Ikke tren hesten på tom mage
– Under trening utvides lungene og presser sammen magesekken. Slik skvulper det magesyre opp i den delen magesekken der det ikke skal være syre, hvis magen er tom. Et godt tips for å forebygge magesår er derfor å la hesten få et mindre måltid med grovfôr en halvtimes før den skal trene. Da er det ikke like stor fare for syreetsing, ettersom grovfôret vil legge seg som en «fibermadrass» i magesekken og suge opp magesyre. Det er ikke noe problem for hesten å trene eller starte med litt mat i magen. Det går ikke ut overprestasjonen, understreker Louise Laustsen som siden 2014 har jobbet for legemiddelfirma ScanVet.
De siste årene har hun forsket på blant annet magesår, som ikke er en naturlig lidelse hos hest, sammen med den kjente danske fôringseksperten Nanna Luthersson. Studier viser at nesten alle løpshester sliter med
magesår.
– Det viser seg at det veldig ofte er et resultat av fôringsrutiner, og hva hesten får å spise, sier Laustsen.
Fakta:Magesekken er inndelt i en rød og hvit del. I den røde delen foregår det produksjon av syre. Det gjør det ikke i den hvite delen, og de magesårene som oppstår her skyldes syreetsing. I den røde delen av magesekken kan det også oppstå magesår, som skyldes en nedbryting av slimhinnene. Dette er kompliserte magesår som trenger lang tid til å heles. Hva det er som ødelegger slimhinnene er ikke kjent. Det kan være bakterier, det kan også ha noe med blodforsyningen til magesekken som bryter ned de lokale forsvarsmekanismene.
Liten magekapasitet
– Selv om hesten er et stort dyr, er magen liten. Magesekken til en voksen hest rommer ikke mer enn seks til åtte liter, og det tar ikke mer enn 45 minutter å tømme innholdet over i tynntarmen. Samtidig er det slik at det i hestens mage produseres magesyre døgnet rundt, mekanismen er ikke knyttet opp til spisingen slik som den er hos oss mennesker. Hestens fordøyelsessystem er tilpasset et liv på steppene, der den spiste lite men ofte, skisserer Louise Lausten og er kjapp med å legge til:
– Den konstante produksjonen av magesyre hos hesten, er en av årsakene til at det forekommer så mye magesår. Fôringsrutiner på mange staller gjør at hester kan stå i lang tid uten mat, og dermed produserer de ikke spytt som kan nøytralisere syren. Det betyr at pH i magesekken kan komme helt ned på 1.
– Det er surt! Da blir det syreskader, omtrent som cola på tennene våre, sammenligner den rutinerte veterinæren fra Danmark.
Spytt nøytraliserer
– Spytt inneholder bikarbonat som nøytraliserer magesyre. Fiberholdige fôr øker produksjonen av spytt med fire ganger sammenlignet med kraftfôr, fordi grovfôr krever lang tyggetid. Dette er en av grunnene til at det er viktig at en stor andel av hestens fôrrasjon består av grovfôr. Vi anbefaler at hesten heller får mindre porsjoner, flere ganger om dagen.
– Hvilke faktorer øker produksjonen av syre?
– Flere forskningsstudier har påvist at sukker og stivelse øker risikoen for utvikling av magesår. Studiene viser at mer enn to gram stivelse per kilo kroppsvekt per dag, dobler risikoen for å utvikle magesår. For å minske risikoen for utvikling av magesår anbefales det derfor at mengden av stivelse holdes under 2 gram stivelse per kilo hest om dagen.
Luftegård er bra
– Hvilke andre faktorer enn fôr og rutiner rundt fôringen gir magesår?
– Stress øker produksjonen av adrenalin og binyrebarkhormon. Det hemmer blodsirkulasjonen, øker syreproduksjonen i magesekken og setter ned produksjonen av bikarbonat. Slik bryter man ned magesekkens motstandskraft mot magesyrenes etsende effekt.
– NSAIDs (smertestillende medisiner) har samme effekt som stresshormoner, og kan også gi magesår, legger hun til.
– Er det noe mer enn grovfôr før trening som kan forebygge magesår?
– I flere studier er det påvist at det er økt risiko for utvikling av magesår, hvis hesten ikke får gå i paddock eller luftegård.

Store forskjeller
– Det som er veldig overraskende for oss som forsker på dette, er å se hvor stor forskjell det er på hvordan hestene opplever magesår. Det er mange hester som presterer godt, tross store magesår, sier Laustsen.
– Hvorfor tror du det er slik?
– Det er stor forskjell på hvordan hester opplever smerte fra magen. Løpshester har i mine øyne en høy smerteterskel når det gjelder smerter fra magesekken. Jeg har sett at løpshester med grad 3 og 4 magesår i den hvite delen av magesekken, har prestert med topplasseringer. Samtidig har jeg sett dressurhester med grad 2 magesår, som ikke har vært i stand til å få spent på salen på grunn av smerte. Felles for alle hester er at magesår er forbundet med smerte, og at de ved behandling får det fysisk bedre, fastslår Louise Laustsen.
Symptomer på magesår:
- Nedsatt matlyst
- Vekttap
- Adferdsendring
- Matt pels
- Smerter når man strammer gjorden
- Løs avføring, diarè
- Krybbebiting
- Hyppig kolikk
- Aggresiv spiseadferd
- Redusert prestasjon
- Ligger mer enn normalt
- Det mest spesifikke symptomet, er at det er uspesifikt…
Visste du at..
…hesten produserer 10 til 12 liter med spytt ved inntak av én kilo grovfôr gjennom 3500 tyggebevegelser? Mens det til sammenligning kun produseres rundt tre liter med spytt ved tygging av kraftfôr.
…den beste måten å diagnostisere magesår er ved gastroskopi av en tom mage? Magesår graderes fra 0-4 i den hvite delen av magesekken. I den røde delen er det mange forskjellige typer, med eget navn.
…magesårmedisin skal gis på tom mage? Da når 50-55 prosent av medisinen blodet. Hvis magesårmedisinen derimot blir gitt kort tid etter et måltid er det kun fem prosent som når magesekken!
…i ridesporten får hester som starter FEI-stevner (internasjonale stevner, red anm) konkurrere på omeprazol? I trav- og galoppsporten er det 96 timers karenstid.
…over 80-100 prosent av løpshester har magesår? 40 prosent av de som har magesår, er hester uten symptomer.
MEDISIN FOR MAGESÅR
GastroGard er ikke lenger alene på markedet når det gjelder magesår. Equinor er navnet på konkurrenten. Virkestoffet i begge legemidlene er omeprazol.
Det er ScanVet som har markedsføringstillatelse for Equinor i Norge. Equinor er en konkurrent til GastroGard (Boehringer Ingelheim) som har vært alene på markedet i Norge flere år. Disse to legemidlene kommer i pastaform og inneholder virkestoffet Omeprazol som hemmer produksjon av magesyre og holder pH-nivået oppe. GastroGard og Equinor er reseptbelagte i Norge med en karenstid på 96 timer i forhold til start.
– Når omeprazol blir gitt i pastaform, tas det opp i tynntarmen. Via blodet kommer det tilbake til magesekken, og opptaket fungerer absolutt best når magesekken er nær tom. Dette er bakgrunnen for at vår anbefaling er at magesårmedisin gis 45 til 60 minutter før hesten får frokost. På den måten blir konsentrasjonen av omeprazol i blodet så høyt som mulig, samtidig som syreproduksjonen for alvor settes i gang når hesten får mat, forklarer Laustsen.
INDIVIDUELL VARIASJON
– Hvor lang tid tar det før hesten viser bedring etter omeprazol-behandling?
– Det er stor individuell variasjon mellom hestene, både hvor godt og hvor raskt medisinen virker. Det er også forskjeller ut fra hvor magesåret eller magesårene sitter. I den hvite delen av magesekken, er det som regel nok med tre til fire uker etter en kur med full dose én gang om dagen. I den røde delen ser vi at det tar lenger tid, omlag seks til åtte uker. Vi anbefaler å gastroskopere hesten før behandlingen setter i gang, slik at det diagnostiseres hvilken del eller deler av magesekken som har sår. Denne undersøkelsen bør gjentas etter fire uker, for å se hvordan sårene har leget seg. Da kan man avgjøre om hesten trenger ytterligere behandling.
SLIMHINNEBESKYTTELSE
– Det finnes også et virkestoff som er slimhinnebeskyttende, Sucralfate. Det brukes til å behandle magesår i den røde delen i magesekken, i tillegg til omeprazol, sier Laustsen.
Sucralfate er ikke registrert til hest i Norge, men slike legemidler kan kjøpes av veterinærer på registreringsfritak. Antepsin er eksempel på et legemiddel basert på sucralfate.
– Uansett, det er ikke nok å gi medisin skal man få en varig endring i forhold til magesår-problematikken. Det aller viktigste er å endre fôring og fôringsrutiner, påpeker Laustsen.
FOREBYGGENDE EFFEKT?
Det finnes også en rekke ulike typer helsekost som skal ha positiv effekt på magesår. Det være seg alt fra probiotikum (eksempel Zoolac) til fôrtilskudd (eksempel Improwin og Pronutrin) som skal beskytte slimhinnene i magesekken.
– Rantidinee, aloe vera, pectin/lecthin, polysaccharider, koalin, sea bucktorn, akupunktur og homeopati. Listen er lang! Ikke noe av dette er vitenskapelig dokumentert for at det fungerer, men det kan ikke utelukkes at noen av disse kan ha en forebyggende effekt, påpeker Laustsen.