Det er stort engasjement for kjepphest også i Norge. Foto: Norges Rytterforbund
Kjepphest

Nå blir det nordisk mesterskap i kjepphest: – En opplevelse av de sjeldne

I hovsporene etter fjorårets suksess med kjepphest-stevne under Finnskogdagene, galopperer arrangøren videre på Svullrya, Grue Finnskog i sommer. 9. juli arrangeres historiens første nordiske mesterskap i kjepphest, i samarbeid med de nordiske rytterforbundene og en lokal rideklubb.

– I fjor gikk det over all forventning med mange deltagere og et stort publikum, det var rett og slett sinnssykt gøy! I år tar vi det et steg videre til et ordentlig mesterskap, sier Anna Nordlund Wiger i styret i Finnskogdagene. 

Gøy for alle

Finnskogdagene har sin bakgrunn i områdets historie og tradisjoner som har utviklet seg etter innvandringen fra Finland på 1600-tallet. Det kommer mange hundre besøkende hvert år, både fra Norge og fra andre land - deriblant selvsagt fra Finland.

Det er også linken til Finland som satte kjepphest-prosjektet i galopp ut av startboksen i fjor.

– Vi ønsket å ha noe mer for barn. Nettopp kjepphest er veldig stort i Finland, så det var bare helt naturlig å ta denne aktiviteten hit, sier Anna.

Selv om mange raskt trekker den konklusjon at kjepphest er en aktivitet for barn, er det et faktum at det er langt flere enn bare barna som opplever at kjepphest aktiverer genet for å ha det gøy. I fjor var det mange i kategorien «voksen» som deltok i prøve-mesterskapet på Svullrya - og som oppdaget noe så enkelt som at det er veldig gøy å ha det gøy!

– Kjepphest passer både for de minste og for de større, fastslår Anna.

I fjor ble et prøve-nordisk arrangert under Finnskogdagene. - En kjempesuksess, sier Anna Nordlund Wiger i styret i Finnskogdagene. Foto: privat

Har med seg hele rytter-Norden

Med en ambisjon om å utvikle det hele videre til et nordisk mesterskap, kontaktet Anna Norges Rytterforbund. 

– I samarbeid med administrasjonen i NRYF har vi laget et opplegg for mesterskapet, med statutter som er i tråd med de idrettslige reglene i Norge.

Den finske ambassaden har oversatt statuttene til finsk, og det har vært dialogmøter mellom de nordiske forbundene som var positive til initiativet med de foreslåtte rammene og de bidrar ved å  spre invitasjonen i sine respektive land.

– Jeg synes det er så gøy at Finnskogdagene og Solør Rideklubb drar i gang dette, sier Tine Skoftedalen Fossing, organisasjonssjef i Norges Rytterforbund. Foto: privat

Norges Rytterforbund har fulgt med på den økende interessen for kjepphest, og har utviklet en egen dreiebok for kjeppheststevner. Den ligger på deres hjemmeside på rytter.no, sammen med tips for trening med kjepphest.

– Kjepphest er en flott breddeaktivitet for barn og unge især, det er en fin klubbaktivitet som rommer rytterforbundets visjon om rytterglede til alle. Jeg synes det er så gøy at Finnskogdagene og Solør Rideklubb drar i gang dette, og jeg gleder meg til å besøke Finnskogdagene for første gang, sier Tine Skoftedalen Fossing, organisasjonssjef i Norges Rytterforbund.

– Dette treffer noe hos folk

– For oss var dette med kjepphest noe helt nytt i fjor, men det var en opplevelse av de sjeldne, forteller Toronn Asdahl Brunsell, leder i Solør Rideklubb, og fortsetter:

– Jeg skal innrømme at vi var bittelitt lunkne til det, men vi ble tatt skikkelig på senga, for det var utrolig gøy! Vi har aldri før hatt så mange tilskuere, aldri hatt sånne horder av barn, og det har aldri gått så varmt i kiosken som under fjorårets prøve-mesterskap. Det er helt tydelig at dette treffer noe hos folk. Gjennom kjepphesten får også vi som rideklubb synliggjort hesteverdenen, vi vekker interesse, vi sørger for aktivitet. Samtidig er det et rimelig og enkelt arrangement for oss - og det er like enkelt å være med på. Terskelen er lavere på alle måter. Er man en voksen kjepphestrytter handler det selvsagt litt om å bjuda på, men man trenger jo ikke være hestekyndig. Og gleden over en sløyfe og en pokal, den kjenner alle på, uansett alder og om det er en firbent hest eller en kjepphest - vi gleder oss til nordisk, smiler Toronn.

Er du usikker på hvilke regler som gjelder? Se mer i linken under. Foto: Norges Rytterforbund

Se arrangementet Nordisk mesterskap i kjepphest på Facebook.

Les mer om konkurranser i kjepphest her.

FAKTA

Nordisk mesterskap i kjepphest 2023

  • Mesterskapsklasse. 60 cm. Åpen for utøvere i alderen 13-16 år. Ingen kvalifiseringskrav, kun krav om medlemsskap i en klubb tilknyttet sitt nasjonale forbund.
  • Åpne nasjonale klasser for kjepphestryttere over og under denne aldersgruppen.
  • Beskjedne regler for selve kjepphesten: Må ha et hode, samt at kjepphestpinnen av fair play-grunner må være minimum 30 cm.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng