Rugland har hatt sin kaldblodstraver, Bragen, i mange år. I våres fikk hun en ny kaldblodstraver, som hun sakte, men sikkert er hun i ferd med å tilvenne livet på stallen. Foto: Privat
Rideskole

Linda Rugland (36) arrangerte en utradisjonell form for rideleir: – Vi hadde aldri gjort dette før

Med flott utsikt over Eggedal, ligger Stall Drotninggutua. Der har Linda Rugland de fire hestene Bragen, Grane, Giron og Prinsen hjemme på mannens familiegård - en drøm hun realiserte i fjor. I sommer arrangerte hun en litt utradisjonell form for rideleir.

Linda Rugland er ferdig med det som har vært en travel sommer. Hun har hatt tre uker med rideleir, og trodde hun skulle ha en uke med bare fri i juli. 

– Da gikk ordet i bygda, og det dukket opp besøkende fra hyttefeltet for å ri, sier hun lattermildt til Hest.no.

Det var ikke planen å starte med rideleirtilbud da hun og mannen tok over familiegården til svigerfar i juli i fjor. 

– Vi kunne tatt over her for mange år siden, men vi tenkte at det var uaktuelt. Jeg har hatt hesten min oppstallet i Drammen, og livet har gått sin gang. En dag våknet jeg opp og tenkte at jo - vi må gjøre dette. Da vi prøvde oss på å arrangere rideleir i sommer, var det mest for å sjekke om det var noen interesse. 

I vinter var det bare tre bokser i stallbygningen, men snart er vinduer og tre bokser til på plass. Foto: Privat

– Tanken var å tilby fjellridning

Rugland innrømmer at en drøm om å jobbe med hest nesten alltid har vært der. Men det har også de økonomiske bekymringene. 

Da hun og mannen bestemte seg for å ta over gården, flyttet Rugland kaldblodshesten sin til Eggedal. Der hadde noen andre i området funnet ut om planene til paret, og tilbudt dem å ta over en nordlandshest. Hesten hennes holdt den med selskap til de flyttet. 

« Vi har ikke lagt disse planene fra oss, bare utsatt dem litt

– Navnet «Stall Drotninggutua» kommer fra navnet på fjellet over der vi har en liten hytte. Tanken var å tilby fjellridning inn dit, men det krever mye jobb for at det skal lønne seg. Da trenger vi å lage gode ridestier og ha flere hester. Vi har ikke lagt disse planene fra oss, bare utsatt dem litt, fortsetter Rugland.

Tidligere i år slo tanken henne - hun ville tilby rideleir for barn og nybegynnere denne sommerferien. Og de skulle være hos henne døgnet rundt, akkurat slik hun husket det fra da hun selv var på rideleir som liten.

– Vi hadde aldri gjort dette før, men deltakerne skulle bo hjemme hos oss i en egen del av huset, der vi har TV-stue og rom.

I høstferien planlegger Rugland dagleir, siden været er dårligere og det er litt mindre å finne på utendørs.  Foto: Privat

Fem elever hver uke

Rugland satte en grense på fem elever per uke, og de tre ukene ble fullbooket - og fulle av ridning, teori, lek og sosiale aktiviteter. Hestene stod rett utenfor døra, og trampolinehopping, bading og grilling fylte kveldene. 

– Noen av barna kom fra bygda eller hytter i nærheten, andre kom fra Oslo eller Drammen. Alle var unge og hadde ganske lite erfaring med hest, sier hun. 

Tomta er i ferd med å bli en ordentlig stall med tilhørende fasiliteter I bakgrunnen ligger den nye ridebanen. Foto: Privat

– Hva skiller dere fra andre tilbud?

– De fleste som meldte seg på, gjorde det på det grunnlaget at de ønsket å være på leir under mindre forhold. Noen turte ikke dra på rideleir med veldig mange andre ukjente. 

Deltakerne fikk rideundervisning to og to, og Rugland stod for alt alene, med unntak av litt hjelp fra fôrrytteren og niesen. Hun har ingen trenerutdannelse, så fokuset var på grunnleggende ridning, trygghet til hest og kunnskap om stell av hest og hestehold.

På sidelinjen satt mannen hennes sammen med deres ett år gamle sønn, Mikkel. Deres rolle var å være hyggelige og støttende publikummere. 

Det var først da Rugland var ferdig i mammaperm i juni at hun selv følte hun hadde armer og ben ledige igjen. Men planleggingen av rideleirene startet allerede flere måneder i forveien.

Rugland elsker å undervise, og var dirigent for fire korps da hun bodde i Drammen. Nå har hun sagt opp to og tatt permisjon fra det tredje. Det fjerde korpset har hun ikke gitt slipp på - det holder nemlig til i Eggedal. Foto: Privat

– Jeg er veldig stolt over at hestene taklet det så bra

– Jeg så for meg at dagene ville bli lange, men de fløy av gårde. Det har vært knallmoro, med både kos, stell og ridning, utdyper Rugland, og legger til:

– Jeg er veldig stolt over at hestene taklet det så bra, og var så tilpasningsdyktige.

De to nordlandshestene ble kun brukt som turhester tidligere, men har trivdes med overgangen til å også brukes som nybegynnerhester. 

Den siste uka meldte det seg til og med på en gutt. Han ble det sosiale midtpunktet. Rugland håper flere gutter melder seg på neste år.  

– Flere har allerede satt seg på liste for faste ridetimer fremover og ny leir til neste år. At så mange var interessert i faste timer var utrolig hyggelig, avslutter Rugland entusiastisk. 

En av rideleirgjengene. Foto: Privat

Du kan følge Stall Drotninggutua på Facebook og Instagram

Flere artikler du kanskje er interessert i:
– Det blir som å reise på ferie med hesten sin
– Det blir som å reise på ferie med hesten sin
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng