Den gnistrende øya
Islandshesten. En egen rase, med egne gangarter, egne konkurranser, et eget miljø og sin helt egne øy. Det sies at vikingene tok med seg islandshester til øya for over 1000 år siden, og siden har de stort sett fått være i fred. Det eksisterer fortsatt et importforbud av hest på Island, noe som vil si at hvis en hest først forlater øya får den ikke komme tilbake.

Rideturer for alle
Turister ønskes imidlertid velkommen. Og etter bankkræsjen i landet for noen få år siden, har det blitt et langt billigere reisemål. Når man ankommer øya står opplevelsene i kø, det er bare å velge og vrake. De fleste hoteller og turistbyråer har lange lister med dagsturer hvor du kan oppleve islandsk natur. Enten fra en buss, et monster av en firehjulstrekker, et helikopter eller en litt mer miljøvennlig firbent ganger som tar deg omtrent hvor enn det skulle være på øya.
Det finnes en rekke firmaer som tilbyr dagsturer på hesteryggen i området rundt Reykjavik, Ishestar og Eldhestar er de to største. Flere av firmaene har tilbud om å hente deg på hotellet, og man kan velge både hvor lenge man skal ri og hvilket tempo det skal gå i.
Selv om islandshestene er forholdsvis små, har de ingen problemer med å bære en godt voksen mann. Har man noen i reisefølget som ikke har ridd noe særlig før, er ikke islandshesten den mest ubehagelige hesterasen å starte ridekarrieren på. Med den ekstra gangarten tølt, blir det ikke så mye humping som på en vanlig ridehest.

En uke i fjellet
Det er imidlertid begrenset hvor mye natur man rekker å oppleve på en time. Eller to, eller tre. Disse rideturene arrangeres dessuten i nokså sentrumsnære strøk, skal man virkelig oppleve villmarken må man sette av litt flere dager. Vi deltok på en seks-dagers tur i området rundt Hekla i 2011, en tur av den litt mer ekstreme varianten.

Det finnes flere firmaer som arrangerer flere dagers turer eller ukesturer over hele Island. Men her gjelder det å sette seg godt inn i hva man egentlig ønsker før man bestiller. Har man med seg reisefølge som ikke er så veldig hestevant, bør man velge en rolig tur med korte rideavstander.
Og hva slags overnatting kan du tenke deg? Hotell eller hytter ute i fjellet uten innlagt strøm og vann. Er du en dreven rytter og ønsker en utfordring, kan du få nettopp det. Men tar du med deg en person med lite erfaring på en slik tur vil det mest sannsynlig ikke bli en veldig bra opplevelse.
Opplevelse for livet
Turen vi valgte var av den mer krevende sorten. Vi red mellom fem og seks timer hver dag, og på seks dager tilbakela vi en strekning på over 200 kilometer. Tempoet gikk stort sett i trav, tølt eller galopp, og vi byttet hester en eller to ganger i løpet av hver rideøkt.
De hestene vi ikke red ble drevet foran oss i en stor flokk. Terrenget varierte fra svart lavaørken til grønne, frodige daler, til bratte fjellsider. Det var uten tvil en stor opplevelse, og man skal ikke være redd for å reise aleine på en slik tur. Man treffer garantert likesinnede.

Hestesanking
Island har en nokså annerledes type hestehold enn ellers i Europa. De har mye natur, og benytter seg godt av dem. Spesielt nordvest på øya slippes det store flokker med hopper og føll hver sommer, og sankingen av disse om høsten har blitt en turistattraksjon i seg selv. Hest.no-redaktør Knut Houge fikk være med på en slik sanking i 2007:
Der hestesanking er en folkefest

Islands flotteste konkurransehester
Islandshesten har en egen form for konkurranse, nemlig gangartsridning. Den er utbredt i Europa, og Norge har flere aktive utøvere som hevder seg i verdenstoppen. Men på Island finnes det mange skjulte skatter man aldri vil få oppleve andre steder, som tidligere nevnt får de ikke vende tilbake dersom de reiser ut for å konkurrere. En av de beste anledningene til å oppleve det beste av det beste Island har å by på av konkurransehester, er å besøke det store stevnet Landsmot. Det arrangeres annethvert år i Reykjavik, sist gang i 2012. Vi var tilstede, du kan lese mer om det på vår samleside med artikler fra Landsmot.
Og for dem det ikke er nok for å bare se på flotte konkurransehester, finnes det også mulighet for å reise til Island og jobbe med hest. Eller gå på skole. Island har et eget universitet med hest, hvor det tilbys en treårig utdannelse.
Les historien om 20 år gamle Kristine Løkken som fant drømmejobben på Island.

Lite snø
Reiser man til Island, er det imidlertid flere turistattraksjoner som ikke nødvendigvis dreier seg så mye om hest, men som likevel er verd å få med seg. Ettersom det er en vulkansk øy, finnes det plenty av varme kilder som enten er vakre å se på eller fine å bade i.
Island ligger omtrent på samme breddegrad som Bergen, og klimaet er ikke så ulikt. Om vinteren er det mye sludd og ikke alltid så mye snø, mens om sommeren er det forholdsvis kjølig. Det kommer sjelden over 20 grader. Derfor kan det være greit å finne noen varme kilder å dyppe seg i.

Den blå lagune
En av de mest kjente, er Den blå lagune. Denne ligger et kvarter fra den internasjonale flyplassen, og mange velger å stoppe her på vei fra flyplassen og inn til Reykjavik. Det som er spesielt med denne kilden, er at den inneholder en del mineraler som skal være godt for dem som lider av eksem.
Man må betale for å komme inn til lagunen, og det er gode garderobeforhold. Selve lagunen er ikke så veldig dyp, men den er stor. Og behagelig varm hele året. Vær imidlertid oppmerksom på at vannet ikke er spesielt bra for håret, så rådet om å sause det inn med balsam i forkant er ikke dumt å ta med seg.

Tre høydepunkter
Videre finnes det varme kilder som er flotte å se på. En klassisk dagstur fra Reykjavik kalles The golden Cirkle, hvor man får høydepunktene. På bussturen besøker man da Thingvellir, en nasjonalpark hvor man i tidligere tider holdt det første alltinget på Island. Alltinget samlet folk fra hele Island, og fungerte også som en domstol.

Det neste høydepunktet på bussturen er den verdenskjente Geysir, som er opphavet til navnet man bruker om varme kilder som med jevne mellomrom spruter en søyle av vann og damp opp i lufa. Geysir har imidlertid sjelden utbrudd, men like ved ligger geysiren Strokkur. Denne har utbrudd med bare noen minutters mellomrom.

Siste stopp ligger bare noen minutter unna Geysir, og er virkelig en naturperle. Gullfoss er en stor foss med to platåer, det øverste på 11 meter og det nederste på 21 meter.

Hest i byen
Når man reiser rundt på Island, enten det er med buss eller bil, er det ikke til å unngå å se at dette landet virkelig er tilrettelagt for hestehold. I området rundt Reykjavik, hvor godt over 60 prosent av landets 300 000 innbyggere bor, er det mange som har hest.
Men istedenfor å holde dem i garasjen, finnes det en rekke små og store hestelandsbyer. Hver landsby har som regel en egen rideklubb, hvor det både er ridebane og ridestier i området. Landsbyene består av en rekke små stallbygninger, hvor det er vanlig å eie en bygning hver. Videre er det mulig å leie stallplass fra andre.

Over alt på Island er det dessuten nesten like vanlig med ridestier som med fortau og sykkelsti. Noen steder er ridestiene merket, andre steder er det bare et tråkk langs veien.

Hestefestival
En gang i året slipper også hestene til i sentrum av Reykjavik. At det kalles klippetiklopp-paraden er ingen tilfeldighet, lyden av 200 hester som tripper gjennom hovedgatene må oppleves for å kunne beskrives. Dette er en del av islandshesten egen festival, som arrangeres over en langhelg i slutten av mars.
Les om festivalen i 2011: Hyllet islendingen
Programmet varierer noe, men i løpet av disse dagene har man muligheter til å få med seg både show og seminarer. Og ikke minst en av sesongens høydepunkter – istølt. Da samles en rekke toppryttere og hester i hockeyhallen i Reykjavik, og konkurrerer mot hverandre i tølt. De blir dømt med stilpoeng, så det er den flotteste hesten som vinner.
Vår fotojournalist Christine Fagerbakke besøkte festivalen i 2012:
Sørsiden var islandshestens del


Utsatt for sykdommer
Islandshesten er viktig for islendingene, og de er stolte av den. Hest er ikke bare en jentegreie for fjortiser, både gutter og mannfolk er kanskje mer involvert enn i andre kulturer i Europa. Men de er også nokså beskyttende ovenfor hestene sine. Ettersom islandshesten har levd isolert på øya i flere hundre år, er det mange sykdommer de ikke har vært utsatt for og dermed ikke har immunforsvar mot. I tillegg holdes store deler av bestanden i flokk, derfor vil ofte en smittsom sykdom spre seg raskt over hele øya.
Det skjedde sommeren 2010. En type hestehoste kom til landet, og smittet så å si alle hestene på øya. Heldigvis var det bare noen ytterst få som døde av sykdommen, men den fikk likevel enorme konsekvenser. Svært mange turoperatører måtte avlyse rideturene sine hele den sommeren, Landsmot måtte avlyses og det ble eksportforbud i et halvt år. For en næring som allerede lå nede på grunn av bankkræsjen gikk de en enda vanskeligere tid i møte.
Unngå å bli smittebærer
Ingen vet hvordan smitten kom til landet, men sannsynligvis har den sneket seg med noen som har besøkt øya. Island har imidlertid strenge regler for hva man har lov til å ta med seg inn til landet av hesteutstyr. Listen kan være verd å lese før man reiser, slik at man unngår å bli fratatt utstyr på grensen. Alt rideutstyr skal blant annet være vasket, og man har ikke lov til å ta med seg hesteutstyr av lær.
Les mer om hva du kan ta med deg, og hvordan det skal vaskes HER.

Levende og mystisk
Island er et land som har mye å by på, både for den hesteinteresserte og dem som vil oppleve noe annerledes og nokså eksotisk. Det går fint å tilrettelegge turer både om man vil oppleve masse hest, eller bare la det være en liten del av turen. Island har på alle mulig måter en både mystisk og levende natur, og den flotteste måten å oppleve den på er selvfølgelig fra hesteryggen.
Fakta
- Flyturen til Island tar rundt 2,5 timer fra Oslo. Da lander man på Keflavik, som er omkring 40 minutter å kjøre fra Reykjavik. SAS, Norwegian og Icelandair har helårsruter fra Oslo, i tillegg flyr Icelandair fra Stavanger, Bergen og Trondheim i sommerhalvåret.
- De to største arrangørene av ukesturer på Island er Ishestar og Eldhestar. Turene varer alt fra et par dager til et par uker. Prisen varierer etter turens lengde og bostandard, en ukes tur lå i 2012 på mellom 12 - 20 000 kroner per person. Da er som regel all transport innenlands, overnattinger og mat inkludert. Man rir mellom to og tre hester hver dag.
Høysesongen for ukesturene er fra juni til august, men det tilbys også turer om høsten hvor man blir med og sanker inn sauer eller hester fra fjellbeitene.
- Man finner mye nyttig informasjon om Island som reisemål på visitIceland.com.