Om få dager skal Marie Valdar Longem og Echo representere Norge i VM. Echo tar det med ro. Foto: Privat
VM i Herning

– Vi skal vise girlpower og prestere så godt vi kan

Sprangrytter Marie Valdar Longem (30) er klar for sitt første VM. Hun er en del av det norske laget på fire jenter, som dessverre mistet Geir Gulliksen og Grandino helt på tampen. Men de er klare for å gi alt for Norge.

– Er du nervøs nå?

– Ikke akkurat nå, men jeg vet at nervene vil komme. Jeg er ikke en veldig nervøs type, men mesterskapsnervene prøver jeg å bruke til noe positivt, sier Marie Valdar Longem.

Hest.no ringer sprangrytteren mens hun er i Belgia, der hun har hestene sine. Selv bor hun i nabolandet Nederland, like over grensen. 

Nå er Longems første VM på trappene. For et drøyt år siden glapp OL så vidt unna. Nå er hun og Echo de Virton klare for Herning sammen med det norske laget.

– Var du forberedt på å bli plukket ut?

– Jeg hadde en god følelse ut ifra resultatene våre, men har lært meg å ikke å ta gledene på forskudd. Så det var stor stas for både meg og teamet mitt da laguttaket ble kunngjort.

VM blir det største ekvipasjen har startet. Foto: Elena Zobova

Hatt en god sesong frem mot VM

Ekvipasjen gjorde en siste test av formen under Falsterbo Horse Show tidligere i juli, og Echo viste hva han er god for. 

– Treningen har fungert, så forhåpentligvis holder vi formen de neste ukene, sier Marie. 

– Hvordan har dere forberedt dere til et slikt mesterskap?

– Echo fikk litt pause i vinter, og gjennom Sunshine Tour bygget vi ham gradvis opp igjen. Så fikk han litt pause før vi startet noen utendørsklasser her i Nederland og Belgia igjen. Og vi er veldig fornøyde med sesongen så langt.

Hele året har treningen vært lagt opp med fokus på VM, selv om de ikke visste om det ville bli en realitet. Derfor har ekvipasjen sakte, men sikkert økt treningsintensiteten til to økter om dagen flere dager i uken. 

– Vi har også trent styrke og kondisjon på det fine galoppsporet vi har her nede. Den siste tiden før vi reiser, trapper vi ned treningsmengden, slik at Echo skal samle opp energi til konkurransene i VM. 

Echo er klar for VM i danske Herning. Foto: Privat

– Jeg kunne pratet om ham i timevis

Marie beskriver Echo som en «gentle gigant», både fysisk og mentalt. Han ruver 182 centimeter over bakken, men heldigvis er hjertet hans like stort som kroppen, og på toppen sitter det et veldig klokt hode. I tillegg er han utrolig atletisk, enda man kanskje ikke skulle tro det, med den digre kroppen.

– Han er verdens snilleste hest å ha med å gjøre både i stallen, på trening, på stevne, og på reise. Han prater hele tiden, spesielt når han hører meg eller hestepasseren min komme inn i stallen. Som atlet er han fantastisk - jeg stoler 100% på ham og vet at han alltid kjemper for oss. Han er rett og slett en drøm, og jeg kunne pratet om ham i timevis, ler Marie. 

At det ble dem, var i utgangspunktet ganske tilfeldig, og hele historien er hjertevarm for sprangrytteren. Treneren hennes, Gregory Wathelet, begynte å trene vallaken da han var tre år gammel.

Nå har han vært ni år i stallen, men det er bare to år siden Marie og Echo «fant» hverandre, og eventyret kunne begynne.

– Hele teamet elsker ham, han er hjertebarnet vårt - nesten som en familiehest. 

Longem beskriver Echo som et familiemedlem for henne og teamet. Foto: Equisportif

– Hovedmålet er å kvalifisere oss til OL

– Forrige uke ble det klart at Geir Gulliksen må stå over VM. Hvordan var det å miste ham på det norske laget?

– Det var veldig kjipt. Geir har levert så bra gjennom hele sesongen med Grandino, og burde vært et sterkt kort på laget. Men det er sånt som dessverre kan skje, og da må vi bare omstille oss. Nå er vi et rent norsk jentelag, med Johan som reserve. Nå skal vil vise girlpower og prestere så godt vi kan, sier Longem, og legger til:

– Jeg oppfatter oss fremdeles som et sterkt lag, så vi må bare se positivt på situasjonen som den er nå.

– Hva er drømmen for dette verdensmesterskapet?

– Drømmen er å hevde oss som lag, og hovedmålet er å kvalifisere oss til OL. Det har vi bare muligheten til i EM og VM. I den individuelle konkurransen er målet å nå finalen og hevde oss i toppen av den. 

– Har du noe du må gjøre før du skal ut på banen?

– Nei, jeg er ikke så veldig overtroisk. Jeg har prøvd å være det, fordi det er mange som har en ridebukse eller stevneskjorte som bringer lykke, men det har liksom aldri fungert for meg. For meg handler det mest om å holde fokus, unngå å overtenke, og tidvis koble av med musikk eller en kort blund. For meg hjelper det ikke å prøve å perfeksjonere alt på selve konkurransedagen, men å holde meg til det jeg har trent på, samt gjøre det enklest mulig for meg selv, avslutter Marie Valdar Longem. 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng