Heirums Snippen satt seg fast i en myr i Grimstad for to uker siden. Foto: Privat
Aktuelt

– Det er litt tilfeldig om vi har folk på jobb som har kompetanse på hest

Brannvesenet ønsker mer kunnskap om hesteredning: – Det handler ikke om å få hesten opp for enhver pris, men å få den opp på en skånsom måte, sier Eirik Evensen i Grimstad brann og redning.

I forrige uke meldte brannvesenet via Twitter om tre hendelser der de rykket ut for å hjelpe hester som satt fast i myrer. Da Hest.no tok kontakt, viste det seg å være fire hendelser i løpet av uke 24 og 25.

Follo Brannvesen IKS rykket ut til to ulike situasjoner der hester satt fast i myr - henholdsvis 21. og 25. juni. Den første var i Nordre Follo, og den andre i Enebakk.

Hesten lå nede i myra

Utrykningsleder Roger Thompson forteller den siste hendelsen fra Enebakk, der en hest satt fast i et myrområde i skogen. 

– Vi ble tilkalt for å hjelpe med å få en hest ut av myra, og kjørte med flere mannskaper og to mannskapsbiler. Informasjonen vi fikk var at den satt fast nede i myra og trengte bistand.

De de ankom stedet hadde de som driver stallen sammen med de som var på tur fått hesten opp av myrområdet, og den stod rett ved siden av der den hadde ligget nede. 

– Vi så etter mulige løsninger for å få den bort på trygg grunn. Den ene muligheten var å finne en egnet rute vekk fra området, det andre vi vurderte var å legge på noen plater i myrområdet som hesten kunne gå på. Vi valgte å gå for den første løsningen.

Hest.no har fått det bekreftet fra hestefolk på stedet at det går bra med hesten nå. Den klarte seg med noen hevelser. 

Mannskapet fotografert etter redningsaksjonen i Enebakk. Stall holdes anonym. Foto: Privat

Skjer oftere nå enn før

Innsatsleder Eirik Evensen kan fortelle at Grimstad brann og redning rykket ut til to hendelser på en drøy uke - 14. og 23. juni.

– Det er hendelser vi er forberedt på, selv om vi ikke har trent så mye i praksis. Utviklingen er at disse hendelsene skjer oftere enn før, sier han til Hest.no.

Evensen utdyper at de har besøkt noen staller, snakket med hestefolk og sett på løsninger for hvordan man kan hjelpe hester i nød. Han kjenner kun til ett brannvesen i Norge som er spesialisert på hesteredning, og det er Sandefjord brann og redning. 

– Det er litt tilfeldig om vi har folk på jobb som har kompetanse på hest. Vi støtter oss gjerne på hesteeieren eller andre omkring hesten som kjenner den og har håndtert den før, sier han.

Hvordan kan man forebygge at slike ulykker skjer? Skjermdump: Twitter

Vil hjelpe hesten uten å skade den

– Hester er store og tunge dyr med ufattelig mye krefter, men de kan ikke slås av med en knapp. Det kan bli ganske vilt, med mye kaving og sprelling, og vi må tenke sikkerhet når vi nærmer oss. Rytteren kjenner oftest hesten, men ikke alltid i de skremmende situasjonene der. Det er derfor potensielt farlige situasjoner med tanke på skader, sier han, og utdyper:

– Den klare anbefalingen vår er å kjenne hesten sin. Dersom hesten er skvetten og redd for konkrete ting, bør man kanskje passe på å ikke oppsøke disse situasjonene. Og også prøve å holde seg vekk fra myrer. For det begynner å bli mer og mer vanlig, hvis man kan kalle det for det, at vi må hjelpe hester opp fra myrer, bekker og liknende.

Ikke under noen av redningsaksjonene hadde de mulighet til å komme seg inn i skogen med brannbil, men de fikk låne traktor og stropper.

– Vi baserer oss på de teknikkene Sandefjord brann og redning har utviklet. Den siste hesten gikk lettere enn den første - for det var samme vaktlag på jobb. Det var jo tilfeldig, men da hadde de nettopp fått litt erfaring. I utgangspunktet er ikke brannvesenet i Norge trent på slike oppdrag. Det er for det meste branner, trafikkulykker og helseoppdrag vi er trent på - kunnskap om dyreredning gjelder stort sett brann i fjøs der vi må evakuere besetning ut i det fri.

– Hadde det vært nyttig for dere med mer kunnskap om og trening i nettopp hesteredning?

– Absolutt, all kunnskap vi kan få er vi opptatt av å tilegne oss for å være forberedt og lære oss ting før vi plutselig står i situasjonen. Her var det noen som lurte på om vi kunne dra hesten opp etter hodet, men det tenkte vi andre at nok ikke var så lurt. Det handler ikke om å få hesten opp for enhver pris, men å få den opp på en skånsom måte. 

Videoen er fra en redningsaksjon der Sandefjord brann og redning bistod i fjor høst. Skjermdump: NRK

Kan være viktig at veterinær kontaktes tidlig

Helt til sist deler han en nyttig og viktig erfaring:

– Det vi lærte oss etter de to hendelsene forrige uke, er at vi skal være tidligere ute med å tilkalle veterinær. Da kan hesten eventuelt sederes, slik at arbeidet går roligere for oss. Men det hender hesten har slitt seg ut før vi er på stedet, siden disse ulykkene ofte skjer langt utenfor allfarvei og det tar noe tid før vi er på stedet. Rytter har jo som regel prøvd en del før vi blir tilkalt for å få hesten opp.

– Hva vet dere om hvordan det gikk med de to hestene?

– Det som er spesielt for oss i brannvesenet er at vi sjelden får høre noe etterpå. Vi er ute og gjør en jobb, og så reiser vi tilbake igjen, uten at det er noen som gir oss en tilbakemelding om hvordan det gikk i etterkant. Men jeg forstod på begge hendelsene at disse hestene kom greit opp og var ved sine fulle fem, selv om de var utmattet og fulle av søle. De hadde i alle fall ingen synlige skader, avslutter han. 

Hest.no har også vært i kontakt med hesteeieren til hesten som satt fast 14. juni i Grimstad, og vil dele mer om hendelsen i en ny sak.

Vi minner også om at appen Hjelp 113 hjelper nødetatene med å finne dine nøyaktige koordinater om du havner i en ulykke utenfor allfarvei. 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng