– På én sesong har jeg opplevd mer enn det en vanlig oppdretter opplever i løpet av hele livet, sier Caroline Lindseth. På bildet er datteren og shetlandsponnien Darling. Foto: Privat
Aktuelt

– Det er som de sier, en ulykke kommer sjelden alene

Caroline Lindseth trodde hun skulle ha tre føll gående hjemme på gården sammen med de tre hoppene sine denne sommeren. Men ulykkene fulgte på rekke og rad tidligere i år, og familien gikk gjennom den ene sorgen etter den andre. Det var nesten ikke til å tro.

– Det var nesten så veterinæren begynte å gråte, sier Caroline Lindseth etter alle opplevelsene så langt i år.

Hun ringer fra småbruket hjemme på Tomter i Indre Østfold. I fjor bedekket hun familiens tre hopper, og hun så frem til en sommer der de små føllene skulle få leke sammen ute.

Hoppene var den fire år gamle shetlandsponnien Sævelunds Darling, den ti år gamle danske varmblodsen Gørklintgårds Cava og den seks år gamle welshponnien Heartbreaker Tequila Sukrose.

Alt så fint ut helt frem til en januardag i år. Lindseth skulle kjøre datteren til skolen, men oppdaget at Cava lå ute, hvilket hun ikke pleide. Hun gikk ut til henne, og fryktet at det kunne være kolikk.

– Jeg fikk ikke tak i veterinæren min på det tidspunktet, men ringte en venninne som kan mye om hest. Men plutselig oppdaget jeg at fosterhinnen til føllet hang ut bak, og jeg fikk beskjed om at jeg måtte hjelpe Cava med å få det ut. Slik kom det langt fra ferdigutviklede føllet ut, mange måneder før termin. 

Alle hoppene ble konstatert drektige hos JJ Horses i Mysen i fjor sommer. På bildet er Tequila. Foto: Privat

– Nå har vi opplevd det samme begge to, tenkte jeg

Veterinæren kom kort tid etterpå, og Cava vasket det døde føllet. Det hadde så vidt begynt å komme små tegn til hår på den lille kroppen, og Lindseth satt der sammen med hoppa og så på henne med en klump i halsen. 

– Nå har vi opplevd det samme begge to, tenkte jeg. Jeg mistet nemlig også barnet mitt i uke 20 for to år siden. Det var akkurat som om Cava skjønte hva som skjedde, for hun var helt rolig da vi fjernet føllet, og gikk ut til flokken sin igjen. 

Den svarte hingsten skulle blitt sønn av Global Player fra Helgstrand, som tok en 4. plass under VM i fjor. Også Cava har gjort det kjempebra på utstillinger i Norge etter at hun ble importert fra Danmark som føll. 

– Men det stoppet ikke der. Morgenen etter skulle jeg ut og ta tempen på Cava, og da oppdaget jeg at ponnien Tequila var dårlig. Hun ville ikke stå oppreist, og det var vanskelig å få henne på hengeren. Vi satte øyeblikkelig kursen mot Dyresykehuset i Ås, sier Lindseth, og fortsetter:

– Dattera mi på elleve år og en venninne av meg var med i bilen. Mens jeg gikk inn på Dyresykehuset, ventet de ute ved hengeren. På vei tilbake til dem kom venninnen min mot meg med tårer nedover kinnene. 

Sjokket lammet dem alle. Tequila hadde falt om og dødd på hengeren, og de manglet svar på hvorfor. Siden ponnien var datterens, ventet Lindseth til dagen etter med å bestemme om hun skulle obduseres. De ble enige om at det var viktig for dem å få et svar.

En helt unik barneponni

– Dagen etter kjørte jeg henne tilbake for obduksjon. Det viste seg å være forstoppelse i magesekken med sekundær spiserørsforstoppelse. Hvorfor det skjedde, vet vi ikke helt sikkert, sier Lindseth, og fortsetter:

– Hun var en så fin og snill hoppe, og en ponni vi aldri får igjen. De timene hun lå hjemme hos oss på hengeren, gikk datteren min inn til henne for å si god natt og god morgen. Det var forferdelig.

Samme dag som Tequila var levert til obduksjon, stod Lindseth sammen med datteren på badet hjemme. 

– Mamma, nå er jeg veldig svimmel, sa hun, og besvimte. Det beskriver virkelig hvor dramatisk alt som skjedde opplevdes for henne. Hun fikk ikke tatt ordentlig farvel med ponnien sin. 

Familien hadde hatt ponnien fra hun var et lite føll, og gemyttet hennes var et godt utgangspunkt for et fantastisk fint avkom. 

Lindseth fryktet først abortvirus, men det var ingen sammenheng mellom de tre ulykkene. Prøvene fra morkaken til Cava så helt fine ut. Foto: Privat

– Bedekker jeg igjen, vil jeg forsikre fosteret

Månedene gikk, og fremdeles hadde Darling et føll i magen. Men i mars viste også hun tegn til å ha kolikk. Hun var da ti måneder på vei, og de skimtet fosterhinnen. Det kunne imidlertid gå bra med føllet likevel, selv om det kom for tidlig. 

– Veterinæren kjente etter, men skjønte ikke helt hva han kjente. Det kunne virke som føllet lå i fullstendig feilstilling. Igjen kjørte vi til Dyresykehuset, og det hele endte med keisersnitt. Til vår store sorg hadde føllet dødd i feilstilling inne i magen.

Etter å ha mistet så mye på så kort tid, kunne de ikke miste shetlandsponnien også. Hun stod i to hele uker på Dyresykehuset, og fikk så beskjed om å ta det med ro i 16 uker. Men hun klarte seg.

– Jeg fikk høre at det var under to prosent sannsynlighet for en slik feilstilling. Men det er som de sier, en ulykke kommer sjelden alene. Nå går det heldigvis bedre med Darling for hver dag som går, men såret er fremdeles ganske ferskt. 

I ettertid opprettet Lindseth en Spleis for å få hjelp til å dekke kostnadene. Der fikk hun inn over 6000 kroner. 

Det går fremdeles bra med Darling, som er på bedringens vei etter keisersnittet for noen måneder siden. Foto: Privat

Hesteeieren understreker viktigheten av å forsikre hesten sin, og også skaffe seg fosterforsikring. Det hadde hun ikke på sine, siden det er sjeldent det skjer noe. 

– Bedekker jeg igjen, vil jeg forsikre fosteret. Jeg vil nok i så fall være skikkelig overbeskyttende, etter alt som har skjedd i år, avslutter hun. 

Caroline Lindseth ønsker å dele sin historie og sine erfaringer, men vi understreker at situasjonen er svært sjelden, og at man ikke skal frykte for å bedekke hesten sin. I de aller fleste tilfeller går det heldigvis helt fint.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng