– Det finnes nok flere hester og ponnier der ute som ikke er langt unna å utvikle de samme lidelsene, sier Eva Learn. Hun håper det hun og Tofi har gått igjennom kan hjelpe andre. Foto: Line Godang
Aktuelt

– Hvordan kunne jeg plutselig stå der med en forfangen ponni?

«Alt for Tofi» er prosjektet Eva Learn håper resulterer i en dokumentarfilm neste år. Der vil hun dele sine erfaringer i møte med EMS, PPID og forfangenhet.

Mini-shetlandsponnien Tofi er blitt 13 år gammel, og Eva Learn har hatt ham i livet sitt i tolv av dem. I mars ble han akutt syk.

– Det startet med at han ble halt og lå mye om morgenen. Jeg trodde først han var sårbent etter hovtrim, hvilket barfottrimmeren også tenkte. Ved å bruke boots så det ut til at han ble bedre, sier Learn, og fortsetter:

– Men jeg reagerte på at han var litt nedfor, og ikke sitt vanlige jeg.

To måneder senere forsøkte Learn å avvenne ham bootsene, men da ble han verre igjen. Ponnien, som aldri har hatt sko på bena, har alltid hatt fine høver og fått regelmessig hovtrim.

– Jeg var faktisk i ferd med å gi opp

Veterinær ble tilkalt og røntgenbilder ble tatt. Men selv ikke veterinæren mistenkte EMS (Equine Metabolic Syndrome), PPID eller forfangenhet. 

– Han var en slank ponni, men magefølelsen min sa likevel at noe var galt. 

Learn ble anbefalt å ta kontakt med Hovhelseteamet og veterinær Tone Wien. Da hun så røntgenbildene, kunne hun med det samme si at Tofi var forfangen. Hun mente også han kunne ha stoffskifteproblemer. 

– Og prøvesvarene viste EMS. Jeg var i sjokk over at terapiponnien min var så syk. Virkelig syk - han kunne knapt stå og gå. Jeg var faktisk i ferd med å gi opp. For jeg hadde jo vært så nøye, trent ham, veid høyet helt nøyaktig, alltid brukt lang tid på tilvenning før jeg slapp ham på gress og trimmet høvene hver sjette uke. Hvordan kunne jeg plutselig stå der med en forfangen ponni? spør Learn. 

Hun måtte kansellere sommerens planer, bestående av besøk på to eldresentre og i bursdagsselskap. Learn sendte en melding til Wien om at hun ikke orket mer, og at det kanskje var det beste å avlive. 

– Så gikk jeg og la meg. Neste morgen våknet jeg opp til en melding om at de gjerne ville hjelpe meg om jeg ønsket det. Og det var akkurat den beskjeden jeg trengte så sårt. 

Tofi sammen med Kirsten Aasvang og Tone Wien fra Hovhelseteamet. Foto: Eva Learn

Vil nå ut til flere med erfaringene

Den neste tiden fikk Learn og Tofi så mye hjelp og støtte at Learn skjønte hun måtte gå i gang med et nytt prosjekt. Et filmprosjekt om reisen. «Alt for Tofi» skal bli en dokumentar om Tofi, hovhelse, forebygging av stoffskifteproblemer og forfangenhet.

Målet er å publisere dokumentaren i mars 2023. Learn håper at den kan være til nytte i undervisning på hestefaglinjer rundt om i landet, samt for veterinærer og hesteeiere. 

– Flere i lokalmiljøet har fylt en liten innhegning med sand som Tofi kan stå i. Hovhelseteamet har fulgt ham utrolig godt opp, og jeg har fått god hjelp av Anne Sønsteby i Ford Norge. Alt har vært genuint for å hjelpe en fortvilet ponnieier. 

I dag galopperer Tofi rundt på sin nye bane, spiser lavkarbo-høy og har det mye bedre igjen.

– Det inspirerer meg til å nå ut til flere med den kunnskapen jeg har tatt med meg dette året, avslutter Learn. 

Fra filminnspillingen. Eva Learn håper å kunne dele dokumentarfilmen med andre hesteeiere i sosiale medier. Foto: Line Godang

Kjenner du ikke til sykdommene?

EMS (Equine Metabolic Syndrome) er en livsstilssykdom som likner sukkersyke/diabetes type 2 hos mennesker, og som ofte kommer av kronisk overfôring og for lite aktivitet, men som også kan dukke opp hos slanke hester og ponnier. For overvektige er den mest effektive behandlingen en slankekur i samråd med veterinær, og eventuelle medisiner som hindrer at sukkeret i fôret tas opp i blodet. Sykdommen gjør hesten spesielt utsatt for forfangenhet.

PPID (Pituitary Pars Intermedia Dysfunction/Cushings syndrom) er en stoffskiftesykdom som rammer omtrent 20 prosent av alle hester over 15 år. Hester som får sykdommen behandles med medisiner livet ut, og vil alltid ha sykdommen. De kan likevel leve mange år med god livskvalitet. Også denne sykdommen øker risikoen for fangenhet. Vi skrev om PPID tidligere i år

Forfangenhet er en lidelse i hoven som kan være svært smertefull. Lidelsen kan komme av generell sykdom, traumer/skader eller hormonelle problemer. En stor del av tilfellene skyldes EMS eller PPID. Siden behandlingsforløpet varierer mye, er det viktig at veterinæren din vurderer hvilke tiltak som skal gjøres for å hjelpe din hest. Det er viktig å identifisere den underliggende årsaken.

I tillegg er det flere forebyggende tiltak som kan gjøres, deriblant å unngå overvekt, sørge for godt hovstell, riktig fôring og behandling av infeksjonssykdommer. 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng