– Det er i de små hverdagsøyeblikkene vi opplever magien i det vi gjør, ikke i de store prestasjonene
Navn: Sigurd William Heill
Alder: 23
Yrke: Selvstendig næringsdrivende
Bosted: Skoger, Drammen
Står oppstallet: Stall NOR
Gren: Feltritt
Navn på hest: Firepower (Mikkel)
– Har du alltid vært interessert i hest?
– Jeg ble født hesteinteressert - ikke vet jeg hvorfor, for ingen i familien driver med hest. Likevel var visst «hest» det første ordet som kom ut av munnen min, i hvert fall i følge mamma. Jeg tryglet meg til å starte i rideskolen allerede før jeg begynte i førsteklasse, og det har aldri vært noe tvil for meg om at lidenskapen min ligger hos hestene!
– Hvordan ser hverdagen din med hest ut hos Stall NOR?
– Jeg føler meg utrolig heldig som får jobbe med hest på heltid, og Stall NOR er et flott sted å utvikle meg videre på. På stallen er det et godt team med gode grunnverdier og masse god kunnskap, hvor hestevelferden alltid er prioritert. Dagene går i stallarbeid og trening av hest, både fra bakken og ridning med god veiledning. Jeg lærer stadig noe nytt både om meg selv, og om hest og trening generelt. I fjor jobbet jeg hos Per Waaler på Waaler Farm i Sør-Sverige, men ville søke meg videre til et litt annet oppsett. Jeg tok kontakt med Linn Olafsen siden jeg følte Stall NOR var riktig sted for meg, og i mai i år flyttet jeg til Skoger og startet i jobben der.
– Hva er det beste med feltritt?
– Tilliten mellom hest og rytter er så essensiell i denne grenen, og man får en følelse av partnerskap og råskap som er på et helt annet nivå av alt annet jeg har kjent på hesteryggen. Hestene må trenes til å kunne tenke selvstendig, og fokuset er hele tiden på å bygge opp hesten til et individ med høy selvtillit og intellekt. Arbeidet starter lenge før den første terrengtreningen! Det blir et veldig aktivt partnerskap hvor hest og rytter må stole på hverandre, samtidig som det byr på adrenalin og tekniske, detaljorienterte utfordringer i hver delprøve som er midt i blinken for meg. Det er veldig utfordrende, samtidig som det gir en utrolig følelse av kommunikasjon og samarbeid med hesten.
– Har du en drøm om noe du vil oppnå eller oppleve som hestemenneske?
– Jeg er veldig ambisiøs, så det konkrete svaret er at jeg vil bli best. Jeg ønsker å kunne ri og konkurrere på en måte hvor jeg går foran som et godt forbilde både som hestemenneske og sportsutøver, samtidig som jeg og hestene mine kan utfordre oss til det ytterste. Jeg vil til alle de store stevnene, og har en drøm om å representere Norge i OL. Dette betyr ikke nødvendigvis at jeg vil trives med livsstilen som følger når jeg kommer inn i det, så jeg er fullt klar over at denne drømmen kanskje vil endre seg med årene - men det er dit jeg sikter per nå. Ellers sørger jeg for å nyte alle de små øyeblikkene på veien, for det er en lang og tøff reise uansett hvor man vil med den. Det er i de små hverdagsøyeblikkene vi opplever magien i det vi gjør, ikke i de store prestasjonene.
– Hva er dine viktigste verdier innen trening av hest?
– Å trene hest skal være basert på partnerskap og toveis kommunikasjon. Hestene skal ha lov til å hele tiden uttrykke hva de føler og tenker, og de skal alltid respekteres. Vold, makt eller tvang hører ikke hjemme, og hestene skal ha alle forutsetninger for å føle seg vel i kropp og sinn både under trening og i hverdagen sin generelt. Først og fremst er de hester, og når vi ber dem trå inn i vår verden og forholde seg til våre ønsker, må vi alltid ha dette i bakhodet. Ellers søker jeg alltid å møte dem der de er, hvor jeg kan bygge oppunder intellektet og den naturlige nysgjerrigheten deres og gi dem selvtillit og ansvar, samt å utvikle en gjensidig tillit og respekt med hver enkelt hest.
– Beskriv kvalitetene til drømmehesten.
– Den er intelligent, atletisk og velbygd. Sunn og sterk i kropp og sinn med et visst talent for grenen - likevel er det hjertet og viljestyrken som trumfer. Gjerne en noe nettere type, for siden jeg selv ikke en stor mann, foretrekker jeg lette hester som er kvikke og skarpe. Mye blod, gjerne ren fullblods, og et bra blikk og utstråling.
– Hva er det beste med Mikkel?
– Han er så utrolig smart. Han er en veldig aktivt tenkende hest, hvilket gjør ham både utrolig morsom og veldig utfordrende å trene. Han er skarp, veldig på ballen og har alltid noe å tilføye i samtalen. Mikkel har en utstråling og energi som det er umulig å ikke ta til hjertet, og han har alltid et glimt i øyet og en liten rampestrek på lur. Han er som en åpen bok, fullstendig ufiltrert, med en mental styrke som er virkelig imponerende - derfor fungerte han ikke som galopphest. Det er grunnen til at omskoleringen har tatt ekstra lang tid med ham, men også grunnen til at jeg har så stor tro på at han kan bli virkelig god. For når man har etablert et partnerskap med ham, strekker han seg langt for deg. Han er min firbente bror, og jeg er uendelig glad for at han ble med meg hjem fra Øvrevoll som treåring.
– Hva har hestemiljøet betydd for deg?
– Jeg blogget på Hest.no i flere år, og den delen av hestemiljøet som befant seg her har spilt veldig inn på hvem jeg er i dag. Det å putte alle refleksjonene mine ned i skriftlig form, og så dele det med andre og få tilbakemeldinger og gode samtaler ut av det, har hjulpet å utvikle og forme meg på en veldig verdifull og unik måte. Nå blogger jeg ikke lengre, men flere av vennskapene som ble formet i den perioden er fremdeles sentrale i livet mitt.
– En gren du ønsker om å prøve?
– Jeg har prøvd litt av hvert i større eller mindre grad, men en av de grenene jeg har minst kjennskap til er polo, så det hadde nok vært gøy å prøve! Ellers har jeg snust litt på galoppmiljøet de siste årene, og jeg har lekt litt med tanken om å prøve meg som amatørjockey. Per nå har jeg ikke tid å investere i noe sånt, men for erfaringen sin del hadde det vært veldig gøy.
– Tre personer som inspirerer deg?
– Jeg vil ikke si jeg har noen konkrete som jeg går til når jeg ser etter inspirasjon. Jeg har absolutt noen ryttere jeg ønsker å emulere, som eksempelvis Ingrid Klimke, men det er ikke helt det samme som inspirasjon for meg. Jeg henter heller inspirasjon fra mange ulike kilder, og får dermed et veldig nyansert landskap å jobbe i. Jeg hører ofte på intervjuer med ulike ryttere, og den eneste fellesnevneren hos dem alle er at hardt arbeid lønner seg, at man må skape sine egne muligheter og jobbe ut ifra det utgangspunktet man har i sporten. Dette, blant andre ting, er en god kilde til inspirasjon for meg.
Les de andre sakene i ti kjappe-serien her.