Hvordan tjene penger på hest?
Det er mange mulige innfallsvinkler rundt det å jobbe med hest. Man kan være trener, man kan drive stall, eller man kan være veterinær, bare for å ha nevnt noen. Sammen med forfatter av boken «Hästforetagaren» har Lars-Gösta Nauclèr vi gått igjennom hvilke yrker du bør satse på dersom du ønsker å gjøre jobb av hobbyen din.
Nauclèr har satt opp ulike kalkyler for ulike virksomheter. En gjennomsnittlig oversikt over de ulike inntjeningsmulighetene man kan ha. På bakgurnn av disse kalkylene er det mulig å se hvilke yrker innenfor hestenæringen som kan være verdt å satse på – eller ikke satse på. La oss ta en nærmere titt.

Yrker med dårlig lønnsomhet:
Å eie trav- eller galopphest:
Hvis man satser på å bli rik som hesteeier så er nok trav og galopp de to sportene med muligheter for mest penger, men nåløyet er smalt og veien er lang. Antagelig ikke det sikreste kortet å satse sitt økonomiske liv på.
Å drive med avl:
Til tross for at dette er en drøm som mange har, så skal det mye til for at dette blir lønnsomt. Det å fø opp en hest fra føll til treårsalder koster deg grovt regnet et sted mellom 150.000 og 200.000 kroner. Hvis du har føllet på løsdrift, så kan du kanskje komme ned i rundt 80.000 – 100.000 kroner. Hvis du titter rundt på markedet, så er det ikke mange treåringer som går for denne prisen. Det å satse på avl som yrke kan være hardt.
Så hvorfor er det noen som allikevel gjør det? Hovedsaken er nok at det er gøy og at man selv liker det. Samtidig går man kanskje med den lille drømmen om én gang å klare og avle fram gullfuglen som man får solgt til flerfoldige millioner på en unghestauksjon. Kanskje er man også heldig, men det å avle er det normalt dårlig lønnsomhet i.
Stallutleie - til seg selv:
Et kjent problem for mange som driver stallutleie. Man får et lite opphold med en eller to ledige bokser, og får litt panikk for at ikke det er fullt belegg i stallen. Og hva er den enkleste måten å løse det problemet på? Jo, man fyller på med sine egne hester. Her er Nauclèr klar i sin sak: Ikke gjør det.
Yrker med anstrengt økonomi:
Utleiestall:
Dette kan gå rundt, men det krever litt. Og man gjør lurt i å tilby ulike pakkepriser til oppstallørene. Alt avhengig av hva de ønsker av tjenester, så varierer også prisene. Som regel kommer oppstalløren med tanke om å klare det meste selv og få en billig stalleie, men etter et par måneder er det slitsomt med utslipp og innslipp selv, så da betaler man gladelig litt ekstra for det. Og kanskje oppstalløren også ønsker møkking. Enden på visa blir en pakke hvor oppstalløren betaler for det som blir gjort.
Innrider og tilrider:
Dette kan gi en inntekt, men det kan bli litt sesongbetont, og dermed ikke en veldig stabil inntekt. I Sverige, hvor Nauclèr kommer fra er det særlig vanlig at folk sender hestene sine til tilridere før store alterschampionater, men mellom dette kan det se svart ut. I tillegg er det et risikofylt yrke hvor du blir satt stort ut av spill dersom noe skulle skje med deg.
Hestemassør:
Dette kan være et ben å stå på, men det kan være vanskelig å få det til å fungere som en heltidsjbb.
Hestebutikk:
Det er mange som starter opp hestebutikker og tenker at det vil være en god bedrift. Men jo flere som tenker denne tanken, jo vanskeligere er det å overlever i bransjen. Ser vi over til vårt naboland Sverige, så har de så mange hestebutikker nå at de hadde trengt 40 millioner innbyggere for at det skulle gått rundt for alle butikkene. Det er for ordens skyld rett i underkant av 10 millioner innbyggere i Sverige.

Yrker med mulighet for bedre økonomi:
Rideskolene:
Til nå har dette fungert bra, og klarer man å bygge opp en god rideskole, så er det håp om å sitte igjen med litt for det selv. Det krever selvsagt en god del innsats. Se forøvrig punktet under.
Rideleire:
Dette er også noe som har fungert bra, og rideleire har gitt gode inntekter. Problemet har blitt at hvis noen ser at det i ett geografisk område ser ut til å fungere bra med en rideleir, så er det ikke utenkelig at også flere tenker samme tanken og forsøker.
Turridning:
Å leie ut noen hester for å ri på tur viser seg å være god butikk. Både noe folk med hesteinteresse, og noen som bare ønsker å komme seg ut på tur setter pris på.
Travtrening:
For de som lykkes med dette, så viser det seg at det å være travtrener ikke er det dummeste du kan gjøre.
Yrker med bra økonomi:
Hovslageren:
Som sørger for at hesten din har skoene sine på plass til en hver tid.
Veterinæren:
Som sørger for at hesten din holder seg frisk til en hver tid.
Sprangtreneren:
Som ofte i motsetning til dressurtreneren kan ha fire til seks elever på en trening.
Kan ikke ha egen hest
Nauclèr klarer ikke la være å trekke på smilebåndet etter han har presentert de tre siste yrkesgruppene.
- De har bra økonomi så lenge de ikke skaffer seg egne hester, legger han til og ler.
Det vi kan trekke ut av denne oversikten er at jo lengre vekk fra selve hesten vi kommer, jo lettere er det å tjene penger.
Selvsagt må denne oversikten tas med en klype salt og både dyktighet, hardt arbeid og flaks kan spille inn, men grovt sett er det nok en liten sannhet i det. Spesielt det siste punktet.