Notification

Rider In Balance utdanner fremtidens ryttere

– I min verden handler det om at vi skal få en sunn sport for fremtiden, sier grunnlegger av Rider In Balance, Maria Terese Engell. Gjennom forskning, kunnskapsformidling og produktutvikling ønsker de å sørge for prestasjoner som ikke går på kompromiss med helse og velferd.

Med tilholdssted på Grue Finnskog i Innlandet, driver veterinær og forsker Maria Terese Engell Rider In Balance – et selskap som ble til som et resultat av hennes engasjement for å formidle kompetanse som gagner sporten.

– Alt vi formidler bunner i forskning, hvilket også er grunnpilaren og det som skaper kompetansen i selskapet, sier Engell.

Selskapets filosofi og visjon er å fremme prestasjon i sporten samtidig som helse og velferd hos både hest og rytter ivaretas. For å få til det, mener Engell bedre rideteknikk er en forutsetning og det som legger grunnlaget. Dette ønsker de mer bevissthet rundt. 

– Visjonen kommer til uttrykk i alt vi gjør – fra forskning, til salg av produkter og kunnskapsformidling.

Forskning på hest og rytter

Med i teamet er store navn i miljøet, blant veterinær og forsker på underlag og hestens bevegelsesapparat, Lars Roepstorff, og veterinær og forsker med lidenskap for å forstå halthet, Elin Hernlund. Også Håvard Engell og  Russel Mackechnie-Guire er med på laget. 

Forskningen de utfører, baserer seg både på ridemessige og veterinærmessige problemstillinger. I fjor ble deres forskning på bakbeinshalthet kåret til årets beste forskningsprosjekt igjennom Svensk-norske hestestiftelsen. 

Selskapet formidler kunnskap i form av kurs, webinarer og undervisning i ulike former. Ganske ny er den digitale plattformen RIB Academy, en medlemsbasert plattform med ett hovedmål: å lære mennesket å verktøyene for å utvikle seg til å bli en bedre rytter.

Et verktøy for å forstå hva god teknikk er

– RIB Academy utviklet vi under pandemien, og plattformen er en stor satsning for oss. Med mange på venteliste til kurs, forstod vi at vi ikke når rundt hvis vi ikke tilbyr noe digitalt. Vi utviklet den først på norsk, men den finnes nå også på svensk, og til neste år er målet å få ut en engelsk versjon.

Plattformen består av omkring 175 filmer om gjør det mulig å sitte hjemme og trene. Videoene er leksjoner med Engell der hun underviser ryttere på ulike nivåer, men også intervjuer med toppryttere som Karl Cook, Sara Algotsson Osholt, Alexander Zetterman og Johanna Due-Boje. 

Plattformen retter seg mot ryttere i alle grener og på alle nivåer, og dessuten også trenere.

– Videoene kan brukes aktivt og som veileder i undervisning av ryttere, til nytte for både trener og rytter. 

Hjelper mange OL-ryttere

Engell har fulgt svenske feltrittslandslaget frem mot OL 2024. Hun trener mange internasjonale eliteryttere, og regner med å ha mellom 15 og 20 utøvere til start i årets OL.

– Min far har jobbet med 32 idretter innunder Olympiatoppen og utøvere som har tatt rundt 300 olympiske medaljer. Den kompetansen spinner vi videre på i vårt selskap, og det er en spennende reise!

Engell har også trent flere norske landslag, deriblant det norske paralandslaget, som hun har fulgt over mange år nå. 

– For meg har det vært tydelige tegn på at denne veien er riktig og at det skaper resultater. For selv om hesten må ha ferdighetene og forutsetningene, er rytteren piloten. Og detaljer i teknikk er andre idretter så mye flinkere på enn oss. Rytteren er nødt til å vite hva hen skal gjøre med sin kropp for å få ønskede bevegelser i hesten. 

Blant RIBs produkter er nok stigbøylen mest kjent. Bakgrunnen for utviklingen av den, var et ønske om å legge til rette for riktig fotkontakt under ridning, slik at rytteren kan kommunisere med setet. Foto: Rider in Balance

– For meg er dette fremtiden

Helt uavhengig av gren og nivå, må man utvikle basale ferdigheter som ligger til grunn. Etter hvert trenger man de spesialiserte ferdighetene tilpasset grenen man skal bedrive.

Eksempler på basale rideferdigheter er balanse, stabilitet, styrke og smidighet, men muligden aller viktigste er koordinasjonen og evnen til å isolerer hjelperene. Og disse kan rytteren jobbe med både med og uten hest. 

– Rytteren skal være minst mulig til hinder og mest mulig til hjelp for hesten. For meg er dette fremtiden. Det er fremtidens ryttere, og det vi ser i dag, er at det er så logisk for dem å sette seg inn i et system for hvordan utføre teknikk på best mulig måte. Det krever også at vi gjør videre forskning og blir smartere, for menneskekroppen er ekstremt kompleks, sier Engell. 

Det er også veien videre for RIB. 

– Hvilke spørsmål må stilles, hvilke studier må utføres, hvordan formidler vi dette til sporten og hvilke produkter må vi utvikle for å fremme god og sunn ridning?


Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng