Det er annerledes enn all annen hestesport
Kristine Åsveen hadde en bratt utviklingskurve. I 2015 fikk hun øynene opp for voltige. Senere samme år deltok hun i NM!
– Det gikk dårlig. Det gikk jo som det måtte gå, sier Åsveen og ler.
Hesteinteressen fikk hun tidlig da veninnene begynte å ri på rideskole.
– Jeg gikk i andre- eller tredjeklasse på barneskolen da jeg begynte å være med de å ri. Jeg red i fire-fem år før jeg fikk fôrhest og hadde et par egne ponnier, forteller 20-åringen.
Voltige startet hun først med i 2015.
– Jeg ble med en venninne på trening på Søndre Nordstrand Rideklubb. Jeg hadde såvidt vært borti votlige på rideskolen min tidligere, hvor vi kalte det lek med hest. Det var først i 2015 jeg innså at det var en egen gren man kunne konkurrere i, forteller Åssveen.
Hest.no publiserte nylig en artikkel om voltigesporten i Norge. Den kan du lese her.
Ville begynne med turn
Voltige var en gren som passet henne perfekt og det tok ikke lange tiden før hun satset for fullt.
– Jeg hadde faktisk drømt om å begynne med turn, men jeg nedprioriterte aldri hestene nok til at jeg fikk tid til det. Med voltige kunne jeg kombinere hest og turn, og der var jo perfekt, forteller Åsveen. Hun fortsetter:
– Etter å ha begynt å trene voltige var det bare å begynte å starte slik at jeg kunne kvalifisere meg til NM. Det klarte jeg, så det gikk veldig fort. Men jeg hadde jo ingen erfaring og hadde bare deltatt i to eller tre stevner før jeg var med i NM. Hesten spilte heller ikke helt på lag den gangen.
– Du må ha hatt talent for voltige for å klare å kvalifsere deg til NM så raskt?
– Noe talent må ha vært der, for jeg begynte fra «scratch» og var verken sterk nok eller myk nok. Det eneste var at jeg var hestevant, sier 20-åringen.
Til VM i 2017
Det var bare å reise hjem fra NM og trene mer. Og det gjorde hun.
– Tidligere hadde vi brukt en ponni, mens etter NM fikk vi låne en ny hest på stallen: Shiroz. Det ble en fantastisk voltigehest. Jeg startet bare individuelle konkurranser, men vi var fire stykker som trente sammen. Jeg startet mye med Shiroz i 2016, blant annet NM, Nordisk og ytterligere et internajonsalt stevne. Målet var å kvalifisere seg til VM i Østerrike i 2017, forteller Åssveen.
Og det klarte hun.
– Det var veldig stort, og det var fortsatt kort tid etter at jeg begynte med voltige. Jeg kom ikke til finalen, men leverte to solide runder jeg var fornøyd med. Jeg hadde ingen store mål i det mesterskapet, det var stort bare å få være med, forteller 20-åringen.
Satser videre i Budapest
To NM-sølv og to NM-gull er hennes største meritter. Hun har også blitt bedre nordmann under Nordisk mesterskap. I 2018 kom hun til finalen i sitt første Nordiske mesterskap som senior og hun er nå på landslaget for seniorer.
– Det er ingen internasjonale stevner i Norge, så man må reise om man vil satse, sier Åssveen.
I fjor høst flyttet hun til Budapest for å begynne på veterinær-studiene.
– Å bli veterinær har vært en barndomsdrøm. Jeg trives veldig bra her og det er en god skole, sier ungjenta som valgte akkurat Budapest av en grunn.
– Jeg har vært heldig å ha en veldig god trene, Lily Weldingh, hele veien. Hun begynte på veterinærstudiene i Budapest to år før meg. Dermed har jeg fått trent litt mindre de to årene. Vi bor nå sammen i Budapest og har kjøpt en voltigehest her nede. Dermed kan jeg kombinere skole og voltige. Hesten står oppstallet hvor det er en ungarsk voltigeklubb, så jeg kan trene litt med de også. Det er gøy å trene sammen, forteller Åssveen.
Styrke og smidighet
– Hva må til for å lykkes i voltige?
– Det viktigste er å være motivert og villig til å jobbe for det. Må får mye ut av å bare møte opp på hver eneste trening. Det er også viktig å ha et godt apparat rundt seg. Jeg har vært heldig med treneren min. Hun har gjort det mulig for meg å oppnå det jeg har gjort..
– Hvor mye trening kreves?
– Det ligger mye trening og arbeid bak. Man må trene styrke og smidighet. Jeg trener mye utenom voltigetreningene, nesten hver dag. Men nå er det noe jeg ville gjort uansett. Når jeg nærmer seg sesongstart har man treninger på treningssenter som er rett mot voltige. Man trener også mye på tønne som forestiller en hest. Man prøver alltid ut nye øvelser der før man gjør det på hesten, for å skåne hesten, forklarer Åssveen.
Vil til VM igjen
– Hvilke mål har du for 2020?
– Målet er hovedsakelig å kvalifisere meg til VM som er i Sverige til sommeren. Vi holder på å planlegge årets stevner nå. Det er i alle fall et internasjonalt stevne her i Budapest som vi skal delta på, forteller veterinærstudenten.
– Kommer du da til å bruke den nye voltigehesten deres å konkurrere med?
– Vi har ikke helt bestemt det ennå. Den er ganske fersk. Vi får se, vi kan også bruke Shiroz. Han vet hva han skal og når vi er hjemme i ferier er han på jobb med en gang. Man kan også leie hest når man konkurrerer i utlandet, men vi har stort sett tatt med oss Shiroz rundt. Det er en stor fordel å kjenne hestens bevegelser.
– Hva fascinerer deg mest ved voltige?
– At det er annerledes enn all annen hestesport. Når man forteller om det til folk, er det nesten ingen som tror på deg. Det er langt fra det folk er vant til. Man kan få til ting man ikke trodde var mulig, og for de beste ser det så lett ut, beskriver Kristine Åssveen.