– Hadde man tilbudt kjepphestridning til de yngste barna, ville man spart hester, sier Wollf. Foto: Privat
Kjepphest

– Det var over 200 kommentarer om hvor teit, latterlig og idiotisk det var

Marlen Wollf trener en gruppe barn og unge i kjepphestridning. Men når elever slutter fordi de opplever mobbing, må hun ta til tårene: – Skaff deg en ekte hest, skriver noen. Det er virkelig ille, og jeg brenner for å formidle at dette ikke bare er lek, sier hun.

– I nabolandene, spesielt i Sverige og Finland, er kjepphestridning utbredt og akseptabelt. Men i Norge henger vi etter, sier Marlen Wollf.

Hun startet nylig Bergen Nord kjepphest klubb innenfor Bergen Nord Ride- og Kjøreklubb. De har faste treninger hver uke, og Wollf prøver å spre ordet gjennom en konto på Tiktok.

Det var skapt engasjement - men ikke bare i positiv forstand. Flere ganger har Wollf ikke hatt annet valg enn å stenge kommentarfeltet.

– Folk skrev at de ikke fatter at folk kan ha dette på hobby, at jentene rir en bamse med en pinne i rumpa, og kom med andre hånlige utsagn. Det var over 200 kommentarer om hvor teit, latterlig og idiotisk det var, sier hun.

Kommentarer fra eldre hestejenter tar motet fra dem

For noen uker siden skrev NRK en sak om stevnet klubben arrangerte i Bergen. Å lese kommentarfeltet under saken på Facebook fikk Wollf til å bli mektig provosert.

– Voksne menn skrev at den treneren godt kan komme og ri kjepphesten deres, at de skulle vise disse jentene stiv stokk og at dette ikke var idrett. 

Det er likevel kommentarene fra eldre hestejenter hun opplever som det største problemet. 

– Voksne menn kan si mye rart, og det preller av. Men de unge elevene påvirkes mest av det de eldre hestejentene skriver - som de tross alt ser opp til. Jeg har prøvd å ta elevene i forsvar og vært litt passiv-aggressiv, men uten å få formidlet hvor viktig dette er for dem og hva de stygge ordene gjør med dem, ser ikke de som skriver slike kommentarer ut til å forstå, sier Wollf. 

Hun sammenlikner det med at man ikke ville mobbet noen som lekte med en dukke eller en lekebil. Elevene vet at det ikke er ekte hester, men det ligger mye kunnskap, forståelse og god trening i å drive med kjepphest likevel.

– Vi må dessuten slutte å se på lek som en negativ ting. Når ble det farlig å leke? Vi voksene er altfor opptatte og stresset. Lek skaper rom for læring, og det å ha det gøy utløser endorfiner, som igjen gjør oss mer avslappet. Den dagen hobbyen slutter å være gøy, er den dagen man bør revurdere hobbyen sin, sier treneren.

Elevene i klubben er mellom fem og femten år. Til jul håper Wollf at elevene tør å stille med en kvadriljeoppvisning på juleshowet. Foto: Privat

– Vil være mer rettferdig overfor hesten

– Utenom timene på banen og stevneerfaringen gjør de stallarbeid, betaler en liten avgift i måneden, lærer seg stallregler og hvordan man driver en klubb. Jeg tenker det er en viktig nisje som alle rideskoler burde ta i bruk, fortsetter Wollf.

Det var dette utgangspunktet som fikk henne til å starte opp klubben. Datteren skulle ta rideprøve for å få grønt kort, men hadde mer enn nok med å bare huske banen. Det var enklere å lære seg den mens hun gikk den på beina.

– Å lære seg teorien før man setter seg opp på en hest, vil være mer rettferdig overfor hesten. Det kunne vært et tilbud til de yngste elevene i rideskolen, før de får undervisning fra hesteryggen.

– Jentene gjør de samme tingene som hesten med egne ben, og de blir ordentlig slitne, sier treneren. Foto: Privat

Flere av elevene til Wollf kombinerer kjepphestridningen med vanlige ridetimer. Wollf har fått tilbakemeldinger fra instruktørene om at elevene viser stor progresjon grunnet det teoretiske og tekniske påfyllet kjepphestridningen har gitt dem.

– Vi jobber med forståelse for god sits, terminologi i dressurridningen, falltrening, bokstavene på banen, rideveier i sprang og dressur, hestens fysikk og anatomi, og alt rundt det å ha en hest. 

Slik står klubbens kjepphester oppstallet. Foto: Privat

Vil at flere skal forstå hva det innebærer

Med kjepphestene trener klubben også Mounted Games, kvadrilje, travløp, Working Equitation og polo. Det introduserer elevene for nye grener uten at det går på bekostning av hesten. 

– Elevene merker forskjell på underlaget de løper på, og får en bedre forståelse for variert trening av hest på variert underlag. På samme måte merker de selv på kroppen hva en halvparade kan utgjøre for en sving eller et hinder, og hvor viktig det er å telle stegene sine mellom hindrene, sier Wollf.

Hun synes det er synd at ikke alle i det som burde være et sosialt og inkluderende miljø støtter kjepphestridningen. 

– Noen tror vi kun løper rundt og leker. Hvis folk i og utenfor hestemiljøet hadde forstått hva dette innebærer, tror jeg ikke det ville vært den samme mobbingen, avslutter hun.

Elevene går gjerne på tur med kjepphestene, varmer opp og skritter av etter timene. Foto: Privat
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng