Hest

Voltige - turn, hest og tillit

Voltige er grenen du ikke kan drive med alene. Her kreves ikke bare styrke, balanse, smidighet, kondisjon og hestekunnskap. Her kreves blind tillit til de du jobber sammen med.
Og det gjelder ikke bare de som er oppe på hesteryggen, det gjelder også hesten og den som står i midten med den lange linen og pisken.
- Hege Kjønstad. Hun presenterer seg med navn. Tittel? Joda, det er noen av dem. Bare å plukke en som fenger: Trener for Gardermoen voltigeteam... Trener I grad... Dommer I grad... Tidligere grenleder for voltige i NRYF...
- Hmm... egentlig er jeg jo longør for Gardermoen teamet da...
Voltige ser enkelt ut. Det er meningen. Men det krever mye av utøverne. Og så er regelverket så j... komplisert. Jeg er glad jeg har funnet en med tid og kompetanse til å dukke ned i de mange forklaringene som følger.
- Hvordan konkurreres det i denne sporten og hvilke konkurranseklasser har dere?
- Det konkurreres på tre forskjellige måter. Du har 8-mannslag, 4-mannslag og individuelle klasser. Der er det delt mellom kvinner og menn, (delt premiering) men lagene er blandet. Det har fellestrekk med cheerleading. Det er et team med baser. I tillegg har du med en hest og longør som du må stole på. Du har ulike klasser. Den høyeste klassen er FEI internasjonalt program for 8-mannslag og individuelt. Aldersgrense for 8-mannslag er 10-18 år. For individuelle klasser er det 14 år og oppover. Her er det ingen øvre aldersgrense. Det er regler i Norge som sier at du kan ha med yngre, men de kan ikke starte mesterskap eller klasser der det er premiering. Denne reglen har vi kun i Norge. I andre land har de startende helt ned til 5 år.

Mesterskap
Dersom konkurransen har betegnelsen ”mesterskap”, må man i Norge være 12 år. Dette gjelder uansett mesterskapstype, om det er klubb, krets eller Norgesmesterskap. Egentlig er det 13 år, men voltige har fått det godkjent for 12.

Øvelser
Du har to typer programmer. En obligatorisk del, der alle viser et sett med like øvelser, og en kür del, der voltigøren setter sammen øvelser til et eget program. Når det gjelder type øvelser, har man to ulike former, statiske og dynamiske. De statiske skal holdes 4 galoppsteg. Dette blir naturligvis vanskelig med de dynamiske. Den obligatoriske delen består av 8 øvelser, som deles i blokk 1 og blokk 2. Første blokk inneholder opphopp, grunnsits, fane og mølle. Grunnsitsen er som ellers i riding, det skal gå en linje fra skulder gjennom hofte til hel. Forskjellen er at tærne skal pointes, altså peke nedover i voltige. Mellom blokk en og to skal det under individuell konkurranse legges inn en ”stuss”. Det vil si at voltigøren skal være nede i bakken og så hoppe opp igjen. Deretter vises blokk 2. den inneholder saks, stående/stand og flanke som er en meget komplisert øvelse. Deretter har du kür klassen. Internasjonalt skal man ha minimum en times pause mellom de to klassene. Kür delen er lagt opp slik at hver voltigør viser ett minutt med frie øvelser. Disse deles inn i tre kategorier: lett, middels og vanskelig. I tillegg finnes noe som heter risiko, eller RS, øvelser. Dette er vanskelige øvelser som innebærer en høyere risiko for for eksempel fall eller manglende gjennomføring. Det kan være en ettbensstand hengende frem over hesten for eksempel, forklarer Kjønstad. Hver RS øvelse gir 0,3 poeng. Men det gis maksimalt 1 poeng til sammen per kür. Man må ha minst 7 tellende øvelser individuelt for å få klassen godkjent. En øvelse blir tellende dersom den holdes i minst tre galoppslag når den er statisk, og hvis den gjennomføres når den er dynamisk. I kürklassen for 8-mannslag er det de 25 beste øvelsene som er tellende. Poenggiving går fra 0 til 10 poeng i alle typer klasser, der ti blir gitt for en optimal øvelse. Men dette skjer sjelden.

