Med hesten i fokus

Kommunikasjon var nøkkelordet da Skjeberg og Berg- samt Halden og Omegn- travselskap inviterte til temakveld med tre av Norges mest fremste innen hver sin nisje: Siril Helljesen, dressurrytter som startet OL for Norge for første gang på 56 år. Øystein Tjomsland, travtreneren som alt har klaffet for gjennom målrettet trening, samt Svein Bakke, en velkjent forsker og veterinær innen hestefaget. Disse tre tok plass foran en fullsatt sal med interesserte hestemennesker i alle aldre og fra flere ulike grener.

Arrangørene hadde håpet det kom mange, men hadde ikke sett for seg et så stort oppmøte. Omtrent 300 mennesker hadde tatt turen. Responsen var overveldende. Til tross for at programmet sa en time for de yngste først, så var det tydelig mange unge til sinns, så salen var fyllt med unge i alle aldre. Den første timen ble brukt til presentasjon av de tre paneldeltagerne, hvor publikum fikk et inntrykk av hva de tre vektlegger i sin hverdag rundt hest, og her i fra gikk praten lett mellom de tre, med innslag fra publikum.
Debatten gikk fra trening av hest, fôring av hest og det å vise ansvar for hesten. Det viste seg at grunntanken rundt hesten var temmelig lik i de tre leirene.
- Det er viktig å vise respekt for dyrene, og man må ikke være redd for å spørre. Jeg har selv spurt mange dumme spørsmål opp igjennom tiden, men ingen kan begynne på toppen, forteller Tjomsland.
- Jeg husker fra da jeg var liten og begynte med hest. Det jeg aller helst ville var å galoppere mest mulig. Det var nok ikke helt heldig. Nå prøver jeg å fange opp slike ting tidlig ved at vi har klare regler på stallen på hvordan hesten skal behandles. Jeg prøver å gi folk mulighet til å bli gode hestefolk, sier dressurrytteren, som blir støttet av Bakke.
- Det er så fort å bryte ned en hest både mentalt og fysisk. Det er viktig å huske at trening er nedbryting. Hvile er oppbygging. I tillegg er det viktig at hesten og rytteren er i mental balanse. Hvis ikke rytteren er i mental balanse, er det vanskelig å trene opp en hest til å bli god, sier Bakke.

Foredrag fra en forsker
Etter en liten pause var det tid for andre økt hvor Svein Bakke startet med et foredrag om trening av hest. Bakke kom inn på forskjellene ved å trene hester innenfor ulike grener, og hvilke faktorer det er viktig å ta høyde for når man trener hester.
- Hva er det som begrenser hestene i de ulike grenene for å prestere enda bedre? For trav og galopphester er det muligheten for opptak av oksygen som kan begrense hestens prestasjonsnivå. I distanse er det væske og elektrolytter, for en feltrittshest er det termoregulering, mens i sprang og dressur er det muskelstyrke som avgjør hvor godt hesten kan prestere, forklarer Bakke.
Med store både øyne og ører fikk publikum en innføring i musklenes oppbygging, hvordan de fungerer, samt hva som skjer når de blir arbeidet med. Alt for å legge et grunnlag i publikum på å bli mer bevisste i sin trening.

Et glimt inn i et treningssystem
Øystein Tjomsland har flere topphester på sin stall, som Tekno Odin og Grude Jenta. Han har klokketro på at systematisk trening med pulsmåling og laktat-målinger (blodprøver som måler melkesyrenivået) er det som har gjort hestene på hans stall så gode. Han bruker pulsmåler under trening, og alt blir nøye innført i skjemaer som gjør at han har full kontroll på treningsintensiteten.

- Ved denne formen for trening gir vi hestene en oppriktig vurdering av kapasiteten de har. Det gjør også at hestene blir trent riktig i forhold til de forutsetningene de har. Med denne formen for trening får vi dokumentasjon, og treningen blir ikke bare basert på synsing og følelse, forklarer Tjomsland før han viser en liste over alle de 60 hestene han har på stallen. Her fører han inn alt som skjer med hesten, veterinær, skoing og hva slags trening den skal ha i løpet av dagen. På denne måten holder han kontroll på alle de 60 hestene, selv om hans åtte ansatte hjelper med treningen.

Variasjon er viktig
Grunnen for at det i trav og ridesport lett kan dannes en grøft mellom de ulike grenene er at man har ulike treningspreferanser. Ulike ønsker rundt treningsfasiliteter fører til at det er lettere for dressurryttere å samle seg på én stall, og travkusker på en annen stall. Dette skaper en større avstand mellom ekvipasjene, men ikke lengre enn at de to toppene kikket i hverandres retning.
Tjomsland fortalte at han godt kunne tenke seg å bruke dressur i travtreningen av hestene, ikke fordi at han tror det øker kapasiteten til hestene, men fordi alternativ trening kan forhindre belastningsskader.
- Når man skal utvikle topphester så må de trene mest på det de skal bli best i, men jeg har tro på å tenke alternativt, sier Tjomsland. Helljesen understreker at dressur for en travhest vil være annerledes lagt opp enn dressur for en dressurhest.
- Hvis man skal trene dressur med en travhest vil ikke øvelsene ha det største fokuset. Her vil løsgjøringen være viktigst, og at hesten blir myk og smidig, og kan strekke overlinjen, forteller hun.
Galoppen blir også brukt av Øystein, men Siril får litt store øyne når Øystein forteller at han bruker galopptrening i løs sand på hestene sine.
- Da Øystein fortalte det tenkte jeg “hjelp”, og jeg ville umiddelbart vært redd for seneskader. Jeg tror forskjellen ligger i hvilket underlag hestene vanligvis blir trent på. En travhest vil gå mye på fast underlag, og vil ha godt av å gå i løsere sand, mens mine hester som vanligvis går i ridehuset vil ha godt av å gå på hardere underlag innimellom, sier Siril, og er tilbake igjen på dette med variasjon.
- Forskjellen er der, men vi kan også se likhetene. Den treningen disse to utøverne utfører bygger opp et godt grunnlag i hesten, og de tar utgangspunkt i grunnleggende treningsfysiologi. Det gjelder å ha en solid grunnmur som du kan bygge videre på, forklarer Bakke.

En unik kveld
Tiden flyr fort i godt selskap er det noe som heter. I tre og en halv time gikk debatten mellom publikum og paneldeltagerne, og flere temaer ble diskutert. Skulle vi tro publikum i etterkant var de strålende fornøyde med både arrangementet og temaene som ble tatt opp. Roger Svalsrød hadde hovedansvar for arrangeringen av kvelden, og han konkluderte med at kvelden uten tvil var vellykket. Også paneldeltagerne uttrykte at de var fornøyde.
- Jeg har sansen for dette. Man blir aldri utlært, og det er bra at man kan møtes og utveksle erfaringer og tanker, sier Bakke etter kvelden. Helljesen og Tjomsland nikker bekreftende og understreker at de begge har fått innblikk i noe de fra før ikke var så kjent med.
Skal vi komme med en konklusjon må det være at uavhengig om man driver med dressur, trav eller noe annet, så er det uansett hesten som skal stå i fokus. Dette initiativet var, så vidt vi vet, noe av det første av sitt slag i Norge, og det må sies at det ble særdeles vellykket. Kommunikasjon, spørsmål og debatt gir oss alle en mulighet for å utvikle oss, og med et så spennende arrangement må det være lov å håpe at flere snapper opp ideen og arrangerer lignende temakvelder andre steder. Det vil være lærerikt for alle parter.