– Det er litt tilfeldig om vi har folk på jobb som har kompetanse på hest
I forrige uke meldte brannvesenet via Twitter om tre hendelser der de rykket ut for å hjelpe hester som satt fast i myrer. Da Hest.no tok kontakt, viste det seg å være fire hendelser i løpet av uke 24 og 25.
Follo Brannvesen IKS rykket ut til to ulike situasjoner der hester satt fast i myr - henholdsvis 21. og 25. juni. Den første var i Nordre Follo, og den andre i Enebakk.
Hesten lå nede i myra
Utrykningsleder Roger Thompson forteller den siste hendelsen fra Enebakk, der en hest satt fast i et myrområde i skogen.
– Vi ble tilkalt for å hjelpe med å få en hest ut av myra, og kjørte med flere mannskaper og to mannskapsbiler. Informasjonen vi fikk var at den satt fast nede i myra og trengte bistand.
De de ankom stedet hadde de som driver stallen sammen med de som var på tur fått hesten opp av myrområdet, og den stod rett ved siden av der den hadde ligget nede.
– Vi så etter mulige løsninger for å få den bort på trygg grunn. Den ene muligheten var å finne en egnet rute vekk fra området, det andre vi vurderte var å legge på noen plater i myrområdet som hesten kunne gå på. Vi valgte å gå for den første løsningen.
Hest.no har fått det bekreftet fra hestefolk på stedet at det går bra med hesten nå. Den klarte seg med noen hevelser.

Skjer oftere nå enn før
Innsatsleder Eirik Evensen kan fortelle at Grimstad brann og redning rykket ut til to hendelser på en drøy uke - 14. og 23. juni.
– Det er hendelser vi er forberedt på, selv om vi ikke har trent så mye i praksis. Utviklingen er at disse hendelsene skjer oftere enn før, sier han til Hest.no.
Evensen utdyper at de har besøkt noen staller, snakket med hestefolk og sett på løsninger for hvordan man kan hjelpe hester i nød. Han kjenner kun til ett brannvesen i Norge som er spesialisert på hesteredning, og det er Sandefjord brann og redning.
- Les mer om en redningsaksjon der de bisto her: Brannvesenet reddet hest som satt fast på hengeren i Tønsberg: – Hesten prøver å reise seg flere ganger, men kommer ikke opp i stående
– Det er litt tilfeldig om vi har folk på jobb som har kompetanse på hest. Vi støtter oss gjerne på hesteeieren eller andre omkring hesten som kjenner den og har håndtert den før, sier han.

Vil hjelpe hesten uten å skade den
– Hester er store og tunge dyr med ufattelig mye krefter, men de kan ikke slås av med en knapp. Det kan bli ganske vilt, med mye kaving og sprelling, og vi må tenke sikkerhet når vi nærmer oss. Rytteren kjenner oftest hesten, men ikke alltid i de skremmende situasjonene der. Det er derfor potensielt farlige situasjoner med tanke på skader, sier han, og utdyper:
– Den klare anbefalingen vår er å kjenne hesten sin. Dersom hesten er skvetten og redd for konkrete ting, bør man kanskje passe på å ikke oppsøke disse situasjonene. Og også prøve å holde seg vekk fra myrer. For det begynner å bli mer og mer vanlig, hvis man kan kalle det for det, at vi må hjelpe hester opp fra myrer, bekker og liknende.
Ikke under noen av redningsaksjonene hadde de mulighet til å komme seg inn i skogen med brannbil, men de fikk låne traktor og stropper.
– Vi baserer oss på de teknikkene Sandefjord brann og redning har utviklet. Den siste hesten gikk lettere enn den første - for det var samme vaktlag på jobb. Det var jo tilfeldig, men da hadde de nettopp fått litt erfaring. I utgangspunktet er ikke brannvesenet i Norge trent på slike oppdrag. Det er for det meste branner, trafikkulykker og helseoppdrag vi er trent på - kunnskap om dyreredning gjelder stort sett brann i fjøs der vi må evakuere besetning ut i det fri.
– Hadde det vært nyttig for dere med mer kunnskap om og trening i nettopp hesteredning?
– Absolutt, all kunnskap vi kan få er vi opptatt av å tilegne oss for å være forberedt og lære oss ting før vi plutselig står i situasjonen. Her var det noen som lurte på om vi kunne dra hesten opp etter hodet, men det tenkte vi andre at nok ikke var så lurt. Det handler ikke om å få hesten opp for enhver pris, men å få den opp på en skånsom måte.

Kan være viktig at veterinær kontaktes tidlig
Helt til sist deler han en nyttig og viktig erfaring:
– Det vi lærte oss etter de to hendelsene forrige uke, er at vi skal være tidligere ute med å tilkalle veterinær. Da kan hesten eventuelt sederes, slik at arbeidet går roligere for oss. Men det hender hesten har slitt seg ut før vi er på stedet, siden disse ulykkene ofte skjer langt utenfor allfarvei og det tar noe tid før vi er på stedet. Rytter har jo som regel prøvd en del før vi blir tilkalt for å få hesten opp.
– Hva vet dere om hvordan det gikk med de to hestene?
– Det som er spesielt for oss i brannvesenet er at vi sjelden får høre noe etterpå. Vi er ute og gjør en jobb, og så reiser vi tilbake igjen, uten at det er noen som gir oss en tilbakemelding om hvordan det gikk i etterkant. Men jeg forstod på begge hendelsene at disse hestene kom greit opp og var ved sine fulle fem, selv om de var utmattet og fulle av søle. De hadde i alle fall ingen synlige skader, avslutter han.
Hest.no har også vært i kontakt med hesteeieren til hesten som satt fast 14. juni i Grimstad, og vil dele mer om hendelsen i en ny sak.
Vi minner også om at appen Hjelp 113 hjelper nødetatene med å finne dine nøyaktige koordinater om du havner i en ulykke utenfor allfarvei.
- Les mer om hva du skal gjøre hvis du havner i en ulykke: – Det er bedre å ringe en gang for mye enn en gang for lite