Oracle Tile sammen med oppasser Nadia Røsaas Johannessen. Foto: privat
Reportasje

– Planen var egentlig ikke å jobbe med hest på heltid

Nadia Røsaas Johannessen (22) skulle egentlig ikke jobbe med hest, men nå har hun gjort det i fire år. I tre av dem har hun vært oppasser for Oracle Tile som i år har han tatt steget helt opp i eliten. Lørdag står han overfor sin tøffeste oppgave hittil når han kjemper om 1,5 millioner i Åby Stora Pris i Göteborg.

Oracle Tile setter pris på stell og kos. Her er det Nora, Kristian Malmins datter, som får en klem av hingsten. Foto: privat

Nadia Røsaas Johannessen hadde egentlig ingen planer om å jobbe med hest på heltid, men etter å ha fullført fagbrevet ble hun værende i stallen til travtrener Kristian Malmin.

– Jeg har vært hestejente lenge. Fra jeg gikk i 7. klasse holdt jeg til i stallen til Ragne Jorid Kopland som lærte meg det meste om hest. Der var jeg i mange år. I en stall hvor jeg hadde hest tidligere skodde Darius (Tamulevicius) og Ernestas (Tijunelis) og det var slik jeg etter hvert kom i kontakt med travtrener Trond Anderssen. På videregående studerte jeg heste- og hovslagerfag, men gikk påbygg tredjeåret. Planen var egentlig ikke å jobbe med hest på heltid, men siden jeg var skolelei etter videregående begynte jeg å jobbe hos Anderssen som lærling. I september har jeg jobbet her i fire år og trives veldig godt. Jeg har ingen planer om å slutte selv om jeg ble ferdig med fagbrevet for snart to år siden, forteller Røsaas Johannessen.

I Ådalen utenfor Hønefoss har hun fått jobbe med en rekke gode hester de siste årene. En av hestene hun har fulgt hele karrieren er 6-årige Oracle Tile som til nå har travet inn 1,5 millioner og vunnet 15 løp.

– Kristian Malmin kjøpte ham inn som 2-åring og sa tidlig at det kom til å bli en bra hest, men Oracle Tile har vært spesiell. Da jeg fikk ham som passhest sommeren 2019 reiste vi på rutineløp for å gi ham mer rutine. Han måtte lære seg å slappe bedre av i løpsbanen. Det var mye galopp og tull den første tiden, men så begynte han å stabilisere seg. Etter å ha blitt disket i sine to første starter tok han syv strake triumfer. Han har vært veldig god og utvikler seg hele tiden, sier Røsaas Johannessen.

Oppasser Nadia R Johannessen og trener Kristian Malmin med Oracle Tile etter seieren i Nils Arne Eggens æresløp. TGN-foto/TA

Faste rutiner

Oracle Tile er en hest det er en fordel å kjenne godt.

– Til å være etter Ready Cash, som ofte avler spesielle og krevende hester, er han egentlig veldig snill og grei. Døtrene til Kristian steller med ham mens han står på stallgangen, da står han helt rolig og koser seg. Når det er sagt er dette en hest som er avhengig av faste rutiner i hverdagen for å ikke stresse unødvendig. Han må ut og inn på faste tidspunkter hver dag. Tidligere sto han i «nystallen» og da stresset han mye om morgenen, men etter at han flyttet ned i stallen jeg har ansvaret for er han blitt mye roligere. Hver morgen ca klokken 07.00 slipper jeg ut Alpha Scarlet RR først, så får Oracle Tile komme ut rett etter det. Det virker det som han synes er greit. Han kommer inn rundt klokken 15.00, forteller Røsaas Johannessen og fortsetter:

– I trening er det bare Kristian og jeg som kjører. Oracle Tile må kjøres med en mild hånd, for han er følsom i munnen. Stine (Helgestuen Edvinsen) har ridd ham en del på turer og det liker han godt. Når han starter løp jevnlig går han intervaller to dager i uka, men i perioder uten løp er treningen mer variert. Han får også svømme litt siden det er noe han liker godt.

Etter en treningsøkt går Nadia Røsaas Johannessen gjerne den siste biten bak vogna for å la Oracle Tile skritte ordentlig ned. Foto: privat

Frankrike i vinter?

Denne helgen er det klart for hingstens tøffeste oppgave hittil i karrieren. Oracle Tile skal måle krefter mot den internasjonale eliten i Åby Stora Pris.

– Jeg lurer på hvor god han egentlig er for vi har ikke sett bunnen i ham ennå. Det virker som han bare blir bedre og bedre. Oracle Tile er en hest som har styrken som sitt fremste våpen. Selv om det er blitt bedre er han ikke så veldig rask fra start, så 2100 meter blir nesten for kort. 3000 meter er nok hans favorittdistanse så jeg gleder meg til å se ham mot eliten over den distansen på Åby lørdag. Spor tre er perfekt, så det blir veldig spennende. Vi møter tøffe konkurrenter, men jeg tror ikke Oracle Tile gjør seg bort, sier Røsaas Johannessen.

– Hva er det største du har opplevd med ham til nå?

– Det var veldig stort å vinne Nils Arne Eggens æresløp på Varig Orkla Arena i sommer, men det aller største var nok seieren på Åby 14. august i fjor. Torsdag 11. august er det nøyaktig ett år siden Trond døde og Oracle Tile var den siste hesten som startet med han som trener i programmet. Det at det ble seier i det løpet var veldig spesielt og noe jeg ikke kommer til å glemme, forteller Røsaas Johannessen.

I vinter kan det hende hun forlater Ådalen, men kun for å følge Oracle Tile.

– Det er blitt snakket om at han skal til Frankrike i vinter. I så fall blir jeg med, i hvert fall de første ukene. Så får vi se hvor lenge jeg blir ut i fra hvordan Oracle Tile finner seg til rette. Siden løpene stort sett kjøres over lengre distanser tror jeg han kan gjøre det bra i Frankrike, så det hadde vært spennende med en tur dit, sier Røsaas Johannessen.

I Åby Stora Pris er det til sammen tre norske hester med. Best Ofdream Trio og Moni Viking. Sistnevnte står i trening i Sverige, men er oppdrettet og eid i Norge.

Denne artikkelen handler om: