Hvordan er det å ha en hest på over ett tonn? Det kan Emma Wold svare på. Foto: Matilde Brandt
Ti kjappe

– Hestehenger får vi ham ikke inn på, ei heller en liten hestebil

Hils på hesten til Emma Wold, Lillen. Han er 189 centimeter i mankehøyde: – Man må alltid ha en kriseplan, for å kjøre ham til klinikk er ikke noe du «bare får gjort» hvis han blir syk. Det er mye forebyggende arbeid som ligger bak i kulissene.

Navn: Emma Wold

Alder: 25

Yrke: Boligstylist, men går straks videre i ny stilling som kommunikasjonsrådgiver

Bosted: Fredrikstad, men skal flytte

Står oppstallet: Moss, men skal flytte

Gren: Dressur og andre abligøyer

Navn på hester: Lillen, Brego, Diego og Hero

– Har du alltid vært fascinert av store hester?

– Ja! Da jeg var yngre og startet i rideskolen var jo alle hester store - fordi man som barn er relativt liten. Etter hvert som man vokser seg større «krymper» jo hestene, og størrelsesforholdet forsvinner litt. Med skikkelig svære hester får man tilbake litt av den barnlige gleden.

– Hvordan ble det deg og Lillen?

– Lillen er eid mest av mamma, og bittelitt av meg. Etter at vi avlivet vår første hest, kaldblodstraveren Elana, tullet vi litt med at vi trengte en hest med veldig store høver for å fylle tomrommet i hjertene våre. Vi jaktet litt på en shirehest, etter veldig god erfaring med rasen fra før. Jeg ramlet over annonsen til Lillen i Sverige, sendte den til mamma, og i mai 2012 tuslet en veldig liten, stor hest av lastebilen hjemme i Norge. Da var han fem år gammel og knapt 175 centimeter høy. Han var mye mindre enn de andre shirehestene vi hadde jobbet med, og dermed fikk han tilnavnet «Lillemann», som etterhvert ble forkortet ned til Lillen. Men Lillen sluttet ikke å vokse før han var ti, og nå er han ikke så liten lenger, på 189 centimeter i mankehøyde.

Det så først ut til at Lillen skulle bli en liten shirehest, men han stoppet ikke å vokse før han ble ti år. Nå er han 15 år gammel. Foto: Gry Wold

– Noe du tror ikke så mange vet eller tenker over ved det å ha en shirehest eller annen stor hesterase?

– Hvor komplisert de enkleste tingene relatert til hesteholdet generelt kan være. Det er ingen hovslagere i Norge som ønsker å sko Lillen, og de som har sagt seg villige ønsker egentlig ikke oppdraget, og har gjort en dårlig jobb - hvilket blir katastrofalt på en så stor hest. Boots får du ikke tak i, dermed har du 1100 kilo Bambi på isen hver vinter, hvis ikke du får lagt forholdene til rette. Alt av utstyr må sys på bestilling, eller importeres fra utlandet. Hestehenger får vi ham ikke inn på, ei heller en liten hestebil. Det eneste alternativet for å flytte ham noen steder, er en stor lastebil på minst 14 tonn. Man må alltid ha en kriseplan, for å kjøre ham til klinikk er ikke noe du «bare får gjort» hvis han blir syk. Det er mye forebyggende arbeid som ligger bak i kulissene.

– Hva er dine beste minner med Lillen?

– Barbak galopp gjennom dypsnøen. Han er en snøplog! Vi har også stått på rød løper i Oslo, vært modeller på utallige spennende workshops med norske og utenlandske fotografer, og blitt intervjuet flere ganger av NRK og andre medier.

Alt av utstyr til shirehesten må sys på bestilling eller importeres fra utlandet. Foto: Gry Wold

– Hva er det viktigste du har lært av hestene dine?

– Selvsikkerhet. Jeg har blitt veldig trygg på hvem jeg er, både i samspill med hestene, men også i andre situasjoner.

– En gren du har drømt om å prøve?

– Jeg drømmer ikke så mye. Jeg koser meg med hestene, og vi gjør det vi er i humør til.

– Hvordan kommer du deg på Lillen igjen hvis du faller av på tur?

– På samme vis som jeg kommer opp uten å ha falt av. Men man faller ikke av Lillen. Det er kun én person som har sklidd av ham barbak på de ti årene vi har eid han, og jeg anser ham som så vanskelig å falle av at jeg lover at jeg baker kake til de som eventuelt får det til. Vi hopper ofte av på tur, fordi trær eller strømledninger henger for lavt, fotfestet for dårlig, stien for smal eller han trenger litt fri fra oss på ryggen. Lillen er trent til å la seg parkere inntil alt mulig rart, hvor som helst. En stor stein, en stokk, en parkbenk, et gjerde eller en strømboks. Vi kan også be ham gå ned i en grøft. Da er det ikke noe problem å svinge seg opp. Og i verste fall? Vi eier ikke hestene for å ri på dem, da går vi heller en koselig leietur i stedet for, og oppdager verden sammen på bakkeplan.

Emma Wold og moren deler på de fire hestene. Her på Lillen med den ni år gamle dølahesten Brego som håndhest. Foto: Gry Wold

– De beste egenskapene til hestene dine?

– De oppfordres til å være nysgjerrige, og jeg elsker det! De blir aldri livredde, for de vil heller undersøke og forstå nye og rare ting.

– En ting du skulle ønske du var bedre på som rytter eller hestemenneske?

– Jeg er i utgangspunktet veldig fornøyd med hvem jeg er, og bruker ikke mye tid på å ønske meg ting. Jeg bruker heller tid på å aktivt gjøre endringer, og lære meg nye ting som fører til at jeg blir bedre på det jeg mangler. I det siste har det blitt litt lite dressur på ridebanen, noe jeg egentlig elsker, så jeg skulle gjerne ønsket meg mer av det, da.

– Tre personer som inspirerer deg?

– Mamma, bestevenninnen min Matilde og kjæresten min. De gjør meg til et litt bedre menneske hver dag, og jeg setter så utrolig pris på det.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng