– Det hadde aldri gått uten all hjelpen i kulissene
Siste helgen i juni var en hel gjeng fra Jeløy kurs og hesteutleie på Stall Jegersberg klare for både moro og spenning under NM for nordlandshest/lyngshest på Tune Ridesenter i Østfold.
De tok turen fra Jeløya i Moss, og det var ridelærer og stallsjef Isabella Nilsen Piri som var initiativtakeren.
Hun satte ny personlig rekord i antall starer i løpet av én helg, og red hele tolv klasser med rideskolehestene sine.
– Jeg hadde en helg i mai der jeg hadde elleve starter, men denne helga satte jeg ny rekord. Men jeg vet ikke om det er noe jeg kommer til å gjøre så mange flere ganger, sier Piri til Hest.no, og fortsetter:
– Det hadde aldri gått uten all hjelpen i kulissene.
Rakk bare så vidt å bytte hest
Piri driver rideskolen på Stall Jegersberg, der de leier en fin gjeng med nordlandshester fra Nils Elstad Forbrigd. Det var Forbrigds Storm, Forbrigds Brage, Forbrigds Tivar, Forbrigds Delta, Forbrigds Silver og Forbrigds Karina som fikk bli med på tur til norgesmesterskapet for å starte sprang og dressur.
– Jeg hadde også familie, heiagjeng fra rideskolen og flere hjelpende hender med meg. I tillegg stilte også tre av mine egne elever til start.
Hun er utrolig stolt over innsatsen til alle elevene, og trekker frem Emilie Molvig, som startet med fire av hestene og oppnådde personlig beste resultat i både LC og LB dressur.
– Selv har jeg startet en del stevner i våres for å kvalifisere tre av hestene til grenmesterskapene, men jeg satset på feil hest denne gangen. Likevel fikk jeg med meg fire gode plasseringer hjem.
Med så mange starter, har man ikke mye dødtid. Mellom to av klassene i dressuren, hadde hun bare ti minutter på seg.
– Jeg rakk bare å ri bort til oppvarmingsbanen, hoppe av og komme meg på den neste, som var klargjort for meg. Men jeg fikk likevel feilridning for å komme for sent inn på banen, selv om det ikke var så rart, ler hun.
– Men du klarer å holde kontroll på alle de ulike hestene og programmene da?
– Ja, så lenge jeg husker å ri riktig vei i dressurprogrammet går det bra. Jeg red ingen feil, med unntak av da jeg kom for sent opp midtlinja da. Å tilpasse meg hestene går bra, det er jeg blitt veldig vant med. Jeg tror at man må lære seg å både ri og håndtere ulike hester for å bli en god rytter, sier Piri, og legger til:
– På rideleir og helgekurs hos meg må deltakerne alltid ri minst to hester. Det står i infoskrivet de får utsendt.
Ønsker å bidra til å fremme rasen
– Ble det lagt merke til at du stilte med så mange hester?
– Ja, under rytterfesten på kveldstid ble jeg tildelt en gavepakke fordi jeg startet flest klasser. Men jeg var riktignok hjemme og hvilte etter noen lange dager. Og jeg tror speaker ble litt lei av å si navnet mitt til slutt, sier hun spøkende.
Piri er født og oppvokst i Finnmark, og startet ridekarrieren på en rideskole med en stor andel nordlandshester. Slik kom også kjærligheten for rasen.
– Min første fôrhest var en nordlandshest med navn Nyruds Junior. Han er den hesten som har gjort størst inntrykk på meg, sier hun.
– Hva liker du best med rasen?
– Først og fremst er det en veldig allsidig rase med en fin størrelse, hvilket passer meg godt. Ulempen er selvsagt når større voksne skal ri. Men jeg er glad jeg kan bidra med å promotere den norske rasen videre.
De godt utdannede skolehestene går opp til LA i dressur, 80 centimeter sprang og er gjerne med ut i terrenget og trener feltritt.
– Jeg får gode tilbakemeldinger på hestene, og er veldig stolt av dem, avslutter hun.
Neste år vil NM for nordlandshest/lyngshest foregå i Trondheim i juni. Endelig dato er ikke satt. Lokallaget i Midt-Norge arrangerer mesterskapet i samarbeid med Vaadan Hesteportsklubb.
Fakta om rasen
- Nordlandshest/lyngshest er den fysisk minste av de tre norske hesterasene (130-140 centimeter i mankehøyde)
- Under NM for rasen konkurreres det i kjøring, sprang og dressur
- Rasen er også godt egnet til mange andre grener, deriblant turridning, kløving, ponnitrav og terapiridning
- Tidligere ble rasen brukt til gårdsarbeid og som skyss- og ridehest
- I dag brukes den til rekreasjon, sport og hestebasert næring
- Med arbeidsvilje og pågangsmot er den en god rideskolehest som både viser tålmodighet og har kapasitet til å gi utfordringer til erfarne ryttere
- Rasen er ikke lenger ansett som utdøende, men på grunn av begrenset genmateriale og et ønske om å bevare rasens særpreg uten innkryssing av andre raser, kreves strukturert og målbevisst avlsarbeid for å oppnå avlsframgang