Hva hvis hoppa ikke overlever fødselen?
Skulle uhellet være ute, kan du få noen gode råd her om ting man kan gjøre på egenhånd. Å tilkalle en veterinær er selvfølgelig første punkt.
– Den første melka som kommer ut fra hoppa, råmelka (se ramme lengre ned på siden), er den viktigste. Føllet er født nesten uten antistoffer, fordi de fleste av disse ikke kan passere morkaken. Antistoffer får føllet gjennom råmelka. Føllet er avhengig av antistoffene for å beskytte seg mot virus, bakterier og infeksjonsfare. Råmelka skal med andre ord bygge opp immunforsvaret, forteller Jon Anders Næsset, en av landets fremste eksperter på fôring av hest.
Må handle raskt
har gått drektig i samme miljø en god erstatter. Er ikke det mulig, kan råmelk fra en annen stall benyttes. Et annet alternativ, som oftest det enkleste, er å benytte fryst råmelk. Mange oppdrettere fryser ned litt råmelk, men vær oppmerksom på at innholdet av antistoffer reduseres raskt (se ramme). Melk hoppa etter at føllet har fått i seg nok, og frys det ned til en senere anledning (helst ikke lenger enn ett år).
– Allerede etter seks timer reduseres tarmens evne til å absorbere disse livsviktige antistoffene. Har man ikke lykkes med å gi noe fra en flaske innen seks timer begynner også føllet å bli så svakt at det vil ha problemer med å klare å drikke på egenhånd. Da må man få hjelp av en veterinær til å gi føllet næring via en nesesvelgsonde så snart som mulig. Tarmen er ikke lenger i stand til å absorbere noen antistoffer når føllet er 16 timer gammelt, sier Næsset.
Får ikke føllet tilstrekkelig råmelk som nyfødt er det stor fare for eventuelt dødelige infeksjoner senere i livet.
Problemer med å «flaske opp» føllet
Den beste løsningen for et morløst føll er å skaffe ei amme.
– Hvis man har fått i føllet noe råmelk og lykkes med å skaffe ei amme som godtar sitt nye føll, har man gode odds for at føllet forblir friskt og vokser opp som normalt. Ei amme vil også sørge for «oppdragelsen» som om det var hennes eget føll. Får man ikke tak i ei amme som godtar det nye føllet, må man ta avgjørelsen om man ønsker å «flaske opp» føllet. Det er mange hester som har vokst opp uten en mor, men det er viktig å tenke seg godt om. Et morløst føll er både tidkrevende og kostbart (må man fort regne med en kostnad på kr 25 000 til melkeerstatninger). Et føll som blir fostret opp på melkeerstatning er ikke noe dårligere rustet enn andre føll ernæringsmessig, men utfordringen kan være at føllet blir for mye preget av mennesker slik at det ikke utvikler sine naturlige instinkter og får et problematisk lynne senere i livet, forteller Næsset.
Ledig amme
Hva gjør du hvis du mister et føll og tenker at du kan hjelpe andre med å stille din hoppe tilgjengelig som amme?
- Hvis føllet er dødfødt eller dør rett etter fødselen skal du uansett tilkalle veterinær for å forsikre deg om at det ikke er noen komplikasjoner som kan være til fare for hoppa
- Melk ut råmelka og frys den ned
- Spar etterbyrden på et kjølig sted, den kan benyttes for å avsette lukt på et nytt føll som kan øke sjansene for at hoppa vil akseptere dette føllet som sitt
- Annonser «ledig amme» – gratis på tgn.no og hest.no (les mer her)
- Melk hoppa jevnlig
- Hoppa bør alltid flyttes til et morløst føll, ikke omvendt (for å unngå nytt miljø til et føll med dårlig immunforsvar)
- Går det mer enn tre, fire dager etter at hoppa mistet føllet, er sjansene for at hun godtar et nytt føll betydelig redusert
Råmelk
- Den første melka som føllet får fra hoppas jur
- Produseres den siste måneden før følling
- Tykkere og gulere enn vanlig melk
- Kvaliteten på råmelka avhenger av fôringen av hoppa den siste måneden av drektigheten
- Ti ganger høyere proteininnhold enn vanlig hoppemelk
- Høyt innhold av antistoffer (protein) som gir føllet en startdose før det klarer å bygge opp et immunforsvar selv
- Konsentrasjonen av antistoffer er omkring ti ganger høyere enn i blodet
- Innholdet av antistoffer er halvert seks timer etter at føllet dier første gang, og etter 18 timer er innholdet redusert til ti prosent
- Antistoffer absorberes 100 prosent i føllets tarm de første seks timene, så reduseres opptaket raskt de neste ti timene. Etter 16 timer «stenges» opptaket fra tarmen
- Dobbelt så energirik som vanlig hoppemelk, gir føllet rask energi til å komme seg på beina
- Antistoffer som beskytter mot diaré virker inne i tarmen de første tre, fire månedene
- Høyt innhold av A- og E-vitamin som føllet fødes uten
- Høyt innhold av selen og kobber
- Inneholder veksthormoner
- Inneholder enzymer som fremmer fordøyelsen
- Forbindelser som hemmer de vanlige enzymene i føllets tarm, slik at de ikke bryter ned antistoffene som skal absorberes hele
- Råmelk kan fryses og spares i opptil et år som nødløsning dersom ei hoppe dør under fødsel. Melk ut en kvart liter når hoppas eget føll har drukket tilstrekkelig, men før det har gått seks-åtte timer etter fødsel. Opptining må skje meget skånsomt, helst i vannbad med konstant temperatur på 37°C
Hoppemelkerstatning
Melkeerstatninger er en vare med kort holdbarhet som er dyr å ha på lager. Det kan derfor være utfordrende å skaffe pulver når man først får behovet. Råmelka man skaffer varer noen timer, og man kan også melke andre hopper mens man jakter på det dyrebare pulveret som skal være føllets viktigste næringskilde de neste fire, fem månedene.
Felleskjøpet er en av flere som importerer melkeerstatning til føll, og har spredt startpakninger på tre kilo til utvalgte butikker. Disse butikkene skal være mulig å nå fra hele Norge med noen timers kjøring. Enkelte veterinærer og klinikker har også ofte hoppemelk-erstatning tilgjengelig. En pakning på tre kilo varer i drøyt tre dager, så man bør straks melde sitt behov for melkepulver. Noen butikker har også 25 kg sekker, og disse vil det være mulig å bestille inn til sin nærmeste butikk dersom behovet oppstår.
Detaljert beskrivelse om bruk av melkeerstatning og andre tips og råd får du når du henvender deg til forhandleren.
«Avvenning»
Detaljert drikkeplan med mengder, antall fôringer og nedtrapping er anbefalt fra produsenten av melkeerstatningen man benytter. Disse bør følges nøye. Føll må ha fri tilgang til så energirikt grovfôr som mulig (H1). Et føll som skal bli 500 kg bør ved fem, seks måneders alder klare å spise minst 4,5 kg tørt høy (gjerne mer) og 2 kg kraftfôr per dag før man kan slutte med melkeerstatningen.
Alternativer til hoppemelkerstatning
Det er dessverre slik at når uhellet først er ute kan det være vanskelig å få tak i hoppemelkerstatning i tide. Da finns det noen alternativer. Noen har kanskje en griseprodusent i nærheten. Melkeerstatninger til spedgris (f eks Pluss Nasse) kan være et alternativ til hoppemelkerstatning, men den må blandes svakere. Man kan bruke samme drikkeplan som til hoppemelkerstatning, men bruke ca 15 prosent mindre pulver i samme vannmengde. Kumelk og geitemelk inneholder mindre vann og laktose (melkesukker) enn hoppemelk, og mye mer fett. Får man tak i melkeerstatning til kalv (f eks Pluss Stjerna) bør den blandes med 25 prosent mindre pulver. Føll liker ofte geitemelk godt, men denne har samme problemer som kumelk, og i tillegg kan føllene få forstoppelse av det. Dette kan unngås ved å blande 30-60 ml parafinolje i to, tre måltider per dag de første dagene. Ren kumelk leder ofte til at føllet får diaré. Både ku- og geitemelk kan modifiseres til å bli mer likt hoppemelk. Det er viktig å huske på at melkeerstatninger til andre dyr har spesialtilpasset næringsinnhold til dette dyret, så disse bør kun benyttes som en nødløsning i så kort tid som mulig når det ikke lar seg gjøre å skaffe hoppemelkerstatning i tide.
Mengde melk
- Et nyfødt føll bør få minst to liter råmelk de første timene. I en normal situasjon ville de diet tre-fire ganger i timen, og fått i seg omkring en kvart liter hver gang.
- I påvente av amme bør man fôre føllet med melkeerstatning til føll annenhver time de første to døgnene. Et føll som venner seg til å drikke fra flaske kan bli vanskeligere å få til å die, men man må tilføre føllet næring kontinuerlig.
- Lykkes man ikke i å finne ei amme som godtar føllet, må man fortsette med hoppemelkerstatning. Normalt sett ville føllet diet hoppa fem til sju ganger i timen de første døgnene. Dette er ikke lett å få til, men de første døgnene må man belage seg på fôring hver annen time.
- Svake føll bør få litt mindre porsjoner, helst hver time.
- Flaske med smokk kan være greit i begynnelsen, men man bør så snart som mulig venne føllet til å drikke fra bøtte. Det er både arbeidssparende og bedre for føllet. Godt renhold av alt fôringsutstyr er den største selvfølge.
- Resten av den første uka bør føllet fôres ti ganger i døgnet. Hver annen time på dagen og hver tredje på natta.
- Den andre uka kan føllet klare seg med åtte fôringer i døgnet, og da holder det med hver fjerde time på natta. Et føll som får melkeerstatning bør ikke ha tilgang til saltstein.
- Når føllet er to uker gammelt bør det få tilgang til rent friskt vann og litt fint høy. Velg et høy med høyt energiinnhold og lavt fiberinnhold, og selvfølgelig med god hygienisk kvalitet.
- Ved en måneds alder bør føllet tilvennes smaken av kraftfôr. Det finnes kraftfôrblandinger spesielt beregnet på føll som bør benyttes i slike situasjoner. Fast føde må introduseres for at fordøyelsessystemet skal utvikles riktig, og det skal etter hvert ta over for melkeerstatningen.
- Etter fem uker kan man slippe å fôre i løpet av åtte timer på natten.