– Det meste av det jeg kan, har jeg lært av hestene mine, sier Tina Hersleb. Foto: Ada Marlene Vrolijk
Working Equitation

– Vi har gått fra full panikk til å kunne trene i halsring

Snart arrangeres det aller første offisielle stevnet i Working Equitation med tre delprøver i Norge. En av dem som skal være med på å arrangere, er Tina Hersleb (25). Både hun og Amanda falt øyeblikkelig for grenen da de var på sin første trening for to år siden.

– Det startet med natural horsemanship, begynner Tina Hersleb. 

Hun forteller om tiden da hun traff Amanda. Hoppa hadde ikke blitt brukt på en god stund, og reagerte på hver minste bevegelse. Hun kunne bukke og få panikk på ridebanen, for så å rase rundt i full galopp til det rant blod fra neseborene.

– Vi trente mye grunnleggende bakkearbeid i starten. Liberty og natural horsemanship hjalp meg med å kommunisere med henne og holde henne fokusert. I tillegg var det noe hun syntes var gøy, sier Hersleb.

Aldri kranglet eller trengt å bruke makt

Amanda glemte mye av det hun syntes var skummelt under de korte og positive øktene. Først da hun var helt trygg på banen, introduserte Hersleb halsringen. 

– Hun forstod veldig fort hva jeg mente, siden jeg hadde lært henne å lytte til de små signalene. Jeg begynte å trene på alt som var mulig å trene på av miljøtrening, og vi har også reist mye rundt.

Hersleb utdyper at en viktig del av reisen var å legge opp til at Amanda skulle føle mestring. Dette oppnådde hun både ved å forberede henne, og ved å rose henne for de små tingene.

– Jeg har aldri trengt å krangle med eller bruke makt overfor Amanda. Hun er også en veldig følsom hest, som liker å samarbeide. Vi har gått fra full panikk til å kunne trene i halsring, også utenfor banen. I full galopp gjennom vannet på stranden har jeg fremdeles full kontroll.

– Etter at jeg fikk hestene, har jeg blitt en sterkere person. De gir meg mye selvtillit, og jeg glemmer alltid alle bekymringer sammen med dem, sier Hersleb. Foto: Ada Marlene Vrolijk

– Jeg har sjeldent sett henne så gira

Da Hersleb var på utkikk etter ny stallplass, traff hun tinkeren Merlin. Han stod alene i Stokke, og hun tok vare på ham mot at hun fikk gratis oppstalling. I starten handlet det i hovedsak om å få på ham grima og leie ham rundt. 

– Han hadde ingen sosiale grenser, og ville helst stå oppå og inntil meg hele tiden. Han skjønte ikke poenget med å vike for press, og ble sur og frustrert da jeg ba ham om å flytte seg.

Men dette endret seg da Merlin begynte å forstå og like treningen.

– Han elsket å trene så mye at han brøt seg inn i rundpaddocken da jeg trente Amanda. Siden har han fulgt etter meg som en klegg, og tilbyr med glede det han kan. Han er noen ganger mer lydig enn hunden min!

Hersleb har gått heste- og hovslagerfaget på Melsom videregående skole, jobbet som ridelærer på to forskjellige rideskoler og trent mye dressur, akademisk ridekunst og WE. Foto: Ada Marlene Vrolijk

Etter hvert spurte eieren om Hersleb ville ha ham, hvilket hun selvsagt ville. Med disse to hestene, kom også interessen for klassisk dressur. Og da Hersleb kom over en åpen trening i WE i Drammen sommeren for to år siden, ble hun bitt av basillen.

– Det virket som Amanda syntes det var skikkelig gøy, for jeg har sjeldent sett henne så gira. Hun tok det fort, og det motiverte henne nok å føle så mye mestring. 

Nå er Hersleb leder i Working Equitation Vestfold og Telemark sammen med Susanne Giske. 

– WE trener vi mest på treninger sammen med andre i klubben. Vi har blitt en fin, liten gjeng. Ellers er det jo dressur man trener mest, for det er det som ligger til grunn. 

– Den friheten vil jeg gi dem

– Jeg er veldig opptatt av å lytte til hesten, og møter alltid hestene mine ved å si hei og klø dem, sier Hersleb, som har hestene på utegang året rundt. Hun fortsetter:

– Vi stresser ikke med å få på grima. Da får jeg tid til å se om de er i godt humør, har vondt noe sted eller ikke er i form. De er flinke til å fortelle meg alt jeg trenger å vite, og om det er noe galt. Det setter jeg veldig stor pris på.

– Jeg har lært Merlin å steile, og han koser seg alltid og vil lage show når noen tar frem kameraet, sier Hersleb. Foto: Privat

– Hvilke verdier står ellers sentralt i hesteholdet ditt?

– For min del er det veldig viktig at hestene har det bra, og holder seg positive til treningen. Jeg benytter både positiv og negativ forsterkning, og bruker godbiter for å lære dem triks. Triksetrening er noe vi synes er ekstremt gøy, sier Hersleb.

Hun utdyper at trioen trener en del fra bakken av, og mye dressur på tur. Galoppbytter, fatninger og annet grunnarbeid trenger ikke bare å skje på banen, mener hun.

– Det er viktig at hestene mine får variert trening. Men de trenes ikke hardt, og de får velge litt selv om og hva de vil. Den friheten vil jeg gi dem - for det er mer rettferdig overfor hesten, tenker jeg. 

Portugisisk mester kommer for å dømme i Norge

Akkurat nå er Hersleb og styret i klubben i gang med å spre ordet om et digitalt stevne i WE, der alle i hele Norge kan delta, også dersom man ikke er medlem i noen klubb. Fristen for å sende inn video er i september. Du kan lese mer her.

I tillegg ser hun frem til det aller første offisielle stevnet i WE med tre delprøver i Norge. Der skal den portugisiske rytteren David Duarte de Oliveira være dommer. Merittlisten hans er i en egen liga. 

I Spania har Hersleb ridd for Don Alfonso Lopez de Carrizosa, som de fleste kjenner fra NRK-serien «Det store spranget». Her i Portugal. Foto: Privat

– Jeg har ridd for ham to ganger på mine hester, og merket stor forskjell fra den første til den andre gangen. Han hjalp meg spesielt med sitsen min, samt å ikke bruke tøylene like aktivt som man ofte gjør her til lands. Målet er å få hesten til å samle seg uten hjelp fra tøylene. 

Hersleb besøkte også Oliveira i Portugal tidligere i år, der hun fikk ri godt utdannede lusitanohester. Da var det mye krefter i sving.

– Det var noe helt annet enn hestene her hjemme. Portugiserne har en annen måte å drive stall på, og hestene trenes hardt. En ridetime kan vare to til tre timer! Men hestene er ivrige, har masse energi og virker fornøyde. I tillegg ser de ut til å bli veldig gamle - den ene hoppa til Oliveira var 37 eller 38 år gammel. 

Stevnet han skal dømme arrangeres på Sportgården i Tønsberg 21. august. Du finner arrangementet på Facebook her. Dommere under utdanning i Norge er velkomne til å skyggedømme - ta kontakt med klubben. 

David Duarte de Oliveira på Amanda under forrige besøk i Norge. Foto: Renate Skeie
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng