Egne arrangementer kun for kaldblodstravere er noe Siri Winje Eidsmo tenkte på og ønsket seg for mange år siden. Foto: Privat
Reportasje

– Jeg skjønner nå at jeg betalte blodpris for den hesten

Snart tolv år har gått siden det ble Siri Winje Eidsmo (27) og Virvelvind. Kaldblodstraveren sparket, bet og stakk av sted på tur. Det var umulig å forutse at han skulle bli terapihest og hoppe 1,20 meter.

Andre helga i juni arrangerte Veikle Balder treningshelg for kaldblodstravere for tredje år på rad. Der fikk ekvipasjene undervisning i sprang, dressur, feltritt og kjøring på Stavsplassen på Tretten.

Siri Winje Eidsmo og Virvelvind var blant ekvipasjene som deltok. De tok turen sørover fra Trondheim for helga. Den 19 år gamle kaldblodstraveren er godt grunnridd, men Eidsmo ønsket den sosiale opplevelsen. 

– Vi meldte oss på for å være med på noe sammen med andre i kaldblodsmiljøet, men jeg må si at vi fikk noen åpenbaringer innen dressuren. Det var nesten så jeg nesten fikk lyst til å starte dressurstevne, sier sprang- og feltrittsrytteren. 

– I løpet av den første tiden ble vi kastet ut av to sommerbeiter og én stall

Virvelvind, eller Vivve, som han går under til daglig, har aldri vært glad i å gå dressur på banen. I dag er han nesten pensjonert fra sprang, og brukes mest til tur. Men selv det var en utfordring for tolv år siden. 

– Jeg skjønner nå at jeg betalte blodpris for den hesten. Vivve kunne ikke galoppere, og var nesten ikke ridbar. Han var aggressiv og dominant, mye fordi han tidligere var en kasteball mellom eiere. 

Eidsmo var 16 år gammel, og fikk en makssum av sine foreldre. Etter å ha hatt en kaldblodstraver på helfôr, visste hun at det var en rase der hun kunne få en allsidig hest til en grei sum. 

– Jeg ville ha en hest jeg kunne bruke til det meste, uten å være bekymret på skogstur. En hest som var kald i hodet. Og så var pengene en avgjørende faktor, sier Eidsmo, og fortsetter:

– I løpet av den første tiden vår sammen ble vi kastet ut av to sommerbeiter og én stall, fordi han stakk av, oppførte seg dårlig i flokk og var skummel å håndtere. Det var en del tårer en periode.. Jeg skjønner nå at jeg betalte blodpris for den hesten.

Hva fikk deg til å ikke gi ham opp?

 Jeg startet på hestelinja på videregående, og fikk mye motivasjon av å være der. Jeg vet ikke om jeg hadde gått på med det samme motet i dag, men jeg hadde jo kjøpt ham, og ville få ham til. 

Eidsmo understreker at alle ekvipasjer var velkomne - uansett utgangspunkt. For henne var det viktigste å delta for å kjenne på samholdet i gjengen. Foto: Privat

Trengte noen som ikke ga opp

Vivve trengte tid og tålmodighet. I tillegg opplevde Eidsmo at mye løsnet da han ble satt på utegang. Sammen har de hoppet 1,20 meter hjemme, 1,05 meter på stevne og ridd til over 60 prosent i LB.

– Det er et ganske lite feltrittmiljø her, men vi har også ridd 80 centimeter i feltritt. Mye av arbeidet for å klare alt dette ble gjort på tur, siden han ikke trivdes på banen. Slik fikk han styrken og balansen han trengte. Når vi jobbet med finpussen på banen, var fokuset at det skulle være gøy for ham. 

I dag er Vivve med på terapitimer i rideskolen, og håndteres av barn helt ned i femårsalderen. Han står i flokk, og er en utrolig kul fyr, ifølge Eidsmo selv. 

– Han måtte bare havne hos den rette personen, noen som var sta nok til å ikke sende ham videre. 

– Det blir litt enklere når alle andre også har kaldblodstravere

Dessverre har Vivve hvitt pass, så ekvipasjen får ikke startet Veikle Balder Mesterskapet for kaldblodstravere i september. Men denne treningshelga kunne de ikke gå glipp av. Den var de også med på for to år siden. 

– Det er en fin, sosial og lavterskel sammenkomst. Alle skal med, det er ikke så viktig hva du kan og ikke. Det blir litt enklere når alle andre også har kaldblodstravere, med noen av de samme styrkene og svakhetene som hesten din. 

Likevel utdyper Eidsmo at det er stor variasjon i hestene på en slik treningshelg. Alt fra små ponnier til tunge og kraftige kaldblodstravere, og også aktive løpshester. 

– Samtidig deler man erfaringer med ryttere som kjenner seg igjen i problemstillingene. Jeg har alltid vært i ridehestmiljøet i Trondheim, for da jeg startet opp fantes ikke tilbudet. Det har vært verdifullt for meg å bli en del av dette miljøet, sier hun. 

Trenerteamet bestod av Øydis Uthberg, Veronica Granerud og Turid Tømta, og de får skryt for evnen til å tilpasse seg den enkelte ekvipasje.

– Jeg har opplevd trenere som har sett ned på hesten min, men disse tre ser hver enkelt hest og rytter. Det kostet for meg å kjøre helt ned dit med en godt grunnridd hest, men det var verdt det, avslutter Eidsmo.

Veikle Balder Mesterskapet arrangeres 17.-18. september på Stavsplassen. 

En fornøyd gjeng deltakere i alle aldre etter treningshelg. Foto: Privat
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng