En ordentlig teddybjørn
Dette er tredje del i serien om forfangne hester. Serien er basert på et foredrag som veterinær Constanze Fintl holdt på Mjøsa hesteklinikk. Foredraget vil holdes igjen på Norges veterinærhøyskole over sommeren.
Første del leser du her: Hest med forfangenhet
Andre del leser du her: Hest med sukkersyke?
Cushings, eller PPID som det også kalles, er en sykdom som har blitt mer vanlig de siste årene. Den settes ofte i sammenheng med forfangenhet, og blir gjerne nevnt sammen med metabolsk syndrom (EMS). Cushings er helt riktig en sykdom som kan føre til forfangenhet, men selv om den har mye til felles med EMS, så er det en helt annen sykdom.
- Cushings er en sykdom som typisk rammer hester fra 15-16 års-alderen og eldre. Det som skjer er at hesten får en nedsatt produksjon av dopamin. Dermed mister hesten den hemmende effekten dopamin har på hypofysen. Dette fører til overproduksjon av hormoner, forklarer Constanze.
En hest som er rammet av Cushings har nesten fem ganger økt risiko for å bli forfangen - derfor blir disse sykdommene ofte sett i sammenheng med hverandre.
Hvem får det?
Cushings kan ramme alle raser: hester og ponnier, og også esler. Det er i all hovedsak eldre hester som får denne sykdommen, selv om Constanze har vært borti yngre hester som har vært rammet.
- Denne sykdommen rammer de eldre hestene, men den yngste jeg har sett har vært ti år, sier Constanze, som også har hørt om hester ned i seksårsalderen med sykdommen.
- Men da er det som regel noe unormalt som har skjedd, og ikke i forbindelse med en aldringsprosess som vi oftest ser, slår Constanze fast.
Hvordan ser man det?
Cushings ser du ofte ved at hesten får unormalt mye hårvekst.
- Det første du kan merke er at hesten slipper vinterpelsen sent. Og når den mister pelsen, så blir det gjerne igjen litt tjafser her og der. Typisk på beina eller under haka. Noen ganger kan det se ut som om pelsen skifter litt farge og blir lysere. Dette fordi den lange pelsen som ikke blir røytet av, blir solbleket, forklarer Constanze.
En sjelden gang får hestene så ekstremt med hår at de ser ut som teddybjørner.
- Av og til ser dem med den lange, krøllete pelsen, men det tar gjerne noen år før de kommer så langt i sykdomsprosessen, sier Constanze.
Før hesten utvikler den lange pelsen er det andre symptomer som kan dukke opp. Constanze ramser opp hva man kan være obs på.
-
Hestene begynner ofte å tape muskelmasse uten at det er en grunn for det - gjerne langs ryggen, rumpa og skuldrene.
-
De får ofte litt kuleform på magen. Dette fordi magemusklene blir svake slik at de ikke klarer å holde magen inne.
-
De får en unormal fettfordeling rundt på kroppen - blant annet er fettkuler over øynene vanlig.
-
De begynner å drikke og tisse mye. Ser man at det er ordentlig vått i boksen, så kan det være et tegn.
-
De blir ofte slappe og nedstemte.
-
Hestene får gjerne lett infeksjoner. Små problemer som ikke har vært problemer før kan plutselig bli utfordrende. For eksempel sår som ikke gror ordentlig.
- Har du hatt hesten i mange år, også plutselig begynner den å få slike problemer, så tenk litt om den kan ha underliggende cushings, sier Constanze.
Hva gjør man?
Cushings blir diagnostisert igjennom typiske kjennetegn som alder, hvordan hesten ser ut og hvordan den oppfører seg. Det er også noe du kan teste igjennom en spesiel blodprøve. En en vanlig blodprøve holder ikke.
- Du må ta en blodprøve som måler ACTH-nivået i hestens blod, forklarer Constanze, og legger til at det er noe som kan måles hele året, men som gir best resultat om det måles på høsten.
Hvis hesten får påvist Cushings er det ingen mulighet for at hesten blir frisk igjen. Man kan allikevel gi hesten et godt liv videre.
- Du må håndtere de problemene som oppstår i forbindelse med sykdommen. Har hesten lang pels som ikke slipper, så klipp den. Drikker hesten mye, så sørg for at den alltid har vann. Hvis hesten får sår eller infeksjoner er det viktig at disse blir behandlet raskt, for hesten evner ikke å bekjempe det selv, sier Constanze.
Riktig fôring
Som alle hester som er i faresonen for forfangenhet er riktig fôring av hester med Cushings viktig.
- Disse hestene blir ofte litt tynne og trenger ekstra energi. Prinsippet man bør legge seg på er energi i form av fett, og lite karbohydrater, forklarer Constanze, og tipser om betfiber og maisolje, eventuelt riskli.
Kan medisineres
Det er et preparat på markedet som heter Prascend som har fungert positivt på flere hester med Cushings. Det virker slik at den erstatter den dopaminen som ikke blir produsert i samme mengde som før. For mange hester blir da symptomene mildere.
- Det er alltid et «men» ved slike medisineringer, og det har vist seg noe utfordrende å finne en effektiv mengde av medisin, uten at det gir bieffekter. Noen hester kan innledningsvis miste appetitten, så dosene må jobbes litt med, sier Constanze, og legger til at for de fleste hester er disse problemene overkommelige.
Hun minner også om at en slik medisinering ikke er gratis. Til en 500 kilos hest må man beregne en kostnad på rundt 12 - 13 kroner per dag, altså noen hundrelapper i måneden. I tillegg skal man vite at dersom hesten starter med medisinering er dette noe hesten må fortsette å stå på resten av livet.
Kan leve flere år
Hvor fort sykdommen utvikler seg varierer fra hest til hest. Sykdomsprosessen kan ikke bremses, men med godt hestehold og eventuell medisinering kan vi hjelpe de hestene som har fått sykdommen. Med god oppfølging er det ingen grunn til at en hest med Cushings ikke kan leve i flere år. Det som ofte avgjør om det går bra eller ikke er om forfangenhet er en del av sykdomsbidlet. Hvis det er det, er prognosen mer avventende.
Og uavhengig om vi snakker om Cushings, EMS eller en akutt forfangenhet, så håper Constanze at du har én ting i minnet dersom hesten din har blitt forfangen, eller viser tegn til å bli det:
- Tenk over hvorfor hesten har blitt det! Hvis du ikke gjør noe med den underliggende årsaken, så kan jeg nærmest garantere at det vil skje igjen, avslutter Constanze.
Denne artikkelen er tidligere publisert på hest.no, og er nå tatt opp igjen for å glede nye lesere.