Kjenn hestens normaltemperatur for å oppdage sykdom i tide
Hesten er et varmblodig dyr, noe som betyr at den konstant opprettholder sin kroppstemperatur uavhengig av ytre temperaturforhold.
Avhengig av individ kan normaltemperaturen variere, og det er derfor viktig å vite hva som er normalverdien for hver enkelt hest. I gjennomsnitt ligger hestens normale kroppstemperatur mellom 37,5 og 38,2 grader.
Ved å ta temperaturen på hesten, er det mulig å få et inntrykk av dens allmenntilstand. Derfor er det også viktig å kjenne dens normale temperatur. Hestens temperatur kan stige ved febersykdommer, men hesten kan også få feber på grunn av smerte.
Slik måles hestens temperatur
Hestens temperatur kan måles med et digitalt termometer i endetarmen, fest gjerne en snor i termometerets ende for å ha noe å holde i. Noen hester kan synes det er ubehagelig å bli tatt tempen på, så ta det da rolig og snakk med samt ros hesten underveis.
Ved å ta tempen på hesten daglig i hvile i løpet av en ukes tid, kan et gjennomsnitt for hva som er den aktuelle hestens normale kroppstemperatur fastsettes.
Ved å kjenne til hestens normaltemperatur er det lettere å se når temperaturen avviker. Ha gjerne hestens normaltemperatur nedskrevet på et lett tilgjengelig sted ved behov.
Mål temperaturen – steg for steg
- Bruk vaselin eller lignende på termometeret, slik at det lettere glir inn i endetarmen.
- Still deg på siden i høyde med hestens bakbein for å stå i en sikker posisjon.
- Løft hestens hale før du forsiktig fører inn termometeret i endetarmen.
- Vent til termometeret piper, vent noen sekunder og dra det deretter forsiktig ut.
- Les av hvilken temperatur hesten har, og vær deretter nøye med å tørke av og rengjøre termometeret.
Faktorer som påvirker hestens temperatur
- Alder: Føll og unghester har ofte en høyere temperatur normalt, da deres stoffskifte er høyere. En unghest har normalt en temperatur mellom 37,5 og 38,5 grader, mens føll de første fire dagene har en temperatur mellom 37,2 og 38,9 grader.
- Tid på dagen: Avhengig av hvilken tid på døgnet temperaturen tas, kan resultatet variere med omtrent 0,5 grader i løpet av dagen. Hestens kroppstemperatur går for eksempel opp ved fôring, men også ved treningsøkter eller stress kan temperaturen øke.
Temperaturøkning eller feber
Siden hestens kroppstemperatur kan variere naturlig gjennom dagen og påvirkes av faktorer som fysisk aktivitet, stress og værforhold, betyr at en midlertidig temperaturøkning ikke nødvendigvis betyr at hesten er syk.
- Normal temperatur hos en voksen hest ligger mellom 37,5–38,2 °C.
- Lett temperaturøkning (opptil 38,5 grader) kan skyldes fysisk anstrengelse, stress eller varmt vær og er vanligvis ufarlig.
- Feber (over 38,5 grader) er kroppens forsvar mot infeksjoner eller betennelser.
- Høy feber (over 39,5 grader) kan være alvorlig og krever ofte veterinærkontakt.
- Veldig høy feber (over 40 grader) er akutt og kan være livstruende, spesielt hvis hesten samtidig er sløv og spiser dårlig.
Hvis hesten har en lett temperaturøkning, men er pigg og spiser som vanlig, kan det være tilstrekkelig å ta temperaturen på nytt etter noen timer. Hvis temperaturen fortsetter å stige, eller hvis hesten viser andre sykdomssymptomer, bør veterinær kontaktes.
Hvorfor får hesten feber?
Infeksjoner, betennelser og svulster (neoplasier) kan forårsake feber hos hesten. Den vanligste årsaken til feber hos hest er en infeksjon med bakterier eller virus, som kan ramme hestens organsystemer. Infeksjonen kan for eksempel sitte i luftveiene, mage-tarmkanalen, huden eller leddene.
For hester er infeksjoner i luftveiene, som for eksempel kverke, hesteinfluensa eller ekvint herpesvirus blant de vanligste. Også bukhinnebetennelse (peritonitt) og tykktarmsbetennelse (kolitt) er relativt vanlige, samt infeksjoner i sår eller ledd.
Når bør veterinær kontaktes?
- Hvis hesten har høy eller veldig høy feber.
- Hvis hesten viser tegn på en potensielt smittsom sykdom.
- Hvis hesten, i tillegg til feber, også viser andre symptomer, som nedsatt appetitt og tørste, eller er veldig sløv, også ved kolikk, diaré, sår eller halthet.
Hva gjør veterinæren?
Ved feber hos hest ønsker veterinæren først å få en detaljert sykdomshistorie, som kan gi ledetråder. Veterinæren vil deretter gjøre en generell klinisk undersøkelse av hele hesten, hvor en ofte får svar på hvilket organsystem som har forårsaket feberen.
Deretter vil undersøkelsen avhenge av hvilke symptomer hesten har. En prøve fra neseborene kan tas for å se om feberen skyldes en av de vanligste virussykdommene hos hest. Andre mulige undersøkelser er blodprøver, rektalundersøkelse, bukpunktat og endoskopi.
Ved feber hos voksne, ellers friske hester, er feber i mange tilfeller ikke farlig. Feberen hjelper kroppen med å bekjempe de virusene eller bakteriene som har forårsaket infeksjonen. Så lenge hesten ellers har det bra og spiser og drikker, er ikke febernedsettende medisin nødvendig.
Hvis det er mistanke om at feberen skyldes en smittsom sykdom, kan hesten måtte isoleres for å unngå videre smittespredning. Ved mistanke om smittespredning bør alle hester i stallen få kroppstemperaturen målt.
Saken er også publisert hos Hest.nos samarbeidspartner Hippson.
Kilder: