- Få forsvarer forbundet
Allerede i oktober i fjor fikk flere av dem som har mottatt sponsorstøtte fra FERD beskjed om at støtten opphører i 2018, men avgjørelsen ble offentlig kjent først under et intervju med Dressur så klart nå i januar.
- De har en serie de kaller Hjemme hos, og jeg syntes det var en glimrende sjanse til å formidle hva både jeg og mange andre har ment veldig lenge, sier Kristin Andresen til hest.no.
Begrunnelsen for at hun trekker støtten, er at hun ikke er interessert i å bruke penger på sporten ettersom hun mener det utelukkende rekrutteres blant venner og familie til stillinger i administrasjonen og trenerapparatet. Det samme mener hun gjelder komiteer og utvalg.
Savner et bedre system
De siste årene har FERD bidratt med millionbeløp gjennom blant annet å sponse rideskolecupen, combackcup i dressur, landsmesterkap, NM, lag NM, hallmesterskaper og dressuren og klinikker under AEG. Støtten til årets AEG og konferansen Hest i næring 2018 blir som planlagt.
- Vi kom til et punkt i høst hvor begeret rant over for meg, da nok en leder og trener ble ansatt uten at stillingen var lyst ut. Det til tross for at vi har godt kvalifiserte trenere som kunne tenke seg å søke. Erfaringen er at om de søker, får de ikke engang svar på søknadene sine, forteller Andresen.
Hennes erfaringer med dette kommer fra dressuren, der datteren Alexandra er aktiv landslagsrytter.
- Det vi har sett gjennom årene er at Rytterforbundet har altfor dårlig system på treningen. De har kun en landslagsleder, ikke en trener. Den siste de hadde var nederlandske Wim Ernes, som jeg betalte av egen lomme for at skulle komme til Norge to ganger i måneden og undervise de beste rytterne, sier hun.
Mange tilbakemeldinger
Etter at saken om at Andresen trekker støtten ble kjent, har hun fått en rekke tilbakemeldinger. Både på sosiale medier og privat.
- Mange i miljøet forteller meg at ting fungerer på akkurat samme måte i deres grener, noe jeg også har hørt før. Men det som overrasker meg mest er at til tross for at jeg har fått hundrevis av tilbakemeldinger er det ingen som forsvarer rytterforbundet i denne saken, sier hun.
Nå håper Andresen at Rytterforbundet tar tak og rydder opp. Hun har selv sittet i forbundsstyret fra 2011 til 2015.
- Min opplevelse av den perioden var at jeg kom med mange forslag til hvordan vi kunne gjøre tiltak for blant annet rekruttering til sporten, men det var umulig å få gjennomslag for dem, sier Andresen.
Har tillit til presidenten
I dag er det Tore Sannum som er president i Rytterforbundet, han ble valgt inn under Ryttertinget i 2017. Andresen har stor tro på at det er en mann som kan rydde opp der hun mener skoen trykker.
- Jeg kjenner litt til Sannum fra før, og har stor tillit til han. Han har gode holdninger og verdier. Vi har hatt flere møter både over telefon og personlig den siste tiden, sier Andresen.
Sannum på sin side kjenner seg ikke helt igjen i måten Andresen omtaler miljøet.
- Vi som sitter i forbundsstyret nå kjente hverandre knapt fra før, og er demokratisk valgt. Praksisen for resten av forbundet er at det skal være åpne rekrutteringsprosesser og at stillinger skal lyses ut. Vi har satt i gang en prosess hvor åpenhet står i fokus, og hvor alle skal få mulighet til å melde sin interesse, sier han til hest.no.
Mange fra Tanum
Kristin Andresen representerer Tanum rideklubb, og har lagt merke til at mange av de ansatte i administrasjonen til Rytterforbundet også er medlemmer av klubben.
- Jeg tenker at det ikke er bra med så mye makt konsentrert i en klubb. Det bør være større spredning på kjønn, alder og bosted. Man finner andre folk, også i Oslo. Her er det først og fremst prinsippet jeg er ute etter, sier hun.
Sannum er ikke helt enig.
- Nå er det generalsekretæren som tar seg av ansettelser i administrasjonen, og ikke meg. Men generelt vil jeg si at jeg ikke hadde spurt en person på jobbintervju om hvilken rideklubb de representerer privat, det er kompetansen som betyr noe, sier han.
Har få sponsorer
Et annet punkt Andresen kritiserer NRyF for, er at de har få sponsorer. Hun mener dette kommer av at sporten har et dårlig omdømme.
- Jeg har flere ganger blitt spurt om hvorfor jeg gidder å fortsette med å støtte sporten. Denne uken har jeg vært i Davos på Verdens økonomiske forum, hvor alle de største norske bedriftene deltok. De får med seg hva som skrives om miljøene, og sier de ikke er interessert i å gå inn i en sport med et slikt rykte. Men der er ikke Rytterforbundet i en særstilling, den siste tiden har både Idrettsforbundet og Sykkelforbundet slitt med det samme, sier Andresen.
At Rytterforbundets rykte og viljen til å sponse skal ha en sammenheng, er ikke noe Tore Sannum har fanget opp.
- Jeg tror alle idretter kunne ønske seg flere sponsorer, og vi kunne også godt tenkt oss flere. Men det er noe vi jobber godt med. Jeg har ingen grunn til å mene at det har sammenheng med hva vi har eller ikke har av sponsorer, sier han.
Ønsker flere tiltak for rekruttering
Det siste området Andresen kritiserer Rytterforbundet for, er deres arbeid med rekruttering.
- De siser de er opptatt av bredde, men hva gjør de? En undersøkelse FERD sto for og betalte, viste seg at tre fjerdedeler av rideskolene her i landet er private. Men Rytterforbundet jobber kun mot klubbene, selv om det er på rideskolene rekutteringen skjer. Her mener jeg det bør bli et bedre samarbeid og bedre støtteordninger, spesielt på anleggssiden. Vi har et klima som gjør oss avhengige av ridehaller og gode utebaner, sier hun.
Sannum ser å alle måter viktigheten av rideskolene.
- Det er den viktigste kanalen vi har inn i sporten vår, men nå er det en gang slik at vi har en begrensning fra Norges Idrettsforbund som gjør at tilskuddsmidler ikke kan brukes på private aktører. Men vi er opptatt av å få til et godt samarbeid, og jobber hele tiden med å likestille og sidestille dem mest mulig innenfor de rammene vi har, sier presidenten.
Sitter på gjerdet
Om FERD er ute for godt som støttespiller til ridesporten i Norge, eller om de kommer tilbake er ikke noe Andresen kan svare på ennå.
- Vi kommer til å sitte på gjerdet nå og se hvordan ting utvikler seg, sier hun.
At endringer kan komme er hun helt sikker på.
- Vi så bare da Kjell Myhre kom inn som landslagsleder for junior og unge ryttere i dressuren for noen år siden, hvor mye det utgjorde. Vi gikk fra å ha turbulente dansker til å få en åpen og ryddig person, det var en fornøyelse, sier Andresen.
Jobber med ny langtidsplan
Hun håper på samme effekt med Tore Sannum som president.
- Det er en person som han Rytterforbundet trenger, en som ikke er ute etter makt og posisjon. Men som ønsker å gjøre noe for sporten, og lage tydlige rettningslinjer, sier hun.
Sannum er på sin side allerde godt i gang med sitt arbeid. Selv om han ikke er enig i alt Andresen sier, setter han stor pris på alle gode og konstruktive innspill.
- Kristin Andresen er en uredd, nytenkende og engasjert person som jeg setter stor pris på å ha en god dialog med, sier han.
Spesielt to ting står høyt på agendaen.
- Det som har med rekruttering og åpenhet å gjøre er svært viktig, og er helt fundamentalt for sporten vår. Der har vi allerede tatt flere grep, og det er noe vi vil fortsette å jobbe med. For tiden jobber vi også med å utarbeide et rytterpolitisk dokument som skal stake ut kursen i årene fremover, her ønsker vi å ha konkrete mål på færre oppgaver, avslutter han.