velver seg rundt innvendig sjenkel. Utvendig sjenkel må passe på at utvedig bakbein blir med, slik at hesten ikke "sladder" ut med bakparten.
I selve volten skal vekten i setet ditt være til innvendig side. Kjenn at du strekker innvendig hofte ned og frem, og at du ikke tipper innover med overkroppen og skyter setet ut mot utvendig side. Vend overkroppen din litt i den retningen du skal og tenk at dine skuldre skal være paralelle med hesten sine skuldre. Løft også blikket ditt og se hvor du skal for å vise både deg og hesten hvilken retning dere er på vei. Da er det også enklere for deg som rytter å få alle hjelperene på riktig plass..
Innvendig sjenkel støtter opp, og passer på at hesten ikke faller innover på det bøyde sporet, mens utvendig sjenkel passer på at bakparten ikke faller ut. Innvendig tøyle er ledende, men pass på at du ikke bare bruker tøylen til å vende hesten rundt – da mister du nemlig utvendig skulder og låser innvendig side på hesten. Den utvendige tøylen er regulerende for stillingen i nakken.
Hva kan skje?
Her er noen vanlige feil som kan skje når du rir på bøyde spor, og hvordan man kan rette opp i det:
- Hesten blir forbøyd i halsen: En bøyd hest er ikke bøyd i halsen, men i kroppen. Blir hesten for mye bøyd i halsen vil du miste utvendig skuler, det blir vanskeligere å holde en jevn takt og hesten får problemer med å tråkke innvendig bakbein innunder tyngdepunktet. Tenk heller at hesten skal være rettere foran salen, og at du skal vende hesten for utvendig sjenkel fremfor å bruke innvendig tøye.
- Volta blir ujevn: Faller hesten inn på slutten av volta, eller kanskje den ikke vil vende inn og "henger" på sporet? En volte skal være helt rund. Sett deg et punkt på langsiden, og jobb for å komme deg til og fra sporet like langt unna punktet på hver side. Tenk at du skal vende i hvert steg, og at blikket ditt viser hesten hvor den skal gå. Faller hesten innover i volta? Led med utvendig tøyle og trykk til med innvendig sjenkel for å dytte hesten utover, og for å hindre at den setter inn innvendig skulder. Faller den utover? Ofte mister man utvendig skulder og får vanskelig for å svinge om hesten er for bøyd i halsen. Rettstill og pass på at du har med utvendig side allerede før du skal vende inn på volta.
- Bakparten faller ut: Som et resultat av at hesten ikke vil sette innvendig bakbein innunder kroppen og inn mot tyngdepunktet, så retter den seg ut og "sladder" med bakparten ut av volta. Pass på at du sitter rett over hesten, og ta mer kontroll over bakparten til hesten. Legg gjerne utvendig sjenkel litt tilbake for å passe på at bakparten ikke faller ut av volta, og tenk at du skal ta bakparten med inn på det bøyde sporet. Du kan også støtte opp med utvendig tøyle for å få større effekt av den utvendige sjenkelen og for å bremse opp tempoet.
- Bakpart faller inn: Når bakparten til hesten faller inn skal man tenke forpart på bakpart, altså at man leder forparten inn i volta slik at man får bakbeina til å gå i forbeina sine spor. Som et resultat av dette vil hesten gjerne sette bakparten enda et hakk lenger inn, og da må forparten følge etter. Lek deg litt med stillingen og bøyningen. Ikke vær redd for å vrangstille og bøye hesten litt feil vei i volta, for så å stille om og inn igjen. I tillegg kan du ri mot en versade, slik at innvendig bakbein kommer mer innunder tyngdepunktet og hesten blir sterkere.

Forslag til øvelser
Det er lett å ri seg fast i den vanlige storvolten, noe som fort kan bli kjedelig for både hest og rytter. Her kommer det noen enkle øvelser som kan bryte opp storvolte-ridningen.
- Serpentinelinjer med volter: Ri en serpentinelinje med tre buer og legg en 10 metersvolte inn i hver bue. I denne øvelsen får du trent begge sider like mye, i tillegg til at hesten må strekke litt ekstra på utvendig side i voltene på ti meter. Pass på å rette hesten helt ut over midtlinja, slik at hesten blir godt forberedt på at dere skal skifte hånd. Dette er en fin øvelse for alle i både skritt og trav. For de som har kommet litt lenger kan gjøre øvelsen i galopp, gjerne med et enkelt bytte over midtlinjen.
- Storvolte med volte på 10 meter ut av storvolten: Her skifter du hånd når du skal inn på 10m-volten. Pass også her på at hesten blir forberedt på at dere skal skifte hånd, og at du rir på plass den nye innvendige siden med innvendig sjenkel.
- 8-tall i galopp (og kontragalopp): Ri på en vanlig storvolte i galopp. Skift hånd og storvolte, uten at du bryter galoppen. Hold kontragaloppen på storvolten, før du igjen skifter hånd. Denne øvelsen er for de som klarer å holde hesten i balanse i galoppen og har kontroll over tempo. Gjort riktig er kontragalopp på storvolte er noe av det mest løsgjørende du kan gjøre. På grunn av at innvendig side åpner seg mer i galoppen vil du oppnå mye utstrekning om du stiller hesten litt innover på et bøyd spor i kontragalopp. Pass på at du sitter i galopphjelpen for den galoppen du rir, slik at hesten ikke tror at dere skal skifte galopp. Hold hesten i et rolig tempo.
Journalist i Hest.no, Astrid Marie Årdal, er utdannet ridelærer trinn 3 og kjørelærer ved Norsk Hestesenter, og trener 1 gjennom Norges Rytterforbund. I Hest.nos Ryttertips-spalte gir hun deg sine beste tips i ulike øvelser. Flere ryttertips kan du finne her.