De beste norske cowboyene
Helgen 7.- 9. september 2012 arrangeres det norgesmesterskap for quarterhesten på Lykseth Gård, Hamar. I tillegg til Norgesmesterskapet vil det være avslutning av Norwegian quarter cirquet, en cup som har pågått 2012 sesongen, hvor ekvipasjene har samlet poeng på andre avholdte westernstevner tidligere i sesongen.
Norwegian Quarter Horse Association (NQHA) er en interesseforeningen for westernridning og Quarterhesten i Norge. NQHA er en datterforening av American Quarter Horse Association som har samme formål.
Foruten dette vil det på stevnet også konkurreres i andre ordinære westernklasser, fordelt på raseklasser for amerikansk quarter horse og amerikansk paint horse og allbredds klasser.(Allbreedsklasser er westernklasser hvor alle kan delta, uansett rase på hest.)

Mest brukt i western
En Quarter Horse er en amerikansk hesterase som ofte blir brukt i westerndisipliner. Den blir ofte beskrevet som en perfekt cowboyhest, og ble fremavlet for dette formålet. Quarterhesten har ett godt gemytt, og er svært samarbeidsvillig og lærevillng.
Norgemester for quarterhest kåres i følgende westerndisipliner: Showmanship, trail, pleasure, hunter under saddel og reining. I tillegg til splitt på de ulike disiplinene, vil det også være en splitt mellom ungdommsrytterne (de under 18 år) og andre ryttere.
Pr i dag er totalt 58 ekvipasjer meldt til stevnet, fordelt på ca 250 starter. I hovedsak er de meldte hestene av rasen amerikansk Quarter Horse, men det kommer også noen amerikansk paint horse og allbreed hester. Stevnet starter fredag ettermiddag med halterklassene. På fredag arrangeres det kun halterklasser, mens rideklassene først er i gang lørdag og søndag. Oppstart begge dager klokken 08.00.
Lurer du på hva de forskjellige klassene innebærer? Her får du en forklaring:
Halter
En ren utstillingsklasse, eksteriørbedømning for Quarter og Painthester. Dommeren vurderer her hestens utseende, både stillestående og i skritt og trav. Hesten vises frem i en lærgrime ment for dette, og med tilhørende leietau med kjetting, alt i et enkelt mønster. Hesten skal være ”shinet” til minste detalj og bør fremstå som velmuskulert og i et godt hold med typisk rasepreg.

Showmanship
En klasse der hesten håndteres fra bakken i grime, nokså likt Halter, men som er åpen for alle raser da det ikke er en rasebedømning. Et gitt mønster skal gjennomføres, som kan inneholde stopp, rygging og vendinger samt trav. Her er det "handleren" (den som viser hesten) som bedømmes, hvordan han eller hun kan håndtere og kommunisere med sin hest.

Trail
Man skal passere et antall hinder som er tatt ut fra hindringer du for eksempel kan møte i naturen. Selv om disse hinderne i dag ikke minner så mye om naturhinder, så er det likevel en sammenheng i utføring. Obligatorisk hindere er bommer, ri gjennom en grind/port, rygge mellom bommer i forskjellige mønstre, forsere små trebroer, tempovekslinger på trange plasser og områder med for eksempel galoppbytter.

Reining
Er den offisielle godkjente westerngren underlagt FEI. Reining er grenen hvor man har skilt ut øvelsene som finnes i det daglige rancharbeidet med kveg, og satt det sammen til et mønster. Reining krever en lydig, smidig og meget velbalansert hest. I denne grenen inngår volter i forskjellige størrelser og tempo, galoppskifter, sliding stops (glidende stopp), rollbacks (hurtig vending), spins (rotasjon) og rygging. Reining bedømmes i korte trekk på rideveier, nøyaktighet og utførelse av øvelsene, samt rytters innvirkning.
Western riding
Westernridningens svar på engelsk dressur? Utføres etter et på forhånd gitt mønster som i de andre grenene. Her vises hestens lette bevegelser, gode balanse og ellers hestens vilje til å samarbeide med rytter, god ridbarhet og nøyaktige rideveier. Man er inne på banen alene. Mønsteret innbefatter blant annet skritt, trav, galopp/galoppskifte, tempovekslinger og rygging. Et vel utført ritt skal være uten synlige hjelpere og kun med en lett kontakt med munnen som i de andre grenene.
Western Pleasure
Her skal man vise at hesten er lettridd, myk, følsom og god å sitte på og selvfølgelig lydig og disiplinert. Hestene rides i alle gangarter med lett kontakt med munnen og uten synlige hjelpere og skal kunne bevege seg i et samlet tempo.
Western Pleasure ris kun på firkantsporet og man har ikke lov å ta volter (bortsett fra når man bytter hånd) eller vende diagonalt igjennom banen. Dette innebærer et mønster på stort sett rakt spor og man er inne på banen med andre samtidig, og dette er derfor da noe av vanskelighetsgraden. Denne grenen krever derfor også en meget rolig, harmonisk og disiplinert hest, som beveger seg naturlig og med god ridbarhet.
Western Horsemanship
Av navnet vektlegges bedømmelse av rytterens ridedyktighet, sits og hjelpere, samt det helhetlige inntrykk. Klassen begynner med et individuelt mønster hovedsakelig over midtlinjen på banen. I den individuelle delen kan mønsteret inneholde rygging, vending, holdt og overganger i alle gangarter, også med galoppbytte. Vanskelighetsgraden er blant annet den lille plassen alle øvelsene skal gjennomføres på, derfor kreves det et særs godt samarbeid, (horsemanship mellom hest og rytter). Deretter rir alle deltagerne ut i klassen samtidig på firkantsporet for bedømming som i Western Pleasure.
Hunter under saddle
Denne klassen minner i utførelsen om Western Pleasure. Hesten skal dog rides i en noe høyere form og med mer fremdrift i gangartene. Man rir på firkantsporet og hestens gangarter og form og rytterens sits blir lagt vekt på. Man rir lettridning i trav og under galopp har man en noe lettere sits og slipper hesten mer frem. Hunterklassene ris paradoksalt med engelsk utstyr.