Nasjonale klasser
I tillegg til de internasjonale klassene har man i Norge laget en 4-mannslag klasse. Her er det maksimalt to deltagende i küren. I tillegg har vi nasjonalt en klasse som heter c-program. Dette er kun en klassifiseringsform, forklarer Kjønstad. Det startes både med 4-mannslag og individuelt. Dette er den første klassen du prøver deg på, og nivået til klassen er et ”midt på treet nivå”. Starter du individuelt, er det ingen aldersgrense opp eller ned. isteden er det et oppklassingssystem. Du må ha konkurrert på to stevner der du har fått 6 poeng eller bedre. Da oppgraderes du til en internasjonal klasse dersom du er 14 år eller eldre. Dette kan være et problem dersom rytteren er talentfull men for ung.
Klassene har samme prinsippet som de internasjonale, men det er gjort litt små forandringer slik at det skal bli en litt enklere utgave. Det er heller ikke pause mellom de obligatoriske øvelsene og kür-øvelsene, og det vises færre kürøvelser. Det finnes også en såkalt ”FUN” klasse. Det er en 4-mannslag klasse med 3 minutters kür i skritt, og en individuell klasse med 1 minutts kür i skritt. Til slutt finnes det en pas des deux showklasse. Det er en klasse der voltigørene kler seg ut og har det gøy. Det brukes musikk med tekst, noe som jo ellers ikke er lov. Og det vises øvelser i par. Denne klassen finnes stort sett bare i Norge, men det er mulig at den blir adoptert smiler Kjønsted, dette er ren morro. Her i landet er det også slik at alle klasser kan kjøres på tønne.

Tønne
Tønne er vårt treningsverktøy, forklarer Kjønstad og det er individuelt fra person til person hvor lang tid det går fra du begynner på tønne til du er over på hesteryggen. Uansett vil du trene på tønnen og ikke på hesteryggen. Men i utgangspunktet må du kunne en del ting før du får herje løs på en sart hesterygg. Du skal kunne blokk en og to, og du skal være MYK på tønna før du går på hest.

Galopp med schwung
- Hva kreves av hest og voltigør?
Hesten må være kald i hodet og ha en god, myk lett galopp. Den må også ha lett for å galoppere og galoppen skal være så høy som mulig. Det vil si at den må ha schwung, ikke bli for flat. Det er faktisk slik at ettersom voltigøren blir flinkere, er det bedre jo større hesten er.
Laghester bør i hvert fall ha en mankehøyde på over 1.70. Nybegynnere setter man selvfølgelig på små hester, hvis ikke kan det bli for stort for dem.
- Det er i hovedsak det jeg ser etter hos en god hest. I tillegg bør hesten helst ikke være kilen på rumpa slik at den bukker. Men som regel er det slik at alle hester har en innkjøringsfase med noen av de samme problemene. Hester har for eksempel lært at de skal stå rolig ved av og påstigning. Det gjør at de gjerne bråstopper i det voltigøren hopper av eller på. ”Skal de virkelig sitte bakpå der??” er et annet tydelig spørsmål, kilen eller ikke. Mange reagerer også på at det er så mye bevegelse på ryggen. De er ikke vant til det, og bevegelsene lager gjerne også skygger som kan bli skumle. Men alt dette er som regel borte etter noen få treninger, humrer Kjønstad. Selvfølgelig forutsatt at det trenes ordentlig og ting gjøres på hestens premisser.

Store krav
Av voltigøren kreves det enormt mye. Kjønstad lister opp: - Hun/han skal være spenstig, smidig, sterk, ha god balanse og koordinasjon. Dessuten skal hun ha evnen til å samarbeide og stole på andre. Ja, også kondisjon da selvfølgelig, men det kommer jo som oftest når du driver med alt dette andre.

Tverrsportlig
Voltige er en tverrsportlig gren. Utøverne trener både turn, dans, styrke, fallteknikk fra judo og boksing for å få i gang fotarbeid. Turn og fallteknikk er viktig. Dans trener de for å bygge opp koordinasjon og få inn takt og slike ting. Poenget er at de trener flere sporter. Selve det å gå på hesten er egentlig en veldig liten del. Det er på en måte kosen med det hele. Men de trenger selvfølgelig også hestekunnskapsdelen. Og de skal kunne mye om hest, sier Kjønstad.

Musikk til alt
Musikken er en stor del av voltige. Den er med til alt. Det brukes gjerne samme musikk til innløping og utløping, så er det et musikkstykke til den obligatoriske delen, og et eget til kür delen. Det er viktig at voltigøren liker musikken, og den må også passe takten til hesten.
- Samtidig skal det passe temaet til programmet ditt og drakten du bruker, forklarer grenlederen. Det er i det hele tatt vanskelig å velge musikk. Det er mye som skal være samstemt, det er ikke bare å sette på en melodi. Det er også en regel at musikken skal være instrumental, altså fullstendig fri for tekst.
- Hvem er det som velger musikken?
- Voltigørene velger når de blir flinke nok, men treneren vil alltid hjelpe til med å sette programmet sammen. Som med musikken, er det viktig at du har et program du liker, at du trives med øvelsene du gjør. Hvis ikke gjør du det ikke så bra. Og en ting er å sette sammen et program i en individuell klasse, men det er langt vanskeligere å sette sammen en 8-mannslagskür. Da skal jo alle være fornøyde. Det ligger mange timers arbeid bak et slikt program. Det er også fort gjort å låse seg som trener. Skal man sette sammen et program til 15 stykker, er det fare for at det blir likt. Derfor ser vi mye på videoer og har ”lekestunder” på tønna, der vi ofte finner nye øvelser.

Skal lese hesten
I midten står den som hesten løper i ring rundt. Og her er det ikke bare om og gjøre å la være å bli svimmel, her er det om å gjøre å passe på at det ikke skjer hest og voltigører noe.
- Longøren må ha masse generell hestekunnskap. I tillegg er det veldig viktig at hun kjenner hesten hun skal longere. Hun må trene denne spesielle hesten jevnlig. Grunnen til det, er at det er longøren som har ansvaret for de som turner rundt oppå ryggen der. Det gjør at hun må kunne vite hva som kommer fra hesten i forkant. Dessuten må hun vite hva voltigøren ønsker og kunne få hesten til å utføre det til riktig tid.
- Hovedansvaret for hestekunnskap ligger hos trener og hos voltigør. Jeg gjør det også slik at det er longøren som har hovedansvaret for hesten, også når det gjelder å gjøre den klar og legge på utstyr og slike ting, sier Kjønstad. Longøren må kunne lese og vurdere hesten veldig godt. Dette gjelder også treneren. Dersom en øvelse går galt hver gang, må treneren kunne finne ut hvorfor. Longøren må kunne lese reaksjonen til hesten før den inntreffer. Det er et enormt ansvar, og longørene skal være voksne.

Ikke samtidig
Det finnes egne kurs for longører. Del I blir holdt i Norge, mens man må til Sverige for å få del II og III.
- Vi har ikke nok hester i Norge til å holde gode kurs, forklarer Kjønstad. Hun er selv både trener og longør. Det er en vanskelig kombinasjon, og ikke to jobber man skal prøve å utføre samtidig.
- Longøren skal se på hesten og treneren skal se på voltigørene. Som longør har du ikke råd til å ta fokus vekk fra hesten, for dersom en hest for eksempel bukker under et tårn, da står ikke det tårnet der etterpå. Det er et stort ansvar.

Blir vurdert
I tillegg kan en longør koste laget poeng.
- Longøren skal være lik hesten og stå i stil til hestens utstyr. Klærne skal også gjenspeile fargene til draktene til laget. Helhetsinntrykket vurderes nøye i voltige, og laget kan faktisk miste en plassering dersom longøren ikke holder samme standard. På den ene karakteren teller faktisk hesten 90%.

Dommerne vurderer også stil...
- Hva legger dommerne vekt på?
- Det gis poeng fra 0-10 det 10 er best. Det skjer sjelden at noen er oppe på 10, kanskje i VM. Jeg har ikke sett en tier enda. 5 poeng gir godkjent øvelse. Alt vurderes: hvordan løper laget inn og ut? Er det god stil, hvordan hilser de, har de utstråling, er håret likt og passer det til draktene? Voltigørene skal være like. De skal også alltid ha en utøver inne hos longøren. Når de har hoppet av hesten, skal de løpe pent bak denne til de er ved startplassen for løp inn til hesten. Det skal heller aldri løpes foran hesten, verken når det hoppes opp eller av.

...hesten
Hesten vurderes for seg selv. Er den pen og ordentlig? Hvordan oppfører den seg? Hestene vises også en runde i trav for å se om de går rent. Dommerne kan plinge ut en hest som ikke gjør det. Deretter vurderes det hvordan hesten fungerer gjennom programmet. Er den lydig og oppmerksom, eller sparker den? Er det godt samarbeid mellom hest og longør? Raser hesten fremover eller bremser den for mye? Klarer den å gå på volten sin rundt longøren?

Longørens arbeid
Hvordan er lineføringen til longøren? Linen skal være stram, og hesten skal være riktig innspent. Piskføringen er også spesiell.
- Vi bruker noe som kalles teleskoppisker, og hovedessensen i piskføringen er slik: rett opp indikerer til hesten at den går riktig, legger longøren den fremover betyr det at hesten skal bremse, legges pisken bakover skal hesten øke. Hesten skal gå på en 15 meters storvolte. Longøren skal stå rolig og ikke vandre etter hesten rundt. De beste smeller helen ned i bakken og bare snurrer rundt. Dersom longøren vandrer, er det utrolig vanskelig for hesten å holde en ren storvolte.

Og utøverne
I de obligatoriske øvelsene vurderes rakhet, kontroll og linjer. I kür har du altså tre kategorier med øvelser: lett, middels og vanskelig. Her vurderes det hvor mange av hver voltigøren har med, hvor sikkert de ble gjennomført og komposisjonen av selve programmet. Var det godt sammensatt? Viser det spekteret til voltigøren?
- Den totale sluttkarakteren gis for alt til sammen, med hest og helhet tatt med i betraktning.

Allsidig trening
Men for at alt skal stemme på storvolten, kreves mye og allsidig trening både for voltigør og hest.
- Det er ikke bare utøverne som må trene mange ulike sportsgrener, det er viktig å variere treningsformen også for hesten. Selve voltigen er nemlig ensformig for hesten. Den går på en volte til venstre. Det må trenes balanse, utholdenhet og styrke, så jeg pleier å si at hesten bør gå minimum lett A dressur. Dessuten går vi mye turer i terreng der hesten kan klatre. Jeg hopper litt med mine og trener bakkearbeid og tømmelongerer dem. Variasjonen er rett og slett alfa og omega, sier hun.

Gøy
Men selv om det er mye som skal stemme for å klare det helt i toppen, er dette en gren man også kan slappe av og ha det gøy med.
Voltige kan være en familiesport, og man trenger ikke ha egen hest for å være med. Jeg syns det er en gren alle bør være innom. Den gi trygghet på og rundt hest. Dessuten slipper du å kontrollere hesten. Du kan bare ha det gøy, sier Kjønstad.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng