32 år gammel debutant
6. - 8. september arrangerte Søndre Nordstrand Rideklubb NM i voltige på Epona Ryttersportsenter utenfor Kristiansand. Et kombinert lands- og distriktstevne, og det var mange som kom for å delta, både i mesterskapsklassene og de lavere klassene.
En av hestene som debuterte som voltigehest under stevnet var den 32 år gamle fjordhesten Odin, eid av Marie Hatlevoll fra Arendal. Med Marie på midten som longør fraktet han sine tre unge voltigører, Anniken (11), Mathilde (9) og Filipa (9), trygt rundt i sitt skritteprogram.
Starten på noe nytt
I april ble det arrangert et voltigekurs på anlegget til Arendal Grimstad Rideklubb på Fevik, og der stilte Marie med sine to fjordhester, 32 år gamle Odin og den litt yngre Myrk. Dette var første gang både Odin og Myrk var med på voltige, men begge to tok det på strak hov.
- Instruktørene testet hestene litt, og de kunne turne rundt i galopp allerede første dag, forteller Marie.
Odin har tidligere gått mye mounted games, og gjennom det er han veldig vant til at rytteren hopper opp og ned fra ryggen hans, og at det skjer mye rundt han. Dette mener hun var en stor faktor for at det gikk så bra allerede første gang.
Hver uke har de nå treninger på AGR sitt anlegg, der fem mammaer stiller opp og hjelper de ti barna som nå utgjør voltigegruppa.
- Her er det mye selvlært. Vi ser på youtubevideoer og tar ting derfra. Vi har også en mamma som har drevet mye med turn, og det går jo i prinsippet mye ut på det samme, smiler Marie.
Bereist herremann
Men selv om Odin er debutant i grenen voltige, så er han på langt nær fremmed for å være på en stevneplass. Han har nemlig duppet hoven innom ganske mange grener.
- Han har vært med på sprang, brukshestridning, polocrosse, mounted games, feltritt, dressur, distanse, monté, galoppløp, gangartsridning, flaggritt, trail og nå voltige. I mounted games var han virkelig god, og han deltok til og med i VM med en rytter fra New Zealand, forteller Marie som har eid Odin i 20 år.
Her er et utvalg blogger fra stevner Odin har vært på:
NM individuelt mounted games 2006
Distanseritt på Borestranda 2007
Og det at han har sett mye var nok betryggende for de unge utøverene på ryggen hans.
- Han er jo en veldlig trygg hest, og enkel å reise med. Det tror jeg gav en fin trygghetsfølelse til de som skulle opp og turne på ryggen hans, fortsetter hun.
- Han ble litt ivrig
Til tross for sin høye alder og at han er eldre enn alle hans tre ryttere til sammen, så var det ikke noe subbing i grusen for Odin sin del.
- På oppvarminga ble han litt ivrig. Han kan bli litt døvhørt når han bare skal skritte, eller så har han vel det man kaller selektiv hørsel. Det var flere hester som skulle varmes opp samtidig, og hver gang de smattet på en annen hest var Odin klar for fart, men han var ikke like lydhør når jeg ville ha han ned i tempo, ler Marie.
Vel inne på banen så ikke den eldre herremannen helt poenget med å skulle skritte rundt hele tiden, det ble derfor noen utfordringer med å holde han i skritt hele veien.
- Det ødelegger jo for poengene til rytteren på toppen om hesten gjør hva den selv vil, og ikke går i riktig gangart. Derfor ble det litt trekk for Anniken, som var første rytter ut. Jeg fikk derimot roa han greit ned til nestemann, og etter det gikk det fint, forteller hun.
God helse
Til tross for sine 32 år har Odin sjeldent vært skadet. Og eier Marie kan telle på en hånd hvor mange ganger han har vært halt i løpet av de 20 årene hun har hatt han.
- Det var en gang etter et distanseritt at han stivna veldig, ellers har det bare vært to ganger utenom det. Nå går han ukentlig på ridetimer med min yngste datter i rideskolen på AGR, i tillegg til voltige, og han holder seg enda ung til sinns. Jeg rir han en del på tur selv, og det er ikke sjeldent at bremsene svikter når han kommer til en plass han har lyst til å løpe. I terrenget er han fortsatt en skikkelig fjellgeit, jeg tror ikke det er en plass den hesten ikke kommer frem, forteller hun.
Marie har fått flere spørsmål om hvordan hun klarer å holde hestene sine ved like så lenge. Tidligere hadde hun nemlig også en ponni som ble 32 år gammel. Svaret hennes er variert arbeid, og utegang.
- Jeg tror, spesielt for eldre hester, at det er bra med bevegelse hele døgnet. Står de i ro inne på en boks stivner de gjerne. Jeg merket i alle fall forskjell på trivselen til mine hester da jeg begynte med utegang for 10-15 år siden. Også kan man jo konkludere med at hestene mine får prøvd seg på ganske mye forskjellig, noe som gir ulik type belastning. Både i mounted games og polocrosse ble det mye fart og krappe svinger, men det taklet han greit, sier Marie.
Fantastisk miljø
Voltigestevnet i Kristiansand ble også en debut for Maries del, hun hadde svært begrenset erfaring før introduksjonskurset i april.
- Jeg har tidligere dekket to VM i voltige som journalist, men jeg så aldri på hva longøren gjorde. Da var det de oppå hesten som var i fokus. Når jeg kom inn i ringen merket jeg nesten ikke hva ungene gjorde oppe på ryggen til hesten engang, jeg var bare så fokusert på å holde hesten i riktig tempo, ler hun.
Hun er også imponert over miljøet i voltigesporten.
- Vi har virkelig blitt tatt godt i mot av miljøet. Til stevnet hadde de tatt med seg ekstra voltigegjorder som vi fikk låne ettersom vi hadde fire hester og en gjord med oss, og de stilte opp og forklarte tålmodig svarene på alle de dumme spørsmålene vi kom med. De hjalp oss på oppvarmningen og hjalp ungene om det var noe de trengte hjelp til. Av alle de miljøene i hestesporten jeg har vært innom, og det begynner jo å bli en del, så har jeg sjelden møtt en så stor vilje til å hjelpe. Det virker som voltigemiljøet i Norge er veldig bra. Nå gleder vi oss til fortsettelsen, dette må vi helt klart gjøre mer av, avslutter Marie.
Norgesmesterskapet
Gullet i NM senior/junior gikk til Kristine Åssveen fra Søndre Nordstrand Rideklubb på hesten Shiroz, longert av Lilly Weldingh. Sølvet gikk til Maren Primstad fra Sandnes og Jæren, og bronsen gikk til Vanessa Wick fra samme klubb.
I NM children gikk gullet til Ella Bryne Smogeli fra Lommedalen Kjøre og Rideklubb på hesten Lady, med Maria Selliken som longør. Tage Øverland fra Rogaland Rideklubb sikret sølvet i klassen.