Ellen Hegg (til venstre) og Live E. Haugen mener de utfyller hverandre godt i samarbeidet om hoppa Seles Silverlinn. Foto: Privat
Aktuelt

– Du aner ikke hva slags hest du har kjøpt, sa hun til meg

Ellen Hegg (53) hadde ikke engang tenkt tanken om å kjøpe fjordhest da hun reiste for å besøke venninnen Live E. Haugen (49) for ett år siden. Samme kveld fant hun Seles Silverlinn på Facebook, og bestemte seg for å kjøpe føllet.

Ellen Hegg forteller at hun ikke visste hvor mye potensiale Seles Silverlinn hadde da hun reiste på Jarlsbergutstillingen sammen med venninne og medhjelper Live E. Haugen.

– Live visste hva vi kom med, men det hadde hun ikke sagt til meg, sier Hegg. 

For etter forrige lørdags utstilling kunne hun reise hjem med sju rosetter, dekken, gavekort og andre premier, og en sliten åring. Hoppa ble nemlig stilt som nummer én i kvalitet, i tillegg til at hun både ble beste fjordhest uansett kjønn og alder, og nest beste unghest uansett rase. 

– Da jeg fikk vite at hun ble stilt som nummer én i kvalitet lurte jeg mest på hva det betydde, men da mange kom bort og gratulerte meg, skjønte jeg at det var ganske bra, sier Hegg, som selv omtaler seg som en gammel dressurtante. 

– Som fjordhestamatører var dette en stor dag for meg og min medeier Leif Skiaker, sier Hegg. Her er Seles Silverlinn under utstillingen med Live E. Haugen. Foto: Privat

Ideen som ble realisert på få timer

Hegg og Haugen ble kjent da de red dressur sammen for rundt 30 år siden. Etter noen års opphold, tok Hegg turen til venninnens gård i Re i Tønsberg en junidag i fjor.

Hjemme hos henne stod den ett år gamle fjordhestvallaken Bellmann, og mens de satt på verandaen kunne Haugen fortelle at det var et bra marked for fjordhest.

Etter mange år med spretne varmblodshester, hadde ikke Hegg noen tanker om ny hest. Hun fikk dessuten sin dose fra datteren, skytter Jeanette Hegg Duestad. Men samtalen med Haugen plantet en idé i hodet hennes, og samme kveld lette hun etter fjordhestføll på Facebook. Det var da hun fant Seles Silverlinn.

– Det lille føllet dukket opp på mobilen min, og hun var så utrolig søt. Jeg sendte en melding til Live for å høre om det kunne være noe, og det kunne det absolutt, svarte hun. Så da ringte jeg bare kjæresten min for å høre om han var interessert i å bli med på å investere i en fjordhest, før jeg samme kveld ringte oppdretteren.

Både Hegg og Haugen vil understreke hvilken utrolig jobb oppdretter Lene Grødeland Gundersen og datteren har gjort med Seles Silverlinn. Foto: Privat

Det ble Hegg og Seles Silverlinn. Men Haugen har vært en viktig del av teamet fra start. Fjordhesthoppa står på gården hennes, og Haugen var også med på en uformell utstilling på Jæren i november. Der ble hun beste føll, og da fikk Hegg klar beskjed fra medhjelperen sin. 

– Du aner ikke hva slags hest du har kjøpt, sa hun til meg. Og jeg er jo helt grønn når det gjelder denne rasen, sier hun.

Tok mønstringen mot plenklipp

Haugen har derimot en utdannelse fra Norsk Hestesenter som eksteriørdommer, men siden hun selv har stått mye i ringen, har hun ikke stilt ut hest på nærmere 30 år. 

På Jarlsbergutstillingen var det 46 hester med, og blant dem var det mange gode fjordhester. 

– At Østlandet kan stille med så mange fine fjordhester er veldig bra. Avlen på fjordhest har gått tilbake til et fokus på å lage gode og lette sportshester, samtidig som de skal være allsidige. Rasen har et fantastisk gemytt, og fungerer like bra som ridehest, kjørehest og brukshest, sier Haugen. 

Seles Silverlinn er etter Seles Ronja og Silverjo. Foto: Privat

Det lille teamet består altså av to som er minst like forelsket i Seles Silverlinn, men som har ganske ulike briller på. Mens Hegg er svært opptatt av hvor rolig og snill hun er, hvor lett hun går på henger og hvor hyggelig det er å kose med henne, ser Haugen en svært god stamtavle og godt eksteriør. 

– Da utstillingen nærmet seg, ble jeg bare mer og mer nervøs. Jeg skjønte at det ikke ville gå bra dersom jeg mønstret henne. Derfor inngikk vi et kompromiss - der Live skulle mønstre henne mot at jeg klippet den store plenen hennes, sier Hegg lattermildt, svært fornøyd med byttehandelen.

Slik fikk hesteeieren stå på sidelinjen og beundre hoppa si under utstillingen, og lese de fantastiske tilbakemeldingene. Og også Haugen koste seg. Det var rett og slett en vinn-vinn-situasjon. 

– Det er kjempeviktig å ha god kjemi med hesten du viser

Under utstillingen ser dommerne på rasetype og preg, kroppsbygning og muskulatur, benkvalitet og benstilling, samt bevegelser i skritt og trav. Kampen mot en flott welsh cob om å bli beste unghest var tøff, så Hegg og Haugen kunne ikke vært mer fornøyde. 

På forhånd hadde Haugen lagt ned mye arbeid i å trene på mønstringen, og det kom til nytte.

– Vi har nok gått noen kilometer sammen her hjemme. Det er kjempeviktig å ha god kjemi med hesten du viser - man skal nesten være i ett, og konsentrere seg sammen. 

Haugen utdyper at det å mønstre er et håndverk, og at det ikke bare er å begynne å løpe. Det skjønte Hegg fort da Haugen skulle instruere henne i dette på forhånd.

Men etter en lang utstillingsdag, var likevel åringen ganske utslitt av alle inntrykkene. Selv hun, som er så tålmodig, rolig og snill. 

– Det var godt og komme hjem og slippe hestene på beite. Det hadde de virkelig fortjent. Så får vi se hva fremtiden bringer. Kanskje kan man sikte mot Fjordhest-NM om mange år, med Jeanette i salen, avslutter Hegg. 

– Seles Silverlinn er en fantastisk klok, forstandig, artig og flott ung hoppe, som vi er veldig stolte av, sier Hegg. Foto: Privat
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng