Swim With Sunbelt/Chérie og Sigurd William Heill sommeren 2020. Foto: Kristine Øihaugen
Ti kjappe

– Det er i de små hverdagsøyeblikkene vi opplever magien i det vi gjør, ikke i de store prestasjonene

Sigurd William Heill er kjent for mange som tidligere blogger på Hest.no og gjennom kontoen @sigurdw.heill på Instagram. Vi ville høre mer om hverdagen på Stall NOR, drømmer og hans filosofi innen trening av hest.

Navn: Sigurd William Heill

Alder: 23

Yrke: Selvstendig næringsdrivende

Bosted: Skoger, Drammen

Står oppstallet: Stall NOR

Gren: Feltritt

Navn på hest: Firepower (Mikkel)

– Har du alltid vært interessert i hest? 

– Jeg ble født hesteinteressert - ikke vet jeg hvorfor, for ingen i familien driver med hest. Likevel var visst «hest» det første ordet som kom ut av munnen min, i hvert fall i følge mamma. Jeg tryglet meg til å starte i rideskolen allerede før jeg begynte i førsteklasse, og det har aldri vært noe tvil for meg om at lidenskapen min ligger hos hestene!

– Hvordan ser hverdagen din med hest ut hos Stall NOR? 

– Jeg føler meg utrolig heldig som får jobbe med hest på heltid, og Stall NOR er et flott sted å utvikle meg videre på. På stallen er det et godt team med gode grunnverdier og masse god kunnskap, hvor hestevelferden alltid er prioritert. Dagene går i stallarbeid og trening av hest, både fra bakken og ridning med god veiledning. Jeg lærer stadig noe nytt både om meg selv, og om hest og trening generelt. I fjor jobbet jeg hos Per Waaler på Waaler Farm i Sør-Sverige, men ville søke meg videre til et litt annet oppsett. Jeg tok kontakt med Linn Olafsen siden jeg følte Stall NOR var riktig sted for meg, og i mai i år flyttet jeg til Skoger og startet i jobben der.

– Jeg vil til alle de store stevnene, og har en drøm om å representere Norge i OL, sier Heill. Her med Firepower/Mikkel. Foto: Kristine Øihaugen

– Hva er det beste med feltritt?

– Tilliten mellom hest og rytter er så essensiell i denne grenen, og man får en følelse av partnerskap og råskap som er på et helt annet nivå av alt annet jeg har kjent på hesteryggen. Hestene må trenes til å kunne tenke selvstendig, og fokuset er hele tiden på å bygge opp hesten til et individ med høy selvtillit og intellekt. Arbeidet starter lenge før den første terrengtreningen! Det blir et veldig aktivt partnerskap hvor hest og rytter må stole på hverandre, samtidig som det byr på adrenalin og tekniske, detaljorienterte utfordringer i hver delprøve som er midt i blinken for meg. Det er veldig utfordrende, samtidig som det gir en utrolig følelse av kommunikasjon og samarbeid med hesten.

– Har du en drøm om noe du vil oppnå eller oppleve som hestemenneske?

– Jeg er veldig ambisiøs, så det konkrete svaret er at jeg vil bli best. Jeg ønsker å kunne ri og konkurrere på en måte hvor jeg går foran som et godt forbilde både som hestemenneske og sportsutøver, samtidig som jeg og hestene mine kan utfordre oss til det ytterste. Jeg vil til alle de store stevnene, og har en drøm om å representere Norge i OL. Dette betyr ikke nødvendigvis at jeg vil trives med livsstilen som følger når jeg kommer inn i det, så jeg er fullt klar over at denne drømmen kanskje vil endre seg med årene - men det er dit jeg sikter per nå. Ellers sørger jeg for å nyte alle de små øyeblikkene på veien, for det er en lang og tøff reise uansett hvor man vil med den. Det er i de små hverdagsøyeblikkene vi opplever magien i det vi gjør, ikke i de store prestasjonene. 

Satara og Heill på feltrittstevne på Sørum Fritidsgård Ridesenter i juli 2018. Foto: Helene Gjerde Aamdal

– Hva er dine viktigste verdier innen trening av hest?

– Å trene hest skal være basert på partnerskap og toveis kommunikasjon. Hestene skal ha lov til å hele tiden uttrykke hva de føler og tenker, og de skal alltid respekteres. Vold, makt eller tvang hører ikke hjemme, og hestene skal ha alle forutsetninger for å føle seg vel i kropp og sinn både under trening og i hverdagen sin generelt. Først og fremst er de hester, og når vi ber dem trå inn i vår verden og forholde seg til våre ønsker, må vi alltid ha dette i bakhodet. Ellers søker jeg alltid å møte dem der de er, hvor jeg kan bygge oppunder intellektet og den naturlige nysgjerrigheten deres og gi dem selvtillit og ansvar, samt å utvikle en gjensidig tillit og respekt med hver enkelt hest.

– Beskriv kvalitetene til drømmehesten. 

– Den er intelligent, atletisk og velbygd. Sunn og sterk i kropp og sinn med et visst talent for grenen - likevel er det hjertet og viljestyrken som trumfer. Gjerne en noe nettere type, for siden jeg selv ikke en stor mann, foretrekker jeg lette hester som er kvikke og skarpe. Mye blod, gjerne ren fullblods, og et bra blikk og utstråling.

Swim With Sunbelt/Chérie, en 6 år gammel engelsk fullblods, under et dressurstevne på Nes Ridesenter September 2020: – En fantastisk talentfull og herlig hest jeg var så heldig å eie og lære med, sier Heill. Foto: Kristine Øihaugen

– Hva er det beste med Mikkel?

– Han er så utrolig smart. Han er en veldig aktivt tenkende hest, hvilket gjør ham både utrolig morsom og veldig utfordrende å trene. Han er skarp, veldig på ballen og har alltid noe å tilføye i samtalen. Mikkel har en utstråling og energi som det er umulig å ikke ta til hjertet, og han har alltid et glimt i øyet og en liten rampestrek på lur. Han er som en åpen bok, fullstendig ufiltrert, med en mental styrke som er virkelig imponerende - derfor fungerte han ikke som galopphest. Det er grunnen til at omskoleringen har tatt ekstra lang tid med ham, men også grunnen til at jeg har så stor tro på at han kan bli virkelig god. For når man har etablert et partnerskap med ham, strekker han seg langt for deg. Han er min firbente bror, og jeg er uendelig glad for at han ble med meg hjem fra Øvrevoll som treåring.

– Hva har hestemiljøet betydd for deg?

– Jeg blogget på Hest.no i flere år, og den delen av hestemiljøet som befant seg her har spilt veldig inn på hvem jeg er i dag. Det å putte alle refleksjonene mine ned i skriftlig form, og så dele det med andre og få tilbakemeldinger og gode samtaler ut av det, har hjulpet å utvikle og forme meg på en veldig verdifull og unik måte. Nå blogger jeg ikke lengre, men flere av vennskapene som ble formet i den perioden er fremdeles sentrale i livet mitt.

– Her var Mikkel fire år, og vi varmet opp på longe før løshopping. Han er en veldig leken hest, og ønsket her å by meg opp til lek, sier Heill. Foto: Kristine Øihaugen

– En gren du ønsker om å prøve?

– Jeg har prøvd litt av hvert i større eller mindre grad, men en av de grenene jeg har minst kjennskap til er polo, så det hadde nok vært gøy å prøve! Ellers har jeg snust litt på galoppmiljøet de siste årene, og jeg har lekt litt med tanken om å prøve meg som amatørjockey. Per nå har jeg ikke tid å investere i noe sånt, men for erfaringen sin del hadde det vært veldig gøy.

– Tre personer som inspirerer deg?

– Jeg vil ikke si jeg har noen konkrete som jeg går til når jeg ser etter inspirasjon. Jeg har absolutt noen ryttere jeg ønsker å emulere, som eksempelvis Ingrid Klimke, men det er ikke helt det samme som inspirasjon for meg. Jeg henter heller inspirasjon fra mange ulike kilder, og får dermed et veldig nyansert landskap å jobbe i. Jeg hører ofte på intervjuer med ulike ryttere, og den eneste fellesnevneren hos dem alle er at hardt arbeid lønner seg, at man må skape sine egne muligheter og jobbe ut ifra det utgangspunktet man har i sporten. Dette, blant andre ting, er en god kilde til inspirasjon for meg.

– Ballonger og kyr er det eneste jeg noen gang har sett Mikkel være redd for. En god anledning til å bygge selvtillit og mot under trygge omgivelser for en ung hest, sier Heill. Her under «Playday» på Stall Berget for to år siden. Foto: Kristine Øihaugen

Les de andre sakene i ti kjappe-serien her.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